2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Illóolajok a testi-lelki kihívásokhoz

2021. január 02. szombat, 17:19
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: Bánfi Kati; Nyitókép: acoa.com.au
Ha ki szeretnénk kapcsolni a hétköznapokból, ellazulni és feldobódni, elég lehet egy szippantás is. 22 másodpercen belül már az agyba jut az anyag, 2 perc múlva pedig már kimutatható a vérből is. Ha a kellemes érzést egészségmegőrző módon és legálisan kívánjuk elérni, akkor illóolajról beszélünk, méghozzá száz százalékig természetestről. Nézzük meg mit ajánl a szakember téli estékre.

Természetes védettséget adnak 

A szaglás a legfontosabb érzékelési mód, az újszülött ez alapján ismeri fel az édesanyját. Az illatok hatása nagyon erőteljes, kellemes érzést válthatnak ki, vagy kellemetlent csillapíthatnak, szép emlékeket idézhetnek fel egy szempillantás alatt. Megkérdeztük a szakértőt van-e szezonalitás, illetve milyen illatot válasszunk ünnepi alkalmakra, vagy sajnálatos aktualitással fertőtlenítőként

- Az illóolajokat többféle módon használhatjuk, párologtatásra, bőrre, és ahol megengedett belsőleg is. Betegségek idején elsősorban a levegőt jó fertőtleníteni, én ehhez a természetes citrom illatot tudom ajánlani. Ezt az illóolajat kisgyermekek mellett is lehet alkalmazni. Mi is ezt használjuk a lakásban, az autóban, de akár óvodában, kisebb közösségben is jótékony – mondja Martincsevicsné Jenei Gizella, aki évek óta természetes növényi olajokkal és most már illóolajokkal is segíti az egészségvédelmet. 

- Hogyan győződjünk meg az illóolaj tisztaságáról?

- El kell olvasni a gyártó leírását, az apró betűt is, keresni kell a minőségről szóló tanúsítványt. De ha minden igazolt is, akkor is lehet egyéni érzékenység, ezért célszerű bőrpróbát tenni. Például a talpon. Ezt nyugodtan merem ajánlani gyerekek esetében is, illetve olyan olajoknál, amelyek fényérzékenységet okoznak. Tudni kell, hogy bár az orr gyorsan hozzászokik és nem érzékeljük sokáig, a bőrre vitt illóolaj 10-12 órán át velünk marad. De közvetlen felvitelt kisgyerekek esetében nem javasolok, inkább valamilyen természetes növényi olajhoz keverve (általában 1-5 százalékos arányban), vagy kenőcshöz, krémhez vegyítve. Ha pihentető vagy frissítő fürdéshez használjuk, ne közvetlenül a vízbe cseppentsük, hanem tejszínbe, illetve sóhoz keverve. 

- Vannak-e karácsonyi divatillatok?

- Mint egész télen, inkább az édesebb illatok dominálnak. A mandarin, az édesnarancs, a vadnarancs, a szegfűszeg, a fahéj, és a fenyő. Ha pedig megterhelő volt az ünnepi menü, gyomorégésre belsőleg citrom- és borsmenta olaj ajánlott, amit külsőleg nyugtató levendulával lehet megtámogatni. A legújabb irányzat pedig, hogy az illatok terén is a lelki okokra hassunk, melyek hosszabb fennállás esetén fizikai tüneteket okoznak. Így vannak már olyan illóolaj keverékek, melyeket kifejezetten egy-egy lelki probléma oldására ajánlanak. Például a megbocsátáshoz, motiváltsághoz, szenvedélyek vagy éppen a közöny legyőzéséhez, elengedéshez, gyászmunkához. Sokan dolgoznak ezen az új úton. 

- A belsőleg használat illóolajok hatása milyen?

- Csak azt használjuk belsőleg, amit kifejezetten engedélyeznek. Ezekből is csak egy-egy cseppet, mert nagyon tömények. Például egy tiszta, jó minőségű borsmenta olajból egy csepp olyan hatású, mintha 28 csésze teát meginnánk. Akinek bármely egészségügyi problémája van, mielőtt belsőleg fogyaszt illóolajat kérje ki az orvos, a természetgyógyászatban jártas orvos/szakember véleményét. Mert ezek a szerek nem nassolni valók, tömény anyagok, melyeket a növények saját immunrendszerük védelmében, vagy regeneráló, vagy reprodukáló hatással hoztak létre. De élvezeti szerként is lehet fogyasztani, én például a napot vadnarancsos kávéval indítom – teszi hozzá Gizella. - Az illóolajak természetes védettséget kínálnak a testi-lelki kihívásokhoz. Stimulának vagy éppen nyugtatnak, frissítik, fertőtlenítik a levegőt, regenerálnak kívül-belül, esetleg táplálékkiegészítőül szolgálnak. Harmonizálnak, jó közérzetet biztosítanak. Az illatok életgazdagító hatását mostanában többen is saját bőrükön érzékelhették, ha esetleg szaglásvesztéssel járó betegségük volt. Az agy szinte várja a megszokott illatokat, ennek hiánya csalódással jár. És mivel szupergyorsan a véráramba kerülnek ezek az anyagok, a szintetikusak is, ezért jó meggondolni, hogy milyen minőségű illatanyagokkal vesszük körül magunkat.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK