2024.07.18., csütörtök - FrigyesZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Születésnap a könyvtár fűszerkertjében

2023. május 30. kedd, 17:58
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Egyéves a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár fűszer-és gyógynövény kertje. Az épület piac felőli oldalán az önkormányzat és a Városgazdálkodási Kft. támogatásával alakították ki tavaly az esztétikus zöldfelületet.

Egyéves a színes, belvárosi oázis

Fülöp Zoltán, Tóth Renáta, Kiss Gábor és a gyerekek a fűszertkertben

A születésnap alkalmából ünnepséget szerveztek a kertben, melyen a Dózsa-iskola néhány alsó tagozatos diákja, valamint Fülöp Zoltán gyógynövényszakértő vett részt. Tóth Renáta könyvtárigazgató a vendégeket köszöntve elmondta: egy korábban nem használt, parlagon heverő területen alakították ki ezt a kis színes, illatos oázist a belváros közepén. Fűszer- és gyógynövényeket telepítettek a könyvtár mögé, amihez a VG Kft. nyújtott szakmai segítséget. A fenntartást és a gondozást viszont teljes egészében a könyvtár munkatársai végzik.

A Dózsa-iskola tanulói vettek részt a rendezvényen

A rendezvényen a könyvtárosok néhány irodalmi művet is felolvastak a téma kapcsán. Kiss Gábor főkönyvtáros például Fazekas Mihály író (a Lúdas Matyi szerzője) 1807-ben megjelent Magyar füvészkönyvéből választott egy részletet. De azt is elmesélte, hogy ő családilag is kötődik a gyógynövényekhez, mert egyik ükanyja füvesasszony volt.

Egy évvel ezelőtt alakították ki a gyógynövénykertet a könyvtár mögött

Fülöp Zoltán a kertben látható növényekről (kakukkfű, menta, snidling, oregánó, borsikafű, levendula) illetve azok hatásáról, felhasználásáról tartott előadást a gyerekeknek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK