2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A szilva ünnepe Szilvágyon

2020. szeptember 15. kedd, 18:14
Szerző és fotó: Antal Lívia
A hagyományos mellett dióban és mákban megforgatott szilvás gombócot is kínáltak a 14. alkalommal megrendezett Göcseji szilvafesztiválon, Szilvágyon. Az esemény fő mozzanataként testvértelepülési megállapodást írtak alá a szlovákiai magyarlakta Nagymaddal.

Testvértelepülési megállapodást írtak alá a szlovákiai Nagymaddal

Szilvágy neve nem a szilvából ered, de a település vezetése és lakói úgy gondolták, rendezvényt fűznek az itt és a környéken termő szilva köré, fogalmazott beszédében Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Mint mondta, a szilva remek gyümölcs, lekvárt, pálinkát készítenek belőle. S persze szilvás gombócot, ami sokak kedvence. Méltatta, hogy az önkormányzat a falu élhetőségét fejlesztésekkel is igyekszik növelni. Megemlítette a Magyar falu program támogatásából megvalósuló játszótérbővítést, valamint az utak helyreállítását, mellyel a szennyvízcsatorna kiépítésére tettek pontot. Külön köszöntötte a felvidéki Nagymad delegációját: tisztelet és hála nekik, hogy őrzik magyarságukat.

Az ünnepség a testvértelepülési megállapodás aláírásával folytatódott (1. kép). Péntek Katalin, Szilvágy polgármestere örömét fejezte ki, hogy Nagymad önkormányzata elfogadta a megkeresésüket, továbbá hogy a testvértelepülési együttműködések támogatására benyújtott pályázatuk nyert. László Gábor, Nagymad polgármestere községük lakóinak köszönetét tolmácsolta a szilvágyiaknak. Mint mondta, Trianon a határon túli magyarság számára nem múló fájó pont. Hálásak a szeretetért, a létrejött kapcsolatért, amellyel közelebb kerülhettek az anyaországhoz.

Ezt követően Péntek Katalin elismeréseket adott át azoknak, akik az önkormányzat munkáját, rendezvényeit segítik, részt vesznek a település szépítésében. Elsőként két elszármazottat szólított: Csernyikné Keresztes Mária Szilvágy község díszpolgára címet, míg Balla Tamás, Szilvágy tiszteletbeli polgára címet vehetett át. A helyi lakosok közül oklevelet kapott Horváth Józsefné, Lelkes Sándorné, (aki 14 éve a fő gombócfőző), Horváth Gyuláné és Hochsorner Éva (a cukrászsütemények fő készítője). Kitűnő tanulmányi eredményükért ajándékot kapott Kovács Rebeka és Kocsis Márk.

Pácsonyi Imre, a rendezvényt támogató megyei közgyűlés alelnöke, a főzőverseny zsűri-elnökeként értékelte a csapatok teljesítményét, illetve megköszönte Laki Józsefné, Takácsné Gerencsér Erika és Csernyikné Keresztes Mária zsűritagok munkáját. Mint mondta, nehéz dolguk volt, mert a csapatok nemcsak szívüket-lelküket, hanem kiváló alapanyagokat is beletettek ételeikbe.

A szilvágyi fiatalokból álló Kisfröccs csapat a harmadik hely mellett a legszebb tálalásért járó különdíjat is megszerezte. Házi alapanyagokból készített székelykáposztájukat parasztkolbásszal kínálták. Az első helyet Kálócfa és Kozmadombja Szomszédok fantázianevű csapata (2. kép) érdemelte ki, melynek tagjai babos-csülkös káposztával, tárcsán sült karajjal és krumpliprószával nyűgözték le a zsűrit.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK