2023.09.25., hétfő - Eufrozina, KendeZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Két folyó, egy cél, rétesfesztivál és a többi

2022. augusztus 19. péntek, 13:29
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A járványhelyzet okozta két évnyi kényszerszünet és kihagyás után ismét megrendezték a rétesfesztivált Tótszerdahelyen. A gasztronómiai programon résztvevő lelkes csapatok most is nagyon sokféle finomsággal lepték meg a vendégeket.

A Mura Régió Európai Területi Társulás projektjei

– Ezúttal nem is annyira a versengés, hanem inkább maga a bemutató, illetve a kóstoltatás jutott most főszerephez. A helyi és környékbeli ételkészítők a hajszálvékony tésztákba változatos töltelékeket tömködtek: túró, tök, mák, káposzta, meggy, alma, és ezek házasítása is megtörtént. A Mura menti horvát nemzetiségi településen gibanicának nevezett kézzel gyúrt és nyújtott finomságot sütötték a helyi, az eszteregnyei, a letenyei, a becsehelyi csapatok – mesélte a program szervezői nevében Tislér István, a Mura Régió Európai Területi Társulás igazgatója. – A falunappal egybe kapcsolt program fő motívuma mellett, számos más, a Mura menti horvátságra jellemző kulturális és népi hagyománymegőrző kísérőprogramot is kínáltunk az érdeklődők számára, mint hálószövés, népi kosárfonás, korongozás, lovagoltatás, folklórfesztivál. Rendezvényük fő célkitűzése a Mura menti horvát hagyományok, népszokások, népi ételek és kulturális örökség bemutatása, valamint ezek továbbadása és megismertetése az ifjabb korosztállyal és az ide látogatókkal. A résztvevők és az elfogyasztott rétesek számából ítélve, ezúttal is jól sikerült a fesztivállal ötvözött gasztronómiai seregszemle megszervezése és lebonyolítása. 

Elnyertünk korábban egy horvát-magyar Interreg-es pályázatot, amelyben határokon átnyúlóan 14 (hét magyar és 7 horvát) fesztivált bonyolíthattunk. Ebből az egyik volt a mi, két évtizedes gyökerekkel rendelkező sikeres rétesfesztiválunk. Már csak három fesztivál van hátra: a szepetneki „Nemzetiségi örökségek találkozása”, a Valkonyai lúdvércjárás és a Goričanban látogatható Mura-menti hagyományos ételek fesztiválja, amire ugyancsak nagy elánnal készülünk.

– Milyen feladatokra koncentrálnak?

– A Mura Régiónak három pályázatát is készre jelentjük idén. Egy projekt keretében megkezdődött a Murakeresztúr és a horvát Muraköz megyei Kotor (Kotoriba) között létesítendő Mura-híd és a kapcsolódó közútszakaszok tervezése, amelynek végső célja, hogy a két település között közvetlen határkapcsolatot jöjjön létre. A murakeresztúri hídhoz kapcsolódó tanulmánytervek 2022. decemberéig készülnek el. A munkánk, első körben, a tájba illő és a környezeti szempontokra is figyelő műtárgy megközelítésére vonatkozott.

A „Két folyó, egy cél 2.” elnevezésű projektet is mi készítettük elő, kiadványokat adtunk ki és elláttuk a hozzá kapcsolódó PR-tevékenységet. Tótszerdahely település külterületén található mesterséges tó körül aszfaltozott kerékpár és gyalogosút kiépítése valósult meg közel 900 folyóméter hosszban. A Mura-menti kerékpárút részeként hat pihenőhely, tűzrakóhely, biciklis pont került kialakításra. A pihenőhelyeken padok, asztalok, grillezési lehetőségek szolgálják az ide látogatók kényelmét. A természet közeliséget több madáretető kihelyezésével biztosította a tótszerdahelyi önkormányzat.

Az elmúlt időszakban a „Két folyó, egy cél 1.” projekt keretében elindult a Mura és Dráva folyók mentén egy vízhez kapcsolódó turisztikai termék fejlesztés, valamint a vízhez kötődő turisztikai desztinációs célokat fektettük le. A projekt eredményeként az alábbi látnivalók létesültek: az új idegenforgalmi terméket népszerűsítő információs pont Goričanban (Horvátország); 7 mobil móló (4 a magyar, 3 a horvát oldalon, a Murán); két csónaktároló épült csónaktúrákhoz; Molnáriban (Magyarország) egy pihenő, valamint a kultúrát és a hagyományokat bemutató kiállító/bemutató központ. Donji Vidovecen (Horvátország) az aranymosás hagyományát bemutató kiállító tér került kialakításra.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK