2023.12.03., vasárnap - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kacsaláb: mezítláb a nyárba

2018. július 16. hétfő, 10:12
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Elmúlt a Medárd nap jósolta 40 napos esős időszak. Irány a nyár, a jó idő, aki teheti mezítláb. Van, ahol ez egész évben dívik, sőt szokást érlelő „tananyag”. A bazitai óvodába kukkantottunk be. A festői zöldövezetben, mi más, mint az egészséges életmód az óvoda főprofilja. Ehhez kiváló adottságok vannak, legfőképpen a jó levegő, játszóudvarhoz kapcsolt sportpálya, bebarangolható dimbek-dombok a közelben.

Amennyit csak lehet a szabadban töltenek a gyerekek, nem tilos a fára mászás, s jó időben mezítláb futkorásznak. A lábboltozat erősítő torna már 15 éve bevett szokás, melyet egy éve udvari (Kneipp) „taposó”, azaz mezítlábas ösvény egészít ki.

Játékosan a láb egészségéért

Mezítláb járni egészséges

Passa Anikó 26 éve, a nyitás óta óvónő a családias, egycsoportos intézményben. Anno sportoló volt, s a mozgás örömét szeretné átadni a gyerekeknek.

- 15 éve van nálunk „Kacsaláb” néven elhíresült lábtorna. Mert problémák vannak ezen a téren. A szülők minél előbb szeretnék talpra állítani a kisgyerekeket, de ehhez el kell jönni a megfelelő időnek, amikor a talp anatómiailag alkalmassá válik az álláshoz, járáshoz. Ezenkívül egyből cipőt adnak a gyerekekre, holott a mezítláb járás természetes talajon, természetes anyagokon nagyon egészséges. Mezítláb rengeteg inger éri a talpat, ahol minden szervnek megvan a maga pontja. Ezeket stimulálva az egész testre jótékony hatású. Ugyanezért tanítjuk meg a gyerekeknek a saját talp masszírozását. Ez egyben a saját test elfogadását, megismerését is segíti – mondja s közben egy kisfiú mutatja is mindezt a kicsikre jellemző hajlékonysággal. – Év elején és év végén szoktunk talpnyomatot készíteni a gyerekekkel, illetve van, amikor ajándék alkotásokhoz is felhasználjuk ezt a formát. Mindezt azért, hogy tudatosítsuk, a láb fontos, vigyázni kell rá, ne fájjon senkinek sem kis korban, sem később. Reméljük szokások alapját rakjuk le a sok mezítlábazással, ami egyébként a csoportszobában is gyakori. Amikor csak lehet.

- A szülők elfogadták ezt a hozzáállást?

- Igen és egyébként is nagyon partnerek, mellettünk állnak, a szép udvar kialakítása sem lehetett volna nélkülük.

Talpmasszázst is tanulnak a gyerekek Passa Anikótól

- Egy év használat után mennyire vált be a taposó?

- Nagyon. Tavaly volt az óvoda 25 éves, s ebből az alkalomból készült ez az ösvény. Szívesen használják a gyerekek, de a szülők, vendégek is próbálgatják. Bővíteni helyhiány miatt nem lehet, de a rekeszekben lévő alapanyagot lehet váltogatni, így időnként megújulhat az eszköz.

- Ön is használja?

- Természetesen. Példamutatás nélkül nincs gyereknevelés. Ha kell, a fára is felmászom velük – mondta Passa Anikó, aki büszkén emlegette fel, a sportpályájukon több, ma már sikeres futballistával rúgta együtt a labdát egykor, de van versenyúszóvá lett, táncos, világbajnokságot megjárt súlyemelő korábbi ovisa is. Ahogy büszke arra is, az anyagi nehézségek ellenére rendszeresen úszásoktatásra járnak a gyerekekkel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK