2021.06.23., szerda - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Mindennapi tojásos ételeink

2020. április 12. vasárnap, 16:24
Szerző: AL Fotó: Kiser Nikolett
A tojás az újjászületés jelképe, a növekedés jelzője, amelynek nemcsak a népszokásokban és a termékenységvarázslásban van fontos szerepe.

A tojás ugyanis ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka: elsőrendű, teljes értékű fehérje- és tökéletes zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és fontos ásványi anyagoknak.

Mátyus István (1725-1802) orvostudor, enciklopédus következőképpen vélekedik: „Egyéb sok hasznos orvosságokat-is ólvasunk a’ Régiek’ írásiban a’ tojásokból; ‘s bár ne mentek-vólna az újjabak közt-is az e’félék úgy feledékenységbe. Több hasznokat reménlhetnénk bizony az illyen házi jó eszközökbôl, mint a’ sok idegen Országi drága zagyvalékokból.”

A tojás a magyar konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, ami nemcsak húsvétkor és nemcsak önmagában kerül az asztalra. Levesek, előételek, főételek, feltétek és sütemények alapanyagaként napi szinten felhasználjuk. A szimpla tojásos ételek nagy előnye, hogy olcsón és gyorsan hozhatunk ki belőlük kiadós reggeliket, ebédeket, vacsorákat.

Húsvét alkalmával közöljük a töltött tojásgomba receptjét, ami nemcsak finom, de látványával is megörvendeztet bennünket. A hozzávalók kiderülnek a leírásból. Tehát a tojásokat keményre főzzük, majd mindkét végéből levágunk egy-egy darabot. A sárgáját óvatosan kiszedjük, majd a sajtkrémmel, mustárral és fűszerekkel jól elkeverjük. Ezt követően óvatosan visszatöltjük a tojásfehérjébe. Nem kötelező tölteni, elég csak keményre főzni. A paradicsomokat kettévágjuk, magjukat kiszedjük, és a tojások tetejére helyezzük. Majonézzel pöttyöket rajzolunk rá, és tálalásig hűtőbe tesszük. Utána kínálhatjuk a többi hagyományos húsvéti étel mellé.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK