2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Megépült az M76-os grandiózus hídja

2020. július 24. péntek, 15:10
Összeállította: ZalaMédia
Elkészült az épülő M76-os gyorsforgalmi út hídja, amely 365 méter hosszan ível át a Balatonszentgyörgy – Tapolca – Ukk vasútvonal, két közút valamint a Zala folyó felett. Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő gyorsforgalmi út vasbetonhídját ünnepélyes hordógurítással „jelentették készre”.

Vasutat, közutat, folyót ível át Balatonszentgyörgynél

A kétszer kétsávos M76-os gyorsforgalmi út a Modern Városok Program keretében épül 170 milliárd forintos magyar költségvetési forrásból, Zala megye történetének legnagyobb beruházásaként. Az autóút építésének első és második üteme az M7-es autópálya holládi csomópontjától a Somogy megyei Balatonszentgyörgyig, illetve a Zala megyei Fenékpusztáig tart, 8,6 kilométer hosszban. Az elsőre nettó 21,6 milliárd forintot, míg a második szakaszra nettó 17,2 milliárd forintot fordítanak.

Az építkezés első ütemében a Balatonszentgyörgy és Hollád közötti, 5,6 km-es útvonal készül el. Ennek részeként épült meg a 365 méter hosszú, 44,5 méter fesztávú vasbeton híd, melynek elkészültét ünnepélyes hordógurítással tették közzé. A híd a 76-os főút, azaz a Keszthely és az M7-es autópálya közötti, jelenlegi közlekedési ütőér felett halad át. Átíveli a vasúti síneket, a két közutat és a Zala folyót. Építése során 6 ezer méter cölöpöt, 10 ezer köbméter betont, 1600 tonna betonacélt, 11 ezer méter hídgerendát és 35 ezer négyzetméter szigetelést használtak fel. A hídlábak mindegyikére 25 darab betongerendát emeltek be.

Az út tekintetében 675 ezer köbméter töltést, 88 ezer köbméter védőréteget, 28 ezer köbméter ckt betont, valamint 22.500 köbméter aszfaltot építenek be. Az autóút jelenleg épülő első és második ütemében összesen 20 darab műtárgy kivitelezése valósul meg.

Balról Hapák Attila, a Strabag Általános Építő Kft. területi vezetője, Farkas László Nándor, Balatonszentgyörgy polgármestere, Jámbor Irén, a Strabag gazdasági területi vezetője,
Vigh László, az M76-os út építéséért felelős miniszteri biztos és Móring József Attila, a térség somogyi országgyűlési képviselője

Zalaegerszegnél is épül az M76-os gyorsforgalmi út, amely nemcsak a várost, de a sármelléki repülőteret is beköti majd a hazai autópálya-hálózatba. Különlegessége, hogy okos útként épül meg, amely a vezető nélküli járművek tesztelését teszi majd lehetővé nyílt környezetben.

Nincs a világon még egy olyan tesztpálya, amelyhez tesztút is kapcsolódik, mondta érdeklődésünkre Vigh László országgyűlési képviselő, a gyorsforgalmi út és a járműipari tesztpálya építéséért felelős miniszteri biztos. Hozzátette, a 45 milliárd forint szintén állami forrásból létesülő tesztpálya építése jelenleg mintegy 65 százalékos készültségnél tart. Az M76-os gyorsforgalmi úttal a zalai megyeszékhely autópályát kap csatlakozással a főutakkal, amit a befektetők is kértek a város megfelelő megközelítése érdekében.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK