A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Az adatvédelemről bővebben itt olvashat.     Rendben
2025.06.05., csütörtök - FatimeZalaegerszeg időjárása
22.8
0.99

Vezető hírek

A száraztészta-készítés fortélyai

2024. november 15. péntek, 19:46
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Tapasztalt háziasszonyok közreműködésével lehetett megnézni, kipróbálni, megtanulni díjmentesen a száraztészta készítés fortélyait a zalaegerszegi Apáczai Művelődési Központban.

Majdnem elfelejtett értékek

A hozzáértők szerint a nyár és a karácsony előtti időszak a főszezonja a száraztészta készítésnek. Az előbbi, mert sok a tojás és gyorsan szárad a gyúrt alapanyag, az utóbbi pedig a vendéglátásokkal járó többletfőzés, illetve a fiatalabb generációknak, mint jól hasznosítható, ízletes ajándék jöhet szóba mindezt. 

A bemutatót a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete hozta tető alá, társulva két baráti civil közösséggel, az alibánfai Nemzedékek Összefogása Egyesülettel és a Volán Nyugdíjas Klubbal. Az alibánfaiak közül Gaálné Ági mesélt a család gasztronómiai szokásairól. Mint mondta, boltban sohasem vásárol tésztát, karácsony előtt viszont annál többet készít, várva a gyerekeket, unokákat. Még a leeső széleket is hasznosítja, és leginkább a firssen reszelt tésztával készült tejes levest és paradicsomlevest szereti. A családnak is öröm, hogy mindez házi tojásból, kézzel készül, amitől igazán finom az íze és tudják mi van benne. (Talán odasorolják azt a szeretetet is, ami Ági néni arcán látszódott, miközben minderről beszélt.)

Mellette falubelije, Mitró Klára, nyugdíjas pedagógus még a saját nagymamájától örökölt eszközökkel készítette a csigatésztát. Mint mondta, nem zavarja a munka sziszifuszisága, mert amikor ezt kell készíteni, csak leül az ember és csinálja. A szakmai fortélyok között elárulta, a csigatésztához egyszerre csak kevés alapanyagot készít, mert ez a fajta tészta gyorsan szárad, az egyesévvel felsodrás pedig időigényes. Az asszonyok még hozzátették, régen nemcsak a tojás volt házi az alapanyagban, hanem még azt is tudták felmenőink, melyik fajta száraztésztához milyen lisztet illik a malomból kérni. Mára ez választék hiányában leegyszerűsödött a finomlisztre. 

Tóth Ágnes, a főszervező egyesület vezetője hozzátette, több közös programja volt a három civil csoportnak. Különböző témákban gyűlnek össze, mindig azok, akiket az adott esemény érdekel. Bár sok társszervezetnek elküldik a meghívókat, a vártnál kevesebben szoktak csatlakozni, amit utólag mindig megbánással kommentálnak. Tavaly ilyenkor az Apáczaiban a káposztasavanyítást mutatták be lépésről lépésre, december 7-én pedig a piacon készítenek majd káposztás ételeket. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK

Lokálpatrióta hetilap internetes megjelenése

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

Felelős szerkesztő: Vadas Zsuzsa
pvadas@gmail.com
telefon: (92) 599-354
Szerkesztőség és kiadó: 8900 Zalaegerszeg, Kosztolányi tér 6. Pf.: 199
Telefon/fax/üzenetrögzítő: (92) 599-353
ISSN 1216-9463 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0915 (Online)

A lap újságíró munkatársai:
Antal Lívia
Bánfi Katalin
Pánczél Petra

Megjelenik hetente

Reklámmenedzser: Molnár Lászlóné
(92) 599-353
Hirdetésfelvétel: ZALA-LAP Kiadói Kft.

 

Kiadja: ZALA-LAP Kiadói Kft.
Felelős kiadó: Borda Menyhért
info@zalamedia.hu

ISSN 1418-3943 (Nyomtatott)
ISSN 1588-0869 (Online)