2020.09.28., hétfő - VencelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szoptatás világnapja és Születés hete

2016. augusztus 04. csütörtök, 14:45
Szerző: -pet-
1992 óta augusztus elseje a WHO ajánlása szerint a Szoptatás Világnapja, amely az anyatejes táplálás fontosságára irányítja rá a figyelmet a világ minden pontján.

1990. augusztus 1-én 32 ország kormánya és 10 ENSZ szervezet (köztük a UNICEF és a WHO) írta alá az "Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelméről, Elősegítéséről és Támogatásáról" című dokumentumot, amely kimondja: "Annak érdekében, hogy megvalósuljon az édesanyák és gyermekek egészségi és táplálkozási optimuma, globális célként tűzzük ki, hogy minden nő kapjon lehetőséget a kizárólagos szoptatásra és minden csecsemő születésétől 4-6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálkozzon. Ezután megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű kiegészítő táplálék mellett a szoptatás folytatódhasson egészen a gyermek két éves koráig, vagy még tovább."


 


Illusztráció

A nyilatkozatban foglaltak megvalósítására 1991. február 15-én megalakult a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA), amelynek munkájában részt vesz a La Leche Liga is. A WABA szerint a szoptatás minden anya és gyermek alapvető emberi joga. Augusztus 1-ét 1992-ben nyilvánították a Szoptatás világnapjává.
A jeles alkalomból Zalaegerszegen évek óta vannak események augusztus első hetében. A tavalyihoz hasonlóan idén is megszervezte a védőnői szolgálat a Szoptatási Világnapi rendezvényt a Napsugár úti Óvodában.

Szintén a napokban zajlik a Születés Hete rendezvénysorozat, melynek keretében az Apáczai Művelődési Központban augusztus 5-én, pénteken maratoni előadássorozatra kerül sor. Szó lesz például a kismamarelaxációról, a magzat és az anya kapcsolatának harmóniájáról, a különféle tornák jótékony hatásáról, a szülési félelmekről, valamint az apaság és anyaság kérdéséről. Az előadók között lesz többek között Nagy Réka klinikai szakpszichológus, Hajdu Ildikó pszichológus, Dr. Husz Viktória szüléz-nőgyógyász rezidens, valamint Fazekas Ágnes nemzetközi Pilates-oktató.

Részletes program a kapcsolódó anyagoknál.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK