2023.12.08., péntek - MáriaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Véd is és stílusos is

2020. április 06. hétfő, 11:55
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: Fehér Beatrix
Az utóbbi hetekben egyre több neves nemzetközi divatcég, valamint sok magánszemély, illetve egyesület, baráti társaság, na és hazai tervező is egészségügyi maszkok gyártásába fogott. Előbbiek esetében a nemes gesztus mögött nyilván némi brand-építési szándék, marketingfogás is meghúzódik (ha már az üzleteiket be kellett zárniuk).

Egészségügyi maszkok dizájnerektől

Mások viszont tényleg önzetlenül, az emberek egészségének védelme érdekében álltak neki – sokszor internetről levadászott szabásminta alapján – maszkokat készíteni. Annak ellenére, hogy a szakemberek körében még mindig van némi vita arról, hogy egészséges embereknek kell-e maszkot viselni, vagy sem (a legtöbb ajánlás szerint azért ártani nem árt, hiszen másokat védhetünk vele), sokakban felmerült a kérdés, hogy vajon mennyire lesz a következő hetekben, hónapokban az utcai, vagy irodai viselet része ez az egészségvédő eszköz? És egy-egy formatervezett, színes, vagy az öltözékünkhöz, személyiségünkhöz jobban passzoló darab, vajon ösztönözheti-e az embereket arra, hogy vegyenek fel maszkot, ha kilépnek az utcára, vagy ha zárt, zsúfolt helyre mennek? (Ez utóbbi esetben talán még fontosabb az arc részleges eltakarása.)

A téma kapcsán helyi kötődésű dizájnereket, divattervezőket is megkérdeztünk. A futurisztikus kollekcióiról ismert Sustik Kriszta ruhatervező azt mondja, mindig is foglalkoztatta a ruha védelmi funkciója. Ösztönösen érezte, hogy idővel elkerülhetetlen lesz, hogy a különböző negatív hatások ellen védekezzünk, és ebben a ruhának is fontos szerep jut.

- Ez a jelenlegi helyzet eléggé hirtelen történt, ennek ellenére úgy tapasztalom, hogy sokan hamar reagáltak rá és gyártanak már maszkot. Azt tudjuk, hogy nem nyújt teljes védelmet és vannak ellentmondások a hordásával kapcsolatban, de talán mégis inkább pozitív, ha felvesszük, hiszen ez most egy olyan vírus, amit akár észrevétlenül, tünet nélkül is bárki hordozhat. Az elsődleges cél jelenleg, hogy segítsünk, és a maszk bizonyos mértékig védettséget nyújtson. El tudom képzelni, hogy ebből akár divat is lehet, viszont remélem, nem marad az hosszú távon, hiszen ez rosszat jelentene. És az sem lenne feltétlenül pozitív dolog, ha az emberek még jobban elbújnának valami mögé – válaszolta.

Hozzátette: ennek ellenére úgy gondolja, hogy most talán jobb, ha hordjuk a maszkot.  Azt pedig mindenki maga döntse el, hogy milyent szeretne, de mindenképpen alapos körültekintéssel válasszunk! A tervező bízik benne, hogy hamarosan újra maszk nélkül sétálhatunk a friss levegőn, félelem nélkül, az emberek pedig tanulnak ebből az egész helyzetből. Kicsit lassítanak és rájönnek, hogy mi is az, ami igazán fontos.

Az maszk anyagának fontosságára hívta fel a figyelmet Fehér Beatrix ruhatervező, akinek műhelye Zalaegerszegen, lakhelye viszont Csatáron van. Utóbbi önkormányzat számára az elmúlt héten készített is maszkokat, karitatív jelleggel. Mint mesélte: mivel a nyári ruhakollekcióinak gyártása úgyis csúszik a járvány miatt, és a divatipar jelenleg nem is nagyon tud előre tervezni, így örült a csatári polgármester felkérésének. Kicsit legalább lefoglalta magát a jótékony akcióval. Az önkormányzatnak szánt maszkok fehér színből készültek, ám többen mondták, hogy akár színes textilből is megvarrhatná őket. 

- Ezen felbuzdulva, a napokban komolyabban is elkezdett foglalkoztatni a dolog. Nem mindegy azonban, hogy milyen anyagot használunk. A kötött, szellős textíliák nem jók, hiszen nem védenek a cseppek, kórokozók ellen. Ugyanakkor az is fontos, hogy a maszk alatt kapjunk rendesen levegőt, ne fulladozzunk. Szerintem a vászon és a pamut a megfelelő. De lehet akár a külső rész valamilyen színes, mintás, elasztikus, könnyű anyag is, ám akkor bélésnek egy pamut réteget mindenképpen be kell helyezni – fogalmazott.

A tervező kísérletképpen maradék, szabászati hulladék anyagokból készített néhány színes, mintás, formatervezett, maszkot, remélve, hogy ez ösztönzi majd a viselést. Belső részük pamut borítást kapott, a szintén a belső oldalon kialakított nyílásba pedig igény szerint lehet még plusz szűrőt (vattát, papírzsebkendőt) elhelyezni. Az orr-részbe rugalmas drót is került, hogy jobban illeszkedjen az archoz

Az így készült stílusos maszkok megőrzik az elsődleges, egészségvédő funkciójukat, ugyanakkor kevésbé érzi magát benne kellemetlenül az ember, ha ki kell mennie valamiért az utcára. Hiszen vidám, színes textíliákból készültek.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK