2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lelkünket érő ütések

2022. október 03. hétfő, 15:40
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Pápaszemes, dagadt, gizda, idióta, stréber, szerencsétlen – szinte nincs olyan ember, akit élete folyamán ne ért volna valamilyen megaláztatás. A verbális bántalmazás és erőszak éppúgy jelen van az iskolákban, mint a munkahelyeken, vagy éppen egy párkapcsolatban.

Kampány a verbális erőszak ellen

A téma nagyon is aktuális, hiszen sok szakértő szerint aggasztó, ami az iskolákban és az internetesen közösségi felületeken zajlik, de sokszor az is, ahogy felnőtt emberek – legyenek családtagok, házastársak, párkapcsolatban élők, vagy kollégák – bánnak egymással. A verbális erőszakra és annak globális jellegére hívja fel a figyelmet az a fotókiállítás, ami a közelmúltban nyílt meg a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Bognárné Bengő Hajnalka és dr. Rosta Andrea Kiss Gáborral, a rendezvénynek otthont adó intézmény igazgatójával

A Weapon of choice - A TE fegyvered a döntésed! című vándorkiállítás a Zala megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház irodájának szervezésében érkezett a városba. A tablókat korábban már több középiskolában is bemutatták. Bognárné Bengő Hajnalka, a szervezet vezetője bevezetésképpen elmondta: a kezdeményezés és a fotósorozat Amerikából indult. A képek szereplői egy fotóművész felkérésére maguk választották ki azt a szót, amivel leginkább megbántották őket, ami a legnagyobb rombolást vitte véghez a lelkükben. Egy sminkes segítségével ezeket a bántó szavakat ütésként, horzsolásként, sebként jelenítették meg testükön. Az önkéntesek aztán így álltak a fotós kamerája elé. A képek az érzékenyítést szolgálják, jelezve; a szóbeli bántások, megalázások valódi sérüléseket okoznak. Persze nem konkrétan a test felületén, hanem a lélekben. 

Az is igaz ugyanakkor, hogy a verbális erőszak sokszor egyfajta előszobája a tettlegességnek, a fizikai erőszaknak – erre már Dr. Rosta Andrea szociológus, kriminológus, pár-és családterapeuta hívta fel a figyelmet a kiállításmegnyitót követő előadásában. A zalaegerszegi születésű szakember többek között elmondta: az erőszakban mindig ott van az uralom, a hatalom, hogy letörjem a másik akaratát. A cél a meggyengítés.

Ő főképp párterápiával foglalkozik, ahol a kapcsolati erőszak kerül középpontba. Ez nem fizikai, hanem verbális erőszakot jelent. A szakirodalom akkor beszél az utóbbi jelenségről, ha a szóbeli bántalmazás rendszeres, visszatérő jellegű. Az alkalmi jellegű sértések, vagy türelmetlenségből, idegességből fakadó rossz megfogalmazások nem tartoznak ebbe a kategóriába.

A lényeg, hogy az elszenvedő fél mielőbb tudatosítsa magában, hogy tartósan fennálló szóbeli bántalmazásnak, megalázásnak van kitéve. Sokan ugyanis későn jönnek rá, hogy bántalmazottak. A kampány azt a célt szolgálja, hogy ne váljunk áldozattá, továbbá, hogy tanuljuk meg felismerni a helyzetet, és azt is, hogy hogyan lépjünk ki belőle. Ha szükséges, akkor pedig merjük szakember segítségét kérni. 

A terapeuta szerint időnként nem árt megállni, és magunkba nézni, hogy a kapcsolatunk milyen. Például, hogy törődő, támogató-e? Olyan, ami gazdagítja az életünket, vagy netán éppen rombolja lelkünket. De azon is gondolkodjunk el, hogy mi mit adunk a másiknak. Téves az a nézet, mely szerint mindig a férfi bántja a nőt, mert ennek a fordítottjára is nagyon sok példa van. A verbális erőszak mindkét esetben megöli a kapcsolat intimitását, meghittségét és önbizalomhiányt, önértékelési zavarokat okoz, ami az élet más területére is kihat. Adott esetben emiatt is fontos segítséget kérni.

A kiállítás október 20-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK