2020.11.26., csütörtök - VirágZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Milyen az ideális őszi étrend?

2020. október 26. hétfő, 15:08
Szerző és fotó: Antal Lívia
Csapadékkal, kellemetlen széllel érkezett meg az igazi ősz, itt az ideje, hogy felkészítsük szervezetünket a hidegre. A természet lassan nyugovóra tér, a betakarított gyümölcsök, zöldségfélék már a kamrákban pihennek. Vajon milyen kincseket rejtenek, melyekkel feltölthetjük vitaminkészleteinket télre? Egyáltalán milyen az ideális őszi étrend?

Változatos, egészséges és vitamindús

– A szőlő, az alma, a dió, a gesztenye vitathatatlanul az őszi idény sztárjai. A szőlőnek rendkívül magas az antioxidáns tartalma, és ásványi anyagok közül káliumban is rendkívül gazdag – mondta Monori Krisztina dietetikus. – Az alma vitamin- és ásványi anyagtartalma mellett remek pektinforrás. A benne található savakkal és egyéb szerves vegyületekkel kedvező hatással bír az emésztésre, és az édességvágyunk is remekül csillapítható vele. A dió E-vitaminban, magnéziumban, káliumban különösen gazdag, emellett többféle B-vitamin és telítetlen zsírsavak is találhatóak benne, amelyeknek kedvező hatásuk van a szívre és az agyműködésre. Persze magas zsírtartalma miatt is érdemes a mértékletesség elvét követni.

– A gesztenyéről a csípős hidegben szorongatott sült gesztenyés papírzacskók juthatnak eszünkbe, amivel a kezünket is felmelegítettük.

– A gesztenye kapcsán szintén a magnézium- és káliumtartalmat emelhetjük ki. Kitűnő főzve, sütve, de érdemes kísérletezni gesztenye krémleves készítésével is.

– A gyökérzöldségeknek is most van itt a szezonja.

– Ez az évszak különösen ideális arra, hogy új felhasználási módokat próbáljunk ki. A gyökérzöldségekkel ugyanis a krumplit és más bejáratott köreteket színesíthetjük, cserélhetjük le. A cékla antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal van tele. Többek között kalciumot és magnéziumot tartalmaz, lila színanyaga pedig remek antioxidáns forrás. Sokféleképpen felhasználható, bár legtöbben csak savanyúságként ismerik. Jóízű adaléka lehet a salátáknak, de akár csipszként is ehetjük. A zellernek sem kell szégyenkeznie: sok kalciumot, foszfort, magnéziumot és káliumot tartalmaz. Krémlevesként vagy sütőben sütve is nagyon finom. A csicsóka káliumban, foszforban, cinkben, C- és B-vitaminban gazdag. Remek krumplipüré-alternatíva és krémleves-alapanyag lehet. Ne hagyjuk ki a káposztaféléket sem, amelyek számos vegyülettel segítik a női hormonális egyensúly megteremtését.

– A természetben számos olyan vitaminforrást találhatunk, ami ilyenkor érik be.

– Ilyen például a kökény, amely jótékony hatással van a veseműködésre, és sokak szerint a vérnyomást is pozitívan befolyásolja. A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, fokozza az anyagcserét, támogatja a májat. Ráadásul nagyjából annyi C-vitamin van benne, mint a citromban. Bogyóiból gyógyhatású gyümölcslé, dzsem, zselé, szörp, bor, likőr készíthető. Ha már a bogyós gyümölcsökről beszélünk, megemlíthetjük az áfonyát is, ami nem ilyenkor érik be, de kapható a boltokban. Az áfonya C-vitamin-, antioxidáns tartalma szintén kiemelkedő.

– Lassan vége a gombaszedésnek. Megörvendeztetett bennünket frissen elkészítve. A maradék pedig szárítva, hűtve várja felhasználását. Milyen értékes fehérjét, ásványi anyagokat és zsírsavakat tartalmaznak?

– A gomba kálium-, magnéziumtartalma emelendő ki, ugyanakkor a gomba kitintartalma gátolhatja ezek hasznosulását. Mindamellett érdemes a színes, változatos étrend részeként a lehető legtöbb formában felhasználni, hiszen ízanyagaival az egyik kulcsa lehet a családi ebéd sikerének.

– Vitaminpótlásra szükség van ebben az időszakban?

– Ha étrend-kiegészítésről van szó, mindig érdemes egyénileg átbeszélni, melyek azok a mikrotápanyagok, amiket érdemes pótolni. Az őszi-téli gyér napsütéses időszakban azonban rendkívül nagy szerephez jut a D- és C-vitamin pótlás, illetve egész évben javasolt a jó minőségű magnézium-készítmények fogyasztása. Az immunrendszer és az egész szervezet egészséges egyensúlyának alapja a megfelelő étrend mellett a rendszeres testmozgás, a minőségi pihenésre szánt idő, legyen szó akár olvasásról, zenehallgatásról, baráti találkozókról. Főleg ha ezeket a tevékenységeket egészséges finomságokkal színesítve töltjük.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK