Vezető hírek
A száraztészta-készítés fortélyai
Majdnem elfelejtett értékek
A hozzáértők szerint a nyár és a karácsony előtti időszak a főszezonja a száraztészta készítésnek. Az előbbi, mert sok a tojás és gyorsan szárad a gyúrt alapanyag, az utóbbi pedig a vendéglátásokkal járó többletfőzés, illetve a fiatalabb generációknak, mint jól hasznosítható, ízletes ajándék jöhet szóba mindezt.
A bemutatót a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete hozta tető alá, társulva két baráti civil közösséggel, az alibánfai Nemzedékek Összefogása Egyesülettel és a Volán Nyugdíjas Klubbal. Az alibánfaiak közül Gaálné Ági mesélt a család gasztronómiai szokásairól. Mint mondta, boltban sohasem vásárol tésztát, karácsony előtt viszont annál többet készít, várva a gyerekeket, unokákat. Még a leeső széleket is hasznosítja, és leginkább a firssen reszelt tésztával készült tejes levest és paradicsomlevest szereti. A családnak is öröm, hogy mindez házi tojásból, kézzel készül, amitől igazán finom az íze és tudják mi van benne. (Talán odasorolják azt a szeretetet is, ami Ági néni arcán látszódott, miközben minderről beszélt.)
Mellette falubelije, Mitró Klára, nyugdíjas pedagógus még a saját nagymamájától örökölt eszközökkel készítette a csigatésztát. Mint mondta, nem zavarja a munka sziszifuszisága, mert amikor ezt kell készíteni, csak leül az ember és csinálja. A szakmai fortélyok között elárulta, a csigatésztához egyszerre csak kevés alapanyagot készít, mert ez a fajta tészta gyorsan szárad, az egyesévvel felsodrás pedig időigényes. Az asszonyok még hozzátették, régen nemcsak a tojás volt házi az alapanyagban, hanem még azt is tudták felmenőink, melyik fajta száraztésztához milyen lisztet illik a malomból kérni. Mára ez választék hiányában leegyszerűsödött a finomlisztre.
Tóth Ágnes, a főszervező egyesület vezetője hozzátette, több közös programja volt a három civil csoportnak. Különböző témákban gyűlnek össze, mindig azok, akiket az adott esemény érdekel. Bár sok társszervezetnek elküldik a meghívókat, a vártnál kevesebben szoktak csatlakozni, amit utólag mindig megbánással kommentálnak. Tavaly ilyenkor az Apáczaiban a káposztasavanyítást mutatták be lépésről lépésre, december 7-én pedig a piacon készítenek majd káposztás ételeket.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Tisza kongresszus Nagykanizsán - ismertették a párt főbb programjaitEgerszeg Kártya átvételMagyar-kínai autóipari fejlesztési és validációs központ létesülhet Zalaegerszegen Kerékpárút épül Bak és Zalaapáti között15 éremmel zárták a legfiatalabb úszók bajnokságát a Zalaco-ZÚK versenyzőiA Leicester City lesz a Zete Fieszta vendégeSzakaszos útzár a zalaegerszegi Kossuth utcában, teljes lezárás a Bajcsy-Zsilinszky térenHidegfront hoz felfrissülést, fejfájás, migrén jelentkezhetKét fiatal légióssal erősít a ZTE FCNyaralás fenntarthatóan, költséghatékonyan -
rovatunk hírei
Tavat kerülő vesebetegekSzületés heteAlsópáhoki nőnapi köszöntőSzőlőskertek védelmérőlA gyermekkori túlsúlyrólHúshagyókeddi fánkpartiÖrömmel rúgták a labdátAkarattal és felelősséggelÉvindító egészségnapVegyük kezünkbe sorsunkat! top 10
Bezárt a Club PopUp Underground, kiárusították a készletetIdén is nagy sikerrel rendezték meg a filmzenei koncertetNegyven éve végeztek: jubileumi találkozót tartottak PSZF egykori hallgatói Szakaszos útzár a zalaegerszegi Kossuth utcában, teljes lezárás a Bajcsy-Zsilinszky térenLemezfelvétel a Göcseji Falumúzeum Klügel-orgonáján Harmincöt évvel ezelőtt térhettek vissza a ferencesek zalaegerszegi kolostorukbaNegyvenéves Zalaegerszeg jelképe, a tulipános szökőkútKomplex népi kézműves alkotótábor a Gébárti-tónálVega est - Integetés az űrállomásnak és Kapu TibornakTisza kongresszus Nagykanizsán - ismertették a párt főbb programjait