2021.04.19., hétfő - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A főidény szerethető volt

2017. augusztus 14. hétfő, 10:20
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
A Balaton népszerűsége fél évtizede folyamatosan növekszik, s ez a keszthelyi vendégéjszakákon is meglátszik, a tavalyi rekord 230 ezer vendégéjszakát valószínű idén meg is haladjuk majd. Jóllehet a hivatalos főszezon egy hányada még hátravan, általában augusztus elején szokás megvonni egy előzetes mérleget a szezon várható alakulásáról.

Az eltelt időszak adatai és a hátralevő időszak foglaltsági mutatói alapján, a statisztikai fősorok és a megtapasztalás, a megérzés alapján kijelenthetjük: eredményes szezont zárhatunk ősszel.”  – mondta szezonértékeléssel kapcsolatos érdeklődésünkre Tar László, a keszthelyi székhelyű Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Szezonértékelés Keszthelyen

- A Balaton népszerűsége a migránshelyzettől, a terrorveszélytől függetlenül nőtt. Ezen körülmények a belföldi, illetve a közelebbi célpontok felé irányították a turistát. A víz a nagy hőségben is tiszta maradt. A hazai média egyértelműen Balaton-párti, és a régiós fejlesztéseknek köszönhetően a „Magyar tenger” egyre versenyképessé válik. Az időjárás egyértelműen kedvezett a vízparti üdülésnek, de minden eddiginél több volt a program a nyaralók számára. A gasztronómiai „forradalomnak" köszönhetően nagyon sokat fejlődött a vendéglátás, bár ettől függetlenül a lángos maradt a legnépszerűbb étek a turisták körében.

- Mi volt jellemző a főidény időszakára?

- Keszthely az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően lassan visszanyeri helyét a Balaton turizmusában. Keszthely, a Festetics-örökség által az üdülőváros jellege mellett látogató célponttá is vált, a vonzereje növekedett. Az elegánsabb környezet pedig láthatóan több igényesebb turistát is a városba vonzott, amiből a környék kisebb-nagyobb települései is profitáltak. Keszthely a szallas.hu weboldalon hat helyet lépett előre a keresési listán, de booking.com oldalon is javult a pozíciója. A vendégértékelések mindkét oldalon szinte csak pozitív véleményt fogalmaznak meg a várossal kapcsolatban, de megjegyzendő, ezt mi magunk, nem értékeljük eléggé. A főidény a foglalások alapján egy héttel várhatóan, idén meghosszabbodik majd.

- Hogyan alakult a vendégek összetétele?

- Tavasszal és ősszel a magyar vendégek nem jönnek „nyaralni" a Balatonhoz, viszont rendezvényeket szívesen látogatnak. Egyértelműen nőtt a lengyelek, csehek, szlovákok száma. A vendégek mintegy fele belföldi, a lengyelek és németek aránya egyaránt körülbelül 15 % körül mozog, a fennmaradó 20 %-on osztozik a cseh, orosz, osztrák és szlovák turista. A nyugat-európai turisták: a hollandok, belgák, franciák, spanyolok elmaradtak.  Az uniós turisták valószínűleg közelebbi úti célokat kerestek föl.

- A nyár rengeteg kerékpáros turistát vonzott…

- Így igaz. Mind a város, mind az irodánk évek óta rengeteget tesz azért, hogy a Nyugat-Balaton és Keszthely egy igazi kerékpáros paradicsommá nője ki magát. Érdekes, hogy április közepétől június közepéig minden második Tourinformba betérő turista bringával jött! Ebben az időszakban a németek, osztrákok, csehek és újabban lengyelek a kerékpározás szereplői. Szeptember ismét a kerékpáros főszezon a külföldiek körében, s további fejlődés várható amiatt, hogy idén kitáblázásra kerül a Fertőd - Keszthely útvonal, mely által közvetlen összeköttetés lesz Bécs és a Balaton között; tervezés alatt áll a Bodeni-tó - Graz - Keszthely útvonal, illetve a Muramenti kerékpárút és a Balaton összeköttetése is.   

- Milyen turizmusserkentő megoldások szükségesek?

- Keszthely, Hévíz és a mikrorégió idővel a Balaton legfrekventáltabb térségévé válhat, mert épített és természeti látnivalókban is módfelett gazdag. Főszezonban ugyan dugulásig megtelik a város, de a szálláshelyek mennyiségi és minőségi összetétele még sok kívánnivalót hagy maga után. A Helikonszálló rekonstrukciója kiemelt jelentőséggel bír a szálláshelyfejlesztésekben. A Keszthelyi öböl iszaposodását város és a környező települések önerőből képtelenek megoldani. A strandok modernizálása sem fejeződhet be, hűvösebb időben is funkciót kell biztosítani nekik. Hévíztől Balatongyörökig, egységbe kell foglalni, hálózatba szervezetten a Festetics-örökség környékbeli látnivalóit. Szorgalmazni kell a kerékpáros fejlesztéseket, mert az apróbb jelenlegi hiányosságok egész túraútvonalakat tesznek alkalmatlanná a profi használatra.

Zámbóné Hajdu Andrea turisztikai referenstől arról érdeklődtünk, mi tetszett különösen a turistáknak, illetve mire panaszkodtak leginkább.
- Lehet, hogy a különösen kedvező időjárás miatt, de a nyáron elenyésző számú panaszbejelentéssel találkoztunk. Mi, itt élők hamar meglátjuk a város hibáit, de a Keszthelyre visszatérő, zömében külföldi vendégek minden pozitív változást észrevesznek, és megosztják örömeiket, értékelik az előbbre jutást. Már nem csak a külhoni, de a magyar vendégek is bepanaszolják, hogy nemigen találni légkondicionált szálláshelyeket. Nem sérelmezték sem a strandok állapotát, és nem hiányolták a rendezvényeket sem. Bár az is igaz, hogy akadt olyan hét, amikor három nívós komolyzenei programot is ki tudtunk ajánlani a rengeteg fesztiváli műsor és szórakoztató koncertprogram mellett. Sokan keresték azokat a fesztiválokat, amelyeknek már volt előzménye a korábbi években. A Kis-Balatonra egyre többen indulnának bicajjal, de a védett kerékpárút hiányában ez kicsit körülményes. Rengetegen béreltek kerékpárt még 10-12 napra is, sőt a kánikulában is kelendő volt a városnéző bicikli. Közlekedéssel, parkolással kapcsolatos gondokról csak ritkán szóltak, de a Balaton-parton többen is nehezen találtak rá a parkoló automatákra. Többen sérelmezték, hogy a parton nincs pénzváltó automata, de a valutaváltás miatt is sokaknak a városközpontba kellett menniük. A júniusban nagyobb számban érkező dánok, svédek, finnek és francia nyelven beszélők viszont minden népzenei, gasztronómiai program, valamint látnivaló iránt élénk érdeklődést mutattak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK