2022.07.04., hétfő - UlrikZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Felpezsgett az üdülőbiznisz

2019. február 15. péntek, 18:17
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
Idén először még a tavaszi napsütés sem kellett ahhoz, hogy, megélénküljön a kereslet a balatoni és a keszthelyi nyaralók piacán. Egyre élénkebb az érdeklődés főleg a Balaton keleti medencéjében lévő központi településeken, de Keszthely és a Zalai Balaton-part is viszi a prímet.

Az érdeklődők zöme vízparti, vízpart közeli, új építésű társasházakra vágyik, de ez, ebben a régióban nem áll kellő számban rendelkezésre. Az üdülők négyzetméterára a fővárosi új építésű lakásokéval nagyjából megegyezik. Hévízen a gyógytóhoz közel, Cserszegtomajon a balatoni örökpanorámás, és Keszthelyen az új-zámori városrész újépítésű ingatlanjai most a legdrágábbak - nyilatkozta megkeresésünkre Lángi Péter, az egyik országos ingatlanforgalmazással foglalkozó iroda vezető munkatársa.

Télutón és tavaszelőn

- A nyaralóbiznisz szezonalitásától okkal vártuk, hogy az, télen bizonyosan lecseng majd, de szerencsére, ezzel nem kellett szembesülni. A természet zöldje szokott a legfőbb árfelhajtó tényezőként működni, ám most még erre sem igen kellett várni. A balatoni ingatlanpiac tavaszi pezsdülése persze még nem öltött intenzív méreteket, a keresleti oldal felfokozott bővülése még nem tapasztalható látványosan, de az itteni, ingatlanszakmában dolgozó kollegák sírása mögött, nemigen van realitás. Az eladott lakásoknak mindössze két-három százaléka volt új építésű a KSH adatai szerint. A statisztikai adatsor az üdülőingatlanokra is igaz az üdülőkörzetben. A beépíthető telkek száma radikálisan lecsökkent. Nehéz most új üdülőt, vagy új családiházat építeni Keszthelyen és Hévízen is. A háttér régióban minden adott az új üdülő, vagy az új nyaraló építéséhez, de ebből ez idáig mégsem lett trend.

- Milyen újdonságok vannak a nyaraló és ingatlan bizniszben?

- A miniszterelnök csok-bejelentése Keszthelyen és a régióban is nagyobb érdeklődést hozott, mindenkit érdekelnek a legapróbb részletek is. Az ingatlan-irodák telefonvonalai többször foglaltak. A kormány kibővíti a csokrendszert. A kamattámogatott kölcsönt használt lakások vásárlására is kiterjesztik. Annyi egyértelműen látszik, hogy a csok újabb változása, még egyet lendít majd a lakáspiacon. A két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják a családi otthonteremtési kedvezmény által nyújtott államilag támogatott hitel lehetőségét, ez áttételesen, de kihatással lehet az üdülők áraira is.

- Új, vagy régi üdülőket keresnek?

- Balatonfüreden és Siófokon sokkal több új apartman-projekt van kész, vagy félkész állapotban. Az új lakás piaci felmérések szerint a két városban összesen ezernél több lakás építése van folyamatban. A Zalai-Balaton-parton, a nyugati medencében egyelőre kisebb az érdeklődés és kisebb is az építkezési láz, emiatt itt, egyelőre, az árak is alacsonyabbak. Tetten érhetőek fejlesztések a nyugati medencében is, de a kevesebb és alacsonyabb lakásszámhoz az is hozzájárul, hogy a Budapesttől való távolság nem csökken lényegesen akkor sem, ha az M7-esnek közvetlen leágazása lesz Keszthelyre. A használt ingatlanok piacán a leginkább felkapott város Siófok és Balatonfüred maradt. Keszthelyen is igaz még a tétel, miszerint csökken a családi házak és üdülők négyzetméter ára, minél távolabb megyünk a parti sávtól. A társasházi lakások nagyobb tömegben csak a tópart három legnagyobb városában: Siófokon, Balatonfüreden és Keszthelyen fordulnak elő. A családi házakhoz képest nagyobb különbség volt tetten érhető az esztendő első két hónapjában. Az árnövekedés mértéke a társasházi és a kertes házaknál Keszthelyen és környékén egy számjegyű maradt. A part menti felkapott üdülőhelyi sávban 30-50 milliós ártartományban keltek el üdülő számára jegyzett ingatlanok. Ennél mérsékeltebb árért, januárban és februárban az 1960-as, 1970-es években épült üdülőket kaptak a vásárlók, jellemzően szerényebb állapotban.

- Mi számít árfelhajtó tényezőnek?

- Az üdülőegységek iránti túlkereslet megint magasabb, mint 13 százalék. Ez a tél végén is erős számként határoz meg sok mindent. A használt nyaralóárak emelkedése nem számottevő se Balatongyörökön, se Vonyarcvashegyen se Gyenesdiáson, de arra nem kell felkészülni, hogy a reális áron kínált üdülőegységekre hosszú évekig kelljen vevőt keresni.  A használt üdülőegységekért Hévízen kell a legtöbbet fizetni. Itt a horror árak a mindennapok adás-vételének természetes részei. A legtöbb eladónak azonnal szüksége van készpénzre, így az ingatlanértékesítések majdnem negyede még mindig a piaci ár alatt történik, az üdülők tekintetében is. A mikrorégió jelenlegi lakásállományának háromnegyede a nehezen értékesíthető kategóriába tartozik. Az üdülőegységek legalább felére igaz, hogy a vásárlónak még milliókat kell rászánnia arra, hogy az energetikai tanusítványok szebben mutassanak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK