2024.06.12., szerda - VillőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Női szakrális önismereti csoport alakult

2022. november 07. hétfő, 18:54
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: illusztráció/Internet
Női önismereti csoport indul novemberben Zalaegerszegen. Az egyéves program a Kelta évkör kiemelt pontjaihoz igazodik, mivel az Istennő-tisztelet ennél a népnél a legerősebb. Hogy ez mennyire lesz idegen vagy ismerős magyar földön, azt majd a résztvevők megtapasztalják.

A XXI. századi ember azt gondolja, a természet és annak rendje felett áll

A Kelta évkört négy nagyobb részre tagolják a napfordulók és napéjegyenlőségek. Ezen belül 8 nagy ünnepet ülnek. Az év náluk október 31-én kezdődik. A témáról az ingyenes képzés vezetőjét, Kovács Ritát kérdeztük.

- A kelták erősen együtt éltek a természettel, annak rendjéhez, változásaihoz igazították életüket. Az évkezdet befelé fordulással, elvonulással, az egyre hosszabbodó éjszakák időszakával kezdődik. Ennek női megfelelője a bölcs öregasszony, vagy a jó értelemben vett „Banya”. Ez egy átformáló időszak, füstje van, de itt még mi magunk döntjük el, hogy mit vetünk el magunktól – mondta a körvezető. – December 21-én „Csontasszony” veszi át a terepet. Ő nagyon erős transzformáló, itt már nincs beleszólás, a halálhoz kapcsolódó időszak ez. Manapság tabutéma, akárcsak az öregedés. A külsőségek világában erről hallgatunk. Eljutottunk oda a XXI. században, hogy az ember azt gondolja a természet és annak rendje felett áll. Nem természetesek az élettel járó változások és az elmúlás. Nagy probléma, hogy nem lehet kibeszélni a gyász fájdalmát, sőt szinte elvárás, hogy ezen minél előbb legyen túl a gyászoló. Persze a nagyon elhúzódó gyászfolyamat sem egészséges, az már inkább önsajnálat vagy a megbocsátásra képtelenség jele. A halottaknak járó tiszteletadásnak sem a külsőségekről kellene szólnia. Egy szál gyertya mellett is lehet méltón emlékezni, ha az szívből jön. A lebetonozott sírhelyek helyett mennyivel szebb lenne, ha egy-egy fát ültetnék az elhunyt tiszteletére. 

- Ahogy egykor a születő babákat is ezzel köszöntötték. Más tabutémák is szóba kerülnek a csoportban.

- Igen, például a kamaszlánnyá érést jelképező március, a lány haviciklusa szintén nem beszédtéma a családban. Ahogy a női test változékonyságát sem tudja a mai társadalom elfogadni. Pedig természetes jelenség, ahogy a Hold ár-apály hatása is. Legfeljebb csak durva tréfákban jelenik meg mindez. Szintén hallgatunk a szexualitásról, annak lélekből jövő szakrális formájáról, ami a májusi, „Szépasszonykor” témája. Vegyük észre, hogy nőből vagyunk, merjünk e szerint megjelenni és létezni a világban. Szintén kevés szó esik a hálaadás fontosságáról, a megbecsülésről, ami az augusztusi betakarítások után jellemző vonás. Vegyük észre a bőséget, amiben élünk, ne csak a hiányt lássuk meg. Az év vége, pedig szeptemberi 21-től indul, az idősödés elfogadása, a felnövő gyermekről leváló, új célt kereső és szabad akarattal rendelkező nő időszaka. Ezenkívül még az évkörhöz tartozik a belső gyermekkel való munka (február) és a várandós, életet adó nő időszaka (június). 

- Te hogy kerültél mindezzel kapcsolatba?

- Gyerekkoromban volt egy visszatérő álmom. Azt hittem majd kinövöm, de nem. Az élet mindig elém tette ezt a témát, és végül beiratkoztam a képzésre. Az fizetős volt, de mivel úgy érzem, hogy ennek a tudásnak a terjesztése a feladatom, felajánlásból vezetem a csoportot.

- Hogyan változott az életed mióta elnyerted a tudást?

- Jobban ismerem és így jobban el is tudom fogadni magam. Javult az anyagi helyzetem, jobbak az emberi kapcsolataim, ha problémás helyeztbe kerülök, könnyebben visszatalálok a saját középpontomba. Az engem már nem szolgáló dolgokat kevésbé nehéz elengednem, a külső elvárások nem érintenek meg. Nőiesebb vagyok és a női lét természetes változékonyságát erőforrássá alakítom. A női közösség így gyógyító, szeretettel teli kapcsolódássá alakul, ahol a kulcs az elfogadás.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK