2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hatékonyság növelése, kiadások csökkentése

2023. július 04. kedd, 17:45
Szerző és fotó: Antal Lívia
Megkezdődött a Kis utcai intézményegyüttes, a Belvárosi I. Óvoda, a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék, a Tipegő Bölcsőde valamint a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet közös épületének fűtéskorszerűsítése, amelytől legalább 30 százalékos megtakarítást vár el a zalai vármegyeszékhely önkormányzata.

Fűtéskorszerűsítés a Kis utcai intézményegyüttesben

Középen Balaicz Zoltán és Böjte Sándor Zsolt az intézményvezetők társaságában

A sajtótájékoztatón Balaicz Zoltán polgármester az előzményekről elmondta, hogy a háború, a vele járó gazdasági nehézségek, az európai energiaválság nagyon nehéz helyzetet teremtett Zalaegerszeg számára is. Ennek kezelésére a közgyűlés decemberben egyhangúlag elfogadott egy energia-racionálási programot. Minél több olyan energetikai fejlesztés megvalósítását határozták meg benne, amellyel a kitettség mellett kiadásaikat is jelentősen tudják csökkenteni az elkövetkező időszakban. Mint mondta, az önkormányzat már korábban is tett lépéseket ennek érdekében, hiszen 2014 és 2022 között 76 önkormányzati és állami intézmény energiahatékonysági felújítása történt meg 18 milliárd forintból. Ez évente nagyjából 300 millió forint megtakarítást eredményezett. A 18. pontból álló intézkedési csomag megvalósítása részeként már valamennyi intézményben LED-esre cserélték a fényforrásokat, és több helyen új kazánokat állítottak üzembe. Megkezdték a napelemrendszerek kiépítését, kiváltva a villamos áramot, amely majdnem minden intézményt érint, elsőként a Kosztolányi téri óvodát.

A Kis utcai intézményegyüttesre rátérve elmondta, 159 millió forintos ráfordítással a város legnagyobb intézményi fűtésrekonstrukciójába kezdtek, amelytől legalább 30 százalékos megtakarítást várnak. A helyiségek rendbetételére 23 millió forintot szánnak, amellyel együtt 182 millió forint értékű fejlesztést hajtanak végre. A polgármester jelezte, még számos energetikai fejlesztést fognak megvalósítani az elkövetkezőkben. Ha végére érnek, akkor a várható megtakarítás 40-50 százalék is lehet.

A város legnagyobb óvodája, valamint a bölcsőde nagyon sok gyereket fogad, nem mindegy milyen körülmények között, mondta Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő. Felidézte, korábban kicserélték a nyílászárókat és felújították a bölcsőde főzőkonyháját. Az épületegyüttest eddig egy kazánnal fűtötték, amely inkább energiafaló volt, mintsem hatékony. A fűtéskorszerűsítés során hat új kondenzációs kazánt helyeznek üzembe, egységenként (óvoda, bölcsőde és a gazdasági ellátó szervezet) kettőt, amellyel a fűtést és a hőmérsékletet külön tudják szabályozni. Összesen 247 lapradiátort szerelnek fel, újracserélik a teljes fűtési csőhálózatot, melegvíztárolókat építenek be, továbbá villanyszerelési és építészeti munkákat végeznek el. A kivitelezést várhatóan augusztus közepére fejezik be.

A sajtótájékoztatón (az 1. képen balról jobbra) Tóth Tímea, a Tipegő Bölcsőde vezetője, Horváthné Ambrus Marianna, a Belvárosi I. Óvoda vezetője, Horváth-Gehér Mariann, a ZeGesz igazgatója és Prenner Zsuzsanna, a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék vezetője is részt vett.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK