2024.06.12., szerda - VillőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Legyen zöld a karácsony!

2023. november 18. szombat, 16:40
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: Hadnagy Emőke
A környezettudatos, költségkímélő karácsony híve Hadnagy Emőke lakberendező, dekoratőr, aki ezúttal az adventi időszakkal és a karácsonyi ünnepekkel kapcsolatban osztott meg néhány ötletet lapunk olvasóival.

Környezettudatos ünnepi készülődés

Mint mondja, az év vége tipikusan az az időszak, amikor sokszor még azok is túlköltekeznek, akik egyébként az év többi napján ökotudatosan élnek, vagy zöld háztartást vezetnek. Azt javasolja, hogy célszerű előre eltervezni mindent, hogy valóban minimalizálni tudjuk a felesleges beruházásokat és a hulladékképződést az ünnepek (vagy az ünnepi készülődés) idején.

Régi gömbökből és textilből egyszerű ajtódíszt készített Hadnagy Emőke

Náluk például már hosszú évek óta szokás az, hogy saját készítésű apró ajándékokkal, díszekkel vagy süteményekkel lepik meg egymást a családtagok. Úgy érzi, hogy nem attól lesz szép és meghitt az ünnep, ha drága ajándékokkal halmozzuk el szeretteinket. Inkább az illatok, a fények legyenek hangsúlyosak, és az együtt töltött idő kerüljön előtérbe egy hangulatos, otthoni környezetben.

- Az ünnepi légkör megteremtéséért mi magunk tehetjük a legtöbbet, és ennek sem arról kell szólnia, hogy minden dekorációs eszközt az üzletekben vásárolunk meg. Maradék anyagokból, tárgyakból, régi díszekből, játékokból, néhány otthon fellelhető tálkából, üvegedényből ötletes adventi, vagy karácsonyi dekorációt varázsolhatunk. A lehető legegyszerűbb az, amikor egy üvegtálba, vázába, vagy dunsztosüvegbe beleteszünk néhány színes karácsonyfadíszt (fényesebb gömböt), és fényfűzért helyezünk el mellé. Ehhez gyakorlatilag még kézügyesség sem szükséges, és a lakás bármelyik helyiségébe készíthetünk ilyen dekorációs „tálat”. Ha például fehér, vagy ezüst színeket használunk, „havas táj” hangulata lesz a dísznek. De természetesen bármilyen szín megfelel, csak a harmóniájukra kell figyelni. Ugyanezzel a módszerrel adventi tál is készülhet, ha a fényfűzér helyett vagy mellett, a négy gyertyát is belekomponáljuk a díszbe.

Manók és tündér maradék fonalból

Hadnagy Emőke szerint ebben az időszakban a feleslegesnek gondolt tárgyaink új életre kelhetnek, mert maradék anyagokból, színes textilcsíkokból, drótból, termésekből, parafadugóból, fenyőágakból saját magunk is összeállíthatjuk az adventi koszorút. Az ügyesebbek itt már ragasztópisztollyal vihetik fel (akár több rétegben is) az egyes hangulati- és dekorációs elemeket. Kül-és beltéren is jól mutat egy-egy saját magunk tervezte adventi koszorú, de ugyanezzel a technikával kopogtatókat, lógatható díszeket is összeállíthatunk az ajtókra, vagy ablakokra. Kültéri dísznél arra célszerű figyelni, hogy az égősor lehetőleg csapadéktól védett helyen legyen. 

- Ha apróbb ajándéktárgyakban gondolkodunk, akkor Mikulás-figurát, angyalkákat, manókat, tündéreket is készíthetünk otthon található fonalakból, textilekből, mondjuk régi ruhák felhasználásával. Az ügyesebbek horgolhatnak is, az most újra nagy divat lett. A figurák fejének, vagy a szemeknek kisebb nagyobb fagolyók, gyöngyök, gombok is megfelelnek. Bármi, amit a fiókok mélyén, vagy a gyerekek játékai között találunk. Ezekbe az alkotói munkákba ráadásul a legkisebbeket is bevonhatjuk – tette hozzá.

Saját magunk is összeállíthatjuk az asztali díszt termésekből, maradék anyagokból

A lakberendező elmondta, hogy a karácsonyi színek tulajdonképpen nem nagyon változnak. Az ezüst, az arany, a piros, a zöld, a fehér mindig örök. Persze a trendeknek megfelelően az árnyalatokban lehet különbség. Idén például a bíbor a divat. Van, aki mintákban, formákban egy hagyományosabb, népiesebb vonalat kedvel a dekorációk terén, míg mások (főleg a fiatalabb korosztály) már a letisztultabb, „skandináv” dizájnt szereti.  Ha valaki pedig tud sütni, akkor saját tervezésű mézeskalács-házikót is készíthet. De annak sem kell elkeserednie, aki annyira nem ügyes cukrász, mert egyre népszerűbb, hogy kartonból készülnek az „ál-mézeskalács-házak”. Az Interneten több mintát, tervrajzot is lehet találni. Megfestve, ablakba téve, led-égővel díszítve, nagyon hangulatos lesz tőle az adott helyiség. Akár egy egész város is felépíthető. 

A szakember szerint ma már a karácsonyfa és az ajándékcsomagolás is lehet környezetbarát. Számos alternatív megoldás létezik, ha nem szeretnénk sem élő fenyőt, sem pedig műanyagot. Az ajándékokat pedig sütőpapírba, textilekbe is csomagolhatjuk, amit szintén díszíthetünk szalagokkal, termésekkel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK