2020.07.09., csütörtök - LukréciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

"Szellemes" este a könyvtárban

2019. október 31. csütörtök, 16:46
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Óriási faragott tökök, jósda, rontáselűző koktélok, meg sír-szendvics. Egy „hulla jó estére” várták Halloween alkalmából a családokat október 30-án, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Az intézmény este hat órától egy szellemkastély hangulatát idézte; annál is inkább, mert a Deák tér felől érkezők kísértetek sziluettjeit láthatták elsuhanni az ablakok előtt. Bent aztán különféle – és nyilvánvalóan „szellemes” – játékos vetélkedőkkel, alkalomhoz illő kézműves foglalkozásokkal, no meg rengeteg sötét alakkal szembesülhetett a betérő. Meg azzal is, hogy a könyvtárban félhomály uralkodik, csak töklámpások világítanak. A jelmezes esten filmklub is üzemelt, a vetítéshez pedig speciális, szintén erre az alkalomra készült pattogatott kukorica járt.

Halloween-buli fejtörőkkel, mozival

Tóth Renáta, a könyvtár igazgatóhelyettese érdeklődésünkre elmondta: első alkalommal csatlakoztak a város halloween-i programjaihoz. Úgy gondolták, hogy a családok számára egy olyan érdekes és izgalmas programsorozatot állítanak össze, melyben fejtörők és más játékok éppúgy szerepelnek, mint filmvetítés, kísérteties arcfestés és alkalomhoz illő gasztro-élmény.

Volt például sír-szendvics (a tálcára állított toast-kenyér szeletek úgy voltak elrendezve a salátaágyon, mintha sírkövek lennének), véres színű koktélok (melyekben jeges kéz lebegett), de kekszes „gilisztaszószt” és rontásűző gyógyitalokat is kóstolhattak a gyerekek. Ez utóbbihoz előbb fel kellett keresni egy javasasszonyt, aki (némi kikérdezés és „veséig látás” után) a mindennapi nyavalyáink (megfázás, emésztési gondok, álmatlanság) ellen ajánlott főzeteket. 

Nagy sikere volt a tök-szépségversenynek is, melyre rengeteg felajánlás érkezett. Csodaszép és ötletes faragott tököket készítettek a családok; nem egy közülük igazi művészi alkotás – fogalmazott Tóth Renáta.

Az igazgatóhelyettes szerint a Halloween-t ma már hazánkban sem lehet elkerülni, hiszen évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főleg a gyerekek, fiatalok körében. A könyvtári program persze nem azt a célt szolgálta, hogy konkrétan kövesse az angolszász hagyományokat, inkább annak játékos elemeit felhasználva, egy szórakoztató, kalandos estre készültek. Az őszi szünetben – a Mindenszentek és a halottak napja komolysága, meghittsége előtt – talán kell is egy kis vidámság, bohémság.

A könyvtár a szellemes éjszaka során azért az alapvető funkciójától sem tért el: lehetett könyveket is kölcsönözni. A könyvtárosok egy külön polcra kiválogatták a horror és a krimi klasszikusait, illetve a műfaj legújabb köteteit. 
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK