2024.03.03., vasárnap - KornéliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kapocs a termelők és a fogyasztók között

2020. augusztus 28. péntek, 16:43
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Több mint ötven helyi termelő számára biztosít majd árusítóhelyet az az új kézműves piac, melynek alapkövét péntek délelőtt helyezték el ünnepélyes keretek között a zalaegerszegi Piac téren. Az eseményen részt vett dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár is.

Lerakták az új kézműves piac és tudásközpont alapkövét

A következő másfél évben felépülő Helyi Termelői és Kézműves Piac, és az ehhez kapcsolódó Göcseji Tudásközpont két TOP-pályázatnak és egy ezeket kiegészítő kormányzati támogatásnak köszönhetően valósulhat meg. A beruházás összköltsége 718 millió forint, melyből közel 283 millió forintot a piac infrastrukturális hátterének kialakítására, 435 millió forintot pedig a tudásközpont létesítésére fordíthat a város a pályázatok jóvoltából – hangzott el az alapkőletételen.

Elhelyezték az időkapszulát az alapkőnél

Az egybegyűlteket Böjte Sándor Zsolt, a belvárosi körzet önkormányzati képviselője köszöntötte, hangsúlyozva: régi vágya már Zalaegerszegnek, hogy a helyi vállalkozásokra, kistermelőkre alapozva létrejöjjön egy egészséges élelmiszereket és termékeket árusító kézműves piac. Az új közösségi színtér az eddigi piac területén (a jelenlegi beépítetlen részen) valósul meg azzal a céllal, hogy helyi árut adjon a helyi lakosoknak, illetve az ide látogató turistáknak. 

Balaicz Zoltán polgármester a meghívottakat üdvözölve elmondta: az utóbbi években felértékelődött a megbízható és egészséges portékákat felsorakoztató termelői piacok szerepe. Ezért is fogott bele a város a mostani a projektbe. Az új épületrészben azonban nemcsak vásárolni és kóstolni lehet majd, hanem a régi tudás elsajátítására is lesz mód. Bemutatásra kerül ugyanis az egykori göcseji parasztgazdálkodás és kézművesség, az érdeklődők pedig különféle képzéseken is részt vehetnek.

 

Többfunkciós piac létesül, mely árusítóhely és tudásközpont is lesz

Az egészséges táplálkozásra, a fenntartható gazdálkodásra és a helyi termékek kulcsfontosságú szerepére hívta fel a figyelmet Vigh László országgyűlési képviselő is. Mint fogalmazott: ahogy István király azt kérte, hogy minden tíz falu építsen egy templomot, úgy jó lenne, ha minden tíz falunak lenne egy termelői piaca is. Óriási szükség van ugyanis a friss, helyi terményekből készült árucikkekre és az ezek megtermeléséhez, elkészítéséhez szükséges tudás átörökítésére.

Az új létesítményről, és annak belső elrendezéséről a projekt polgármesteri tanácsadója, Tolvaj Márta szólt. Kiemelte: az eddigi hagyományokkal szemben (melyek szerint a kereslet és a kínálat találkozási pontjai a piacok) egy új koncepciót dolgoztak ki. Ez a kézműves piac azért nyújt majd többet a megszokottakhoz képest, mert egy tudásközpont is létesül benne. Így nemcsak árucserére kerülhet sor, hanem képzésekre, tanfolyamokra, mesterségbemutatókra is. Vagyis az új komplexum élteti és átörökíti a göcseji parasztgazdálkodás évszázados hagyományait. Szeretnék, ha a piac úgy működne, mint egy régi magtár: a helyi termelők és kézművesek ide „hordják össze” portékáikat és tudásukat – fogalmazott.

Dr. Feldman Zsolt államtitkár mondott beszédet

Az épületegyüttes egyik földszinti részén szövetkezeti bolt, üzletek és külső árusítórészek kapnak helyet. Ezenkívül fedett piac, közösségi tér, bisztró is kerül a komplexumba. A Göcseji Tudásközpont keretében pedig többek között a gyógynövényekkel, a gombák feldolgozásával, a lekvárfőzéssel, a savanyítás technikáival és a zöldségek-gyümölcsök otthoni termesztésével is meg lehet ismerkedni. De a nagyobb ünnepekkor hagyományos ételeket, menüsorokat is összeállíthatnak a látogatók az egyes foglalkozásokon.

Az eseményen résztvevő dr. Feldman Zsolt államtitkár elmondta: az új piac feladata az, hogy kapocs legyen a térség termelői és a városlakók között. De, mint a lokális értékeket bemutató közösségi hely, idegenforgalmi szempontból is fontos helyszínné válhat. Teret teremt a fogyasztók és a termelők/gazdálkodók között. A környéken volt már ilyen jellegű kezdeményezés; jelenleg tíz termelői piac működik Zala megyében. Hozzátette: a hasonló projektek finanszírozását a szaktárca is fontosnak tartja. Újraindítják azt a pályázati rendszert, mely a tízezer fő alatti települések számára nyújt pénzügyi támogatást termelői piacok létrehozására.

A jelenlegi üres telken épül fel a komplexum

A zalaegerszegi Helyi Termelői és Kézműves Piac-Göcseji Tudásközpont alapkövénél a díszvendégek helyezték el az időkapszulát. A ceremóniát egyházi áldás követte. A vásárlók várhatóan 2022 elején vehetik birtokba az új létesítményt. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK