2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Természetgyógyász a levenduláról

2021. június 28. hétfő, 18:22
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A házigazdák mellett Deák Ferenc fitoterapeuta kalauzolta a Levendula Kertbe érkező Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Zala Megyei Szervezete tagjait. Az érdekes információkat Jónás Zsófia jelnyelv tolmács segítségével adták át, aztán az első szüretelőkként járhatták be a terepet.

Csak 100 százalékosan tiszta illóolaj használható

Sokféle gyógyhatása ismert

A résztvevőket Pummerné Gróf Katalin, a szervező egyesület megyei ügyintézője köszöntötte. Az öt éve telepített, ma már 10 ezer bokorból álló levendulásról Németh Enikő háziasszony mesélt. A növények egész éves ápolásáról, a helyes betakarításról tanácsokat osztott meg, elárulta a levendula szörp készítés receptjét, illetve jövőbeli terveikről is szólt a vendégeknek. 

Deák Ferenc fitoterapeuta pedig elsősorban a levendula gyógyító hatásait ismertette, de a kérdések kapcsán szóba kerültek egyéb gyógyhatású növények is. A szakember hangsúlyozta, hogy csak 100 százalékosan tiszta illóolaj használható gyógyászati céllal. A levendula illóolaj előállításához 100-szoros mennyiségű virágra van szükség, mely értékes anyagot meggondoltan kell felhasználni. De hozzátette, a Magyar Gyógyszerkönyvben nemcsak az illóolaj, hanem a virágzat is szerepel, mint gyógyhatású alapanyag.

Pummerné Gróf Katalin és Deák Ferenc

A levendula virág sokrétű felhasználása közül kiemelte a nyugtató hatást, ezt citromfűvel társíthatjuk. Borsmentával kombinálva pedig emésztési zavarokra jótékony. Az olívaolajjal kikevert levendula illóolajat vágott sebek, horzsolások gyógyítására, higítatlanul pedig égési sérülésre, rovarcsípés okozta kellemetlen bőrpanaszok, viszketés, allergiás reakciók enyhítésre alkalmazzuk. De kedvelt összetevője a masszázsolajoknak, mert idegi eredetű fájdalmakat csökkent. A szakértő illatos fürdőhöz javasolta, hogy hordozóanyagban oldjuk a levendula olajat. Ez lehet akár tejszín, zsíros tej, illetve méz. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK