2024.07.20., szombat - IllésZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Közös cél a vállalkozások bevonása

2021. május 07. péntek, 16:34
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési zóna tízéves stratégiai programjáról tartottak fórumot a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya fogadóépületében, melyen állami vezetők és a zónához tartozó hat megye kereskedelmi és iparkamaráinak elnökei vettek részt.

Az északnyugat-magyarországi zóna gazdasági fejlődéséért

Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a kormány iparpolitikai stratégiáját, és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedéseit ismertette. A tanácskozást követő sajtótájékoztatón azt mondta, célként határozták meg, hogy az elkövetkező másfél évben legalább annyi vállalkozást érjenek el a gazdaságfejlesztési programokkal, mint az elmúlt harminc évben összesen. Erre a feladatra felkészültek a megyei kereskedelmi és iparkamarák is.

Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára úgy vélekedett, ahhoz hogy a vállalkozások pályázati támogatásokból fejlesszék cégeiket, jól képzett munkaerőre van szükségük. Számukra ezt a szakképzés és a felnőttképzés tudja biztosítani. Az idei tanévben életbe lépett új szakképzési rendszer beválni látszik, amit igazol a jelentkezési arányok igen jelentős növekedése. Az iskolákban a rövidített alapképzések is elindultak, amelyeken felnőttek vehetnek részt ingyenesen. A kamarák a duális szakmai képzés kiteljesedésében tudnak segíteni, és abban, hogy egyre több vállalkozás vegyen részt benne.

Dr. Navracsics Tibor, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési zóna kormánybiztosa azt hangsúlyozta, hogy a kormány és a kamarák között élő párbeszéd zajlik. A kamarák észrevételeire támaszkodva állították össze a régió gazdaságfejlesztési stratégiáját, amit a napokban várhatóan el is fogad a kormány. Felkészültek arra, hogy a megnyíló európai uniós forrásokat minél hatékonyabban használják fel a hat megyében, amitől a vállalatok versenyképességének jelentős növekedését várják. Méltatta, hogy a fórumon a kamara vezetői együttműködési megállapodást írtak alá a nagytérségi szintű összefogás érdekében. Ahhoz, hogy az egész régió, illetve zóna fejlesztési pályára álljon, szükséges a megyék és a megyei jogú városok egymástól eddig elszigetelt vagy párhuzamosan futó fejlesztési elképzeléseinek összehangolása, hangsúlyozta a kormánybiztos.

Mikrofonnál dr. Navracsics Tibor, mögötte Vigh László, Pölöskei Gáborné, dr. György László, Kovács Dezső

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt mondta: pandémia kihatott a gazdaságra, a vidéki településekre, de a kormány jelentős támogatási forrásokat biztosít az újraindításhoz. Egyaránt sok a lehetőség, legyen szó oktatásról, gazdaságról és területfejlesztésről. Úgy fogalmazott, „sikerre vagyunk ítélve”, az északnyugat-magyarországi zóna fejlesztése ezért is nagyon fontos.

Kovács Dezső, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamra elnöke a hat megye kilenc kamarai elnöke által megkötött együttműködési megállapodás jelentőségét emelte ki. Örömmel nyugtázta, hogy a döntéshozók értik azokat a kéréseket, amiket a vállalkozások, a gazdaság szereplői megfogalmaztak. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK