2020.09.22., kedd - MóricZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mesterségeset vagy természeteset?

2018. október 15. hétfő, 10:59
Szerző: Nemes Norbert
 A vitaminok a szervezet számára nélkülözhetetlen, biológiailag aktív, szerves vegyületek, az egészséges étrend életfontosságú részei. De vajon táplálékkal vigyük be, vagy szedjünk mesterséges készítményeket?

– A vitaminokat az ember általában nem képes szintetizálni, így azokat a legcélszerűbb a táplálékokkal bevinni. A szervezetben egyes vitaminok a kémiailag hasonló szerkezetű anyagokból, az elővitaminokból, a provitaminokból képződnek. Kétségtelen, hogy aki rendszeresen fogyaszt friss, nyers zöldségféléket és gyümölcsöket, az kellő minőségű vitaminhoz, ásványi anyaghoz és nyomelemekhez juttatja a szervezetét. Táplálékainkban minden egyes vitaminnak és ásványi anyagnak a megfelelő mennyiségben kell előfordulni. Ha ezek közül egyből is a kelleténél kevesebb van szervezetünkben, akkor hiányállapot alakul ki. A vitaminok túlzott szedése is káros, mert ilyenkor súlyos toxikus tünetek léphetnek föl – fejtette ki Feketéné Bokor Katalin természetgyógyász, fitoterapeuta.

– Hiányállapot léphet föl a helytelen táplálkozás következtében, egyes betegségek, vagy gyógyszerek hatására. Bizonyos esetben a szervezetnek több ásványi anyagra és vitaminra van szüksége, mint amit átlagosan fölveszünk. Áldott állapotban, a szoptatás időszaka alatt és alkoholbetegségben is magasabb mennyiségű vitaminra van szükség. A hiányos vitaminellátás első jele: fáradtság, lehangoltság, koncentrációzavar. A vitaminok nélkülözhetetlen mikrotápanyagok, melyekre a szervezetnek kis mennyiségben van szüksége. A vitaminokat két csoportba osztjuk: zsíroldékonyak és vízoldékonyak. Utóbbiakhoz tartozik az A-,D-, E-, és K-vitamin.

– Mi a helyzet az A-vitaminnal?

– A retinol, az A-vitamin napi szükséglete fedezhető karotta, sárgarépa, spenót, paraj, kelkáposzta, sütőtök, kajszibarack, sárgadinnye, paradicsom, paprika, sárga és zöld színű zöldségek és gyümölcsök elfogyasztásával. Az A-vitamin szükséges a látáshoz, a növekedéshez, a bőr és a nyálkahártya felépítéséhez. A tanácsoltnál még az áldott állapotú anyukának sem szabad többet bevinnie, mert a baba születési rendellenességgel jöhet a világra, mert az A-vitamin többlet is mérgezést okozhat. Akadnak bőrbetegségek megelőzésére, enyhítésére gyártott tabletták, amelyek a napi bevitel akár hússzorosát is tartalmazzák, így idült mérgezést is okozhatnak.

Megritkult, vagy megvastagodott haj, a szemöldök részleges elvesztése, felrepedezett ajkak, száraz, érdes bőr is mellékhatása lehet a tablettának. A súlyos fejfájás, az agynyomás fokozódás és az általános gyengeség csak később jelenik meg. Csontkinövések és ízületi fájdalmak is gyakoriak lehetnek, különösen gyermekeknél. A béta karotint a sárgarépa tartalmazza nagy mennyiségben. A szervezetben lassan A-vitaminná alakul, és sokat lehet fogyasztani belőle anélkül, hogy mérgezést okozna. A sárgarépa nagy mennyiségű fogyasztásának hatására lehet, hogy a bőr sötétebbé válik a tenyereken és a talpakon, de ez semmiképp sem tekinthető ártalmasnak.

– Mindenáron törekedni kell a vitaminpótlásra?

– Nem a vitaminpótlás a jó egészség záloga. A média azt mondja, amit az emberek hallani szeretnének. A vásárlók zöme abban a tévhitben él, hogy egészséget vesz a pénzéért, pedig a béta-karotint tartalmazó étrendkiegészítők szedését egyenesen károsnak minősítette több nemzetközi szakvizsgálat is. Ezek a tápanyagok nagy fontossággal bírnak, igen lényegesek, de csak akkor, ha teljes táplálékokként vesszük magunkhoz, nem pedig táplálékkiegészítőkként. Különbség van a mesterségesen bejuttatott és a természetes táplálékkal bevitt béta-karotin között. Változatos táplálkozással, nyers zöldségekkel hozzájutunk mindazon tápanyagokhoz, amelyek a daganatképződést is megakadályozhatják. Nem éri meg nyakló nélkül befalni a sok vitamintablettát és táplálékkiegészítőt. Már Hippokratész is kiemelte: a táplálékod a Te legfontosabb orvosságod.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK