2019.11.18., hétfő - Jenő Zalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Járműipari tesztpálya épül

2016. május 19. csütörtök, 19:36
Címkék: Gazdaság
„A jövő az ipar és a digitális technológiák összeolvadása, és ebben egyelőre sem Európa, sem Magyarország nem elég jó, a feltételek viszont adottak. Magyarország próbálja átkormányozni a jelenleg elsősorban összeszerelő üzemekből álló autóipart tudásintenzívebb vizekre, ennek érdekében tesztpályát építünk önvezető kocsiknak Zalaegerszegre –fogalmazott Orbán Viktor, a műegyetemen tartott Jövő autói című konferencián.

Közel negyven milliárdos beruházás Zalaegerszegen

A miniszterelnök hozzátette: a kormány a járműipar további támogatása érdekében döntött a tesztpálya építéséről Zalaegerszege. Hozzátette: itt lesz lehetőség az önvezető járművek tesztelésére, ez lesz a legnagyobb ilyen pálya ötszáz kilométeres sugarú körben, a régióban. A részletekről Vigh László országgyűlési képviselő és Balaicz Zoltán polgármester a bejelentést követően rendkívüli sajtótájékoztató keretében szólt.

Vigh László elmondta: a kormány döntése értelmében 35 milliárd forintot biztosítanak állami forrásból az építkezéshez. Jelezte: Zalaegerszeg évek óta szeretett volna egy ilyen volumenű beruházást megvalósítani, ez ügyben többször is tárgyaltak a miniszterelnökkel. A járműipari tesztpályával felkerülhet a zalai megyeszékhely az európai térképre. A térség országaiban működő járműgyártók tesztelhetik itt autóikat, hetekre, hónapokra ideköltözve. Olyan központ épül benzinkutakkal, szállodával és egyéb kiszolgáló létesítményekkel, melyek lehetővé teszik, hogy Közép-Európa egyik legnagyobb beruházása legyen a zalaegerszegi.

Balaicz Zoltán hozzátette: óriási lehetőséget kapott a város, amely 250 hektáros területet biztosít az északi ipari parkban. Az önkormányzat a TOP program keretéből 3,1 milliárdot fordít az előkészületekre (útbekötésre, közműfejlesztésre). Az építkezés befejezését 2017 december végére tűzték ki. A tesztpálya mintegy 350 kvalifikált munkaerőnek (mérnököknek, kutatóknak) biztosít majd álláslehetőséget. A polgármester szerint a létesítmény nem csak Zalaegerszeg, Zala megye, de az ország szerepét is erősíteni fogja. Ma már a gyártás mellett egyre fontosabb szerep jut a fejlesztésnek, ezt szolgálja a zalaegerszegi beruházás is, amely hatással lesz a város oktatására, leginkább a műszaki felsőoktatásra.

Írta: Vadas Zsuzsa; Fotó: Seres Péter

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK