2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kapcsolattartás a gyermekkel járványidőszakban

2020. március 26. csütörtök, 14:59
Szerző: Bánfi Kati
Tisztelet a kivételeknek, de az elvált szülők és a gyermekek közötti kapcsolattartás nem mindig problémamentes. Egyik vagy mindkét fél játszmázásának terepe is lehet, miközben a két tűz között lévő gyermek érdekeiről megfeledkeznek. Ahol ez a hozzáállás jellemző, még tovább romolhat a dolog, a mostani, speciális helyzetre hivatkozva. A jelenlegi bírósági, hatósági gyakorlatban ugyanis nem térnek ki vészhelyzetekre a különélő szülővel való kapcsolattartást illetően. Ennek néztünk utána.

 Felelősségtejes döntésekre van szükség a gyerek biztonsága érdekében

- Mint mindig, közegészségügyi vészhelyzet esetén is a gyerek érdeke legyen az elsődleges. Ehhez elengedhetetlen a szülők együttműködése, jelen helyzetben rugalmas hozzáállása, hogy a gyermek egészségügyi biztonságát is figyelembe vegyék az előttünk álló időszakban – ismertette Miklós Beáta gyermekjogi aktivista, tanácsadó. – A szülők közös megegyezéssel bármikor eltérhetnek a kapcsolattartás szabályaitól, amit a bíróság vagy más hatóság elrendelt. A mostani speciális esetben erre szükség is lehet. Ha a szülők, és hangsúlyozom, hogy mindkét szülő úgy ítéli meg, hogy a személyes találkozás és az ezzel járó utazás most veszélyekkel járna, attól eltekinthetnek. Viszont telefonon, online akkor is biztosítani kell a kapcsolattartást, és utólag pótolni kell a személyes találkozót. 

Illusztráció

- Mi a helyzet, ha nem tudnak megegyezni egymás között?

- A szülők háborújának a legnagyobb kárvallottja a gyermek. Gyermekjogi szempontból meg humánumból is mélységesen elítélendő, ha valaki a közegészségügyi válsághelyzetet bosszúra használja, és a kapcsolattartást akadályozza; vagy a találkozó után önkényesen nem viszi vissza a gyermeket. Ha valamelyik szülő vitatja a járványügyi szempontok meglétét, vagy azt aránytalannak, szükségtelennek tartja, esetleg rosszhiszeműnek érzi, hogy a másik szülő a kapcsolattartást akadályozni akarja, az elmaradt kapcsolattartást a legközelebbi megfelelő időpontban pótolni kell. Annak meghiúsulása esetén bíróságon indítható meg a végrehajtás. Főszabály, amennyiben a gyermek nincs karanténban, és járványügyi szempontból nem hordoz kockázatot (nem utazott külföldre, nem találkozott fertőzött személlyel), és ugyanez igaz a különélő szülőre is, akkor a kapcsolattartásnak nincs akadálya. Természetesen egy esetleges fertőzés megelőzése érdekében mindenkinek be kell tartani az óvintézkedéseket (kézmosás, társas érintkezések kerülése).

- Mi az előírás, ha a gyerek kerül karantéba?

- A szülők kötelesek eleget tenni az előzetes tájékoztatási kötelezettségüknek. Amennyiben járványügyi szempontból indokolt, hogy a gyerek és a különélő szülő ne találkozzon, a kapcsolattartás szünetel, mivel a közegészségügyi érdek felülírja a személyes kapcsolattartáshoz való jogot. Ilyen esetekben javasolt a telefonon, online történő kapcsolattartást gyakrabban biztosítani a különélő szülővel. A pótlás szabályai erre az időszakra is vonatkoznak. Célszerű azt is előre írásban rögzíteni, hogyha a kapcsolattartás idején zárják le az adott területet, milyen megoldás szolgálja a gyermek biztonságát, érdekeit. Ha közös a szülői felügyeleti jog, és váltott gondoskodás van, akkor is egyeztessenek, de mindig vegyék figyelembe a gyerek érdekeit és most az egészségügyi kockázatot is – mondta Miklós Beáta. 

- Mi az előírás, ha a szülők más-más országban élnek?

- Ebben az esetben a vonatkozó járványügyi szabályokat, beutazási korlátozásokat figyelembe kell venni, a konzuli tájékoztatást érdemes nyomon követni, és a pótlásról egyeztetni. A felügyelt kapcsolattartások szünetelnek, mert a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a család- és gyermekjóléti központok zárva tartanak. Arra kérném a szülőket, hogy a gyermek mindenekfelett álló érdeke és biztonsága, esetleges kérésének tiszteletben tartása mellett hozzanak felelősségteljes döntést a csatározás helyett. Fontos a segítségnyújtás a gyermekek stresszkezelésében a nehéz időkben. Adjunk nekik több szeretetet, figyelmet, hallgassuk meg félelmeit. Az életkorának megfelelően mondjuk el, hogyan lehet a fertőzés kockázatát csökkenteni – tette hozzá Miklós Beáta. 

(Az interjú a március 25-én érvényes jogi előírásokat tükrözi.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK