Vezető hírek
A száraztészta-készítés fortélyai
Majdnem elfelejtett értékek
A hozzáértők szerint a nyár és a karácsony előtti időszak a főszezonja a száraztészta készítésnek. Az előbbi, mert sok a tojás és gyorsan szárad a gyúrt alapanyag, az utóbbi pedig a vendéglátásokkal járó többletfőzés, illetve a fiatalabb generációknak, mint jól hasznosítható, ízletes ajándék jöhet szóba mindezt.
A bemutatót a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete hozta tető alá, társulva két baráti civil közösséggel, az alibánfai Nemzedékek Összefogása Egyesülettel és a Volán Nyugdíjas Klubbal. Az alibánfaiak közül Gaálné Ági mesélt a család gasztronómiai szokásairól. Mint mondta, boltban sohasem vásárol tésztát, karácsony előtt viszont annál többet készít, várva a gyerekeket, unokákat. Még a leeső széleket is hasznosítja, és leginkább a firssen reszelt tésztával készült tejes levest és paradicsomlevest szereti. A családnak is öröm, hogy mindez házi tojásból, kézzel készül, amitől igazán finom az íze és tudják mi van benne. (Talán odasorolják azt a szeretetet is, ami Ági néni arcán látszódott, miközben minderről beszélt.)
Mellette falubelije, Mitró Klára, nyugdíjas pedagógus még a saját nagymamájától örökölt eszközökkel készítette a csigatésztát. Mint mondta, nem zavarja a munka sziszifuszisága, mert amikor ezt kell készíteni, csak leül az ember és csinálja. A szakmai fortélyok között elárulta, a csigatésztához egyszerre csak kevés alapanyagot készít, mert ez a fajta tészta gyorsan szárad, az egyesévvel felsodrás pedig időigényes. Az asszonyok még hozzátették, régen nemcsak a tojás volt házi az alapanyagban, hanem még azt is tudták felmenőink, melyik fajta száraztésztához milyen lisztet illik a malomból kérni. Mára ez választék hiányában leegyszerűsödött a finomlisztre.
Tóth Ágnes, a főszervező egyesület vezetője hozzátette, több közös programja volt a három civil csoportnak. Különböző témákban gyűlnek össze, mindig azok, akiket az adott esemény érdekel. Bár sok társszervezetnek elküldik a meghívókat, a vártnál kevesebben szoktak csatlakozni, amit utólag mindig megbánással kommentálnak. Tavaly ilyenkor az Apáczaiban a káposztasavanyítást mutatták be lépésről lépésre, december 7-én pedig a piacon készítenek majd káposztás ételeket.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Június 3. - Riasztás Zala vármegyérePénzügyi tippek - hogy a nyaralás valóban gondtalanul teljen!Epernapok a zalaegerszegi piaconZalaegerszeg és a biciklizés – rajzpályázat gyerekeknekMegszépül a zalaegerszegi vasútállomással szemközti területFórum Zalaegerszegen: Online is kitölthető a VOKS 20252025-ben is Street Food Weekend ZalaegerszegenAz elesett magyar és zalai hősökre emlékeztekCsökken a születések száma, hiányzik az EU-s forrásMegújul Zalaegerszegen a Bajcsy-Zsilinszky tér - forgalomkorlátozásra kell számítani -
rovatunk hírei
1000 üdvözlőlap és meghívó Verdák: Al Barátokra lel101 híres bombázó Traffipax infó 2016.Július 20.Páka szerethető, élhetőSármellék sikereiNaperőmű létesülhet Söjtörön"Amerikából jöttünk, 25 érmet hoztunk! Tavat kerülő vesebetegekKöszöntötték az 500 ezredik ügyfelet top 10
Június 3. - Riasztás Zala vármegyéreJúnius 13-tól indul az EgerszegFesztA szezon legjobbjait köszöntötte a vármegyei Kosárlabda SzövetségFermentálás a jó emésztésértHarmincéves az Igazgyöngy egyesületFaipari vizsgaremekek a Deák-technikumbanMegemlékezés Zalaegerszegen, a nemzeti összetartozás napjánPénzügyi tippek - hogy a nyaralás valóban gondtalanul teljen!Nyári Vízivándor-túra a Tourinform Irodával és a Zalai Teker(g)őkkel