2023.01.30., hétfő - Martina, GerdaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A rutinos gombaszedők is keressék fel a szakértőt

2020. november 05. csütörtök, 20:33
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Erősen gombaszezon van. Aranyszabály, hogy még a rutinos gombaszedők is keressék fel a szakértőt. Ezt a feladatkört a zalaegerszegi piacon Györök Anita látja el. Kedden, pénteken és szombaton lehet őt felkeresni 10 és 12 óra között. Bokros teendőire hivatkozva a nyilatkozatot elutasította, de az általános szabályzatot megoszthatóvá tette.

Az egyes számú szabály, a gyilkos galócát felismerni. Addig ne is szedjünk gombát, amíg ennek jellegzetes kinézetével nem vagyunk tisztában (gallérja is és bocskora is van, fehér lemezű, fiatal korban tojás alakban burok veszi körül).

A gombafajok étkezési értékével kapcsolatban nem szabad a babonákban hinni. A szakértő véleménye a mérvadó. Az ehető és a mérgező gombák között is van olyan, amelynek hússzíne elvágva megváltozik (a halálosan mérgező gyilkos galóca színe elvágás után is fehér marad). Nem mindig a feltűnő színű gombák a legmérgezőbbek. Nem minden kellemes illatú és kellemes ízű gomba ehető. A háziállatoknál mérgezést nem okozó gombák embernél mérgezési tüneteket okozhatnak.

A csiga- és a rovarrágta gomba is tartalmazhat méreganyagokat. Az ismeretlen gomba tönkjét ne vágjuk le késsel, mert így a meghatározáshoz szükséges alaktani jellemzők megmaradnak. Gombát kosárba vagy papírdobozba gyűjtsük, ne műanyagzacskóba, mert abban befülled, gyorsan romlik, összetörik, ez utóbbi nehezíti a meghatározást. Ázott, fagyott, csiga- vagy rovarrágta, penészes, öreg gombát étkezési célra ne használjunk fel. A frissen szedett, vagy vásárolt gombát, illetve a belőle készült ételt egy napnál tovább ne tároljunk még hűtőszekrényben sem. Hosszabb tartósítás mélyhűtőben vagy szellős, meleg helyen szárítva, papírzacskóba vagy légmentesen zárva lehetséges. 

A gombák között több ritka, kipusztuló félben lévő faj van, melyeknek fontos szerepe van az ökoszisztémában. Ezért csak a leggyakoribb ehető fajokat és egy-egy étkezési mennyiségben gyűjtsük. A nem ismert, vagy általunk mérgezőnek gondolt gombákat se rugdossuk fel, szintén az élővilágban fontos szerepük miatt. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK