2024.07.21., vasárnap - Dániel, DaniellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Előadóteremmel gazdagodott a zalaegerszegi Science Park

2023. december 01. péntek, 05:13
ZalaMedia
Épületátadó ünnepséget tartottak csütörtökön a ZalaZONE Tudományos és Innovációs Parkban, mely a Széchenyi István Egyetem 4 milliárdos fejlesztési projektjének zárórendezvénye is volt egyben. Az új 100 fő befogadására alkalmas előadótermet Varga Mihály pénzügyminiszter avatta fel.

Egy helyen van a kutatás, az innováció, a szakképzés, az egyetemi oktatás és a szolgáltatások

A Zalaegerszegi Innovációs Park fejlesztés keretében elvégzett beruházások közül az innovációs épület és a szállásépület átadása és birtokba vétele már tavaly szeptemberben megtörtént. A fejlesztés zárásaként az előadóépület készült el, amely 502 m2-es összalapterületű, 2 emeleti szinttel rendelkezik, és a földszintjén található egy 100 fő befogadására alkalmas oktató- és előadóterem, míg az emeleti szinteken a kiszolgáló helyiségek mellett oktatói-kutatói irodafunkció kapott helyet- hangzott el a rendezvény felvezetésében. 

-A Zalaegerszegi Innovációs Park a Széchenyi István Egyetem Science Park hálózatának kiemelt szereplője. Az itt megvalósult fejlesztések a munkaerőpiaci illeszkedést jelent a hallgatóinknak. Ipari partnerekkel együttműködve célunk egy specifikus kompetenciaközpont létrehozása az elektromos akkumulátorok tesztelésére, a kapcsolódó kutatás-fejlesztés elősegítésére és a témához kapcsolódó oktatás létrehozására- mondta köszöntőjében dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese. 

A ZalaZONE Járműipari Tesztpálya megépítésének és fejlesztéseinek köszönhetően Zalaegerszeg gazdasága látványos fejlődésen ment keresztül. Balaicz Zoltán polgármester felidézte, hogy milyen változást hozott a járműipari tesztpálya a város életében. 

-Egy olyan gazdasági ökoszisztéma kezd kialakulni, melynek révén a munkanélküliség 3 százalék alá csökkent és megjelent a térségben, a Rheinmetall, az AVL, a Bosch letelepedésével a magasan képzett munkaerő. A fejlesztéseknek is köszönhetően egy helyen van a kutatás, az innováció, a szakképzés, az egyetemi oktatás és a szolgáltatások – fogalmazott az avatón Balaicz Zoltán. 

Az épületavató ünnepségen Varga Mihály pénzügyminiszer beszédében kiemelte, hogy a 21 egyetemen történt modellváltás eredményei már látszanak, jó példa erre a győri Széchenyi István Egyetem melyet európai összevetésben az első 400, míg a világban az első 1200 egyetem között jegyeznek. 

-A kormány célja, hogy a magyar egyetemek az ország fejlődési lehetőségeit kiszélesítő szellemi központtá válhassanak. A gyártás évtizede után pedig megjelentek a fejlesztési központok, melynek jeles példája az autóiparban a Széchenyi István Egyetem, illetve a ZalaZone. Hozzátette: Ezek a fejlesztések a piac és az egyetem együttműködésében, ipari környezetben valósultak meg. A tudományos és innovációs park eredményei elősegítik az ország versenyképességének és tőkevonzerejének növekedését. 

Varga Mihály az ország gazdasági helyzetéről is beszélt. Elmondta, hogy a nehézsége ellenére a kormány feladata  a gazdaság egyensúlyának megteremtése, és újra növekedési pályára állítása. 

A most átadott épület irodáiban a Zalaegerszegi Tudományos és Innovációs Park alkalmazottai és stratégiai partnerei kapnak helyet és a fejlesztés során megvalósuló három egyetemi épület mellett korszerű eszközökkel is bővült az infrastruktúra, mely a napi munkavégzést, valamint a tesztek kiértékelését segíti.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK