2022.11.27., vasárnap - VirgilZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Példaértékű gazdaságfejlesztés

2016. augusztus 02. kedd, 16:42
szerző: AL
Nem csak születni, de élni is érdemes legyen a városban – fogalmazta meg Zalaegerszeg jövõképét Lázár János az Edelmann Hungary Packaging Zrt. új zalaegerszegi gyárának avatásán. A beruházást a német Edelmann nyomdaipari cégcsoport 5 milliárd forintból valósította meg, melybõl 500 millió forint az Új Széchenyi Terv pályázatán elnyert európai uniós támogatás.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, Zalaegerszeg a megyei jogú városok közösségében példaértékű gazdaságfejlesztési programot hajtott végre az elmúlt években. Az Edelmann csoport, amikor hat évvel ezelőtt megvásárolta a tőkehiánnyal küzdő nyomdaipari vállalatot, ezt a város teljes támogatásával tehette. Méltatta azt is, hogy a város vezetése és képviselő-testülete a többi cégre is figyelve több ezer munkahely megtartását illetve újak létrejöttét segítette.

A miniszter a város gazdaságfejlesztési céljait segítő kormányzati intézkedések között megemlítette, hogy 40 milliárd forintos állami beruházással autonóm, vagyis önvezető járművek fejlesztésére is alkalmas járműipari tesztpálya épül az ipari parkban. Jelezte továbbá, hogy 105 milliárd forintból négysávos úton fogják összekötni a 76-os főutat az M7-essel, valamint megépítik az M9-es autópályát Zalaegerszegtől Vasvárig.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere hangsúlyozta, az északi ipari parkban megvalósult 4,5 milliárd forintos beruházás 2001 óta a térség legnagyobb ipari fejlesztése. A fejlesztéssel a német és a magyar gazdasági kapcsolatok tovább erősödnek, Zalaegerszeg nyitott a Németországból érkező befektetésekre, az egykori Zalai Nyomda pedig jó kezekbe került az Edelmann konszernnél. A beruházáshoz az önkormányzat minden tőle telhető erkölcsi és anyagi támogatást igyekezett megadni. Talán ennek is köszönhető, hogy a cégcsoporttal már egy újabb, a szomszédos területre vonatkozó, bővítést tartalmazó szerződést is aláírtak.

Hatalmas kitörési lehetőségnek nevezte a Modern városok program kormánnyal megkötött szerződését, amely új iparterületek kialakítását, csarnoképítéseket, logisztikai központ létesítését, iparvágány bekötését tartalmazza, valamint a sok évtizedes hátrány ledolgozása érdekében gyorsforgalmi összeköttetést biztosít Zalaegerszeg számára.

Vigh László országgyűlési képviselő pohárköszöntőjében elmondta, Magyarországon 6 ezer német vállalkozás 300 ezer embert foglalkoztat jelenleg. Kiemelte, hazánk számára fontos stratégiai partner Németország, ahogy Zalaegerszeg számára az Edelmann jelenléte, hiszen segíti gazdaságfejlesztési programjaik megvalósítását a zalai megyeszékhelyen. Az új 14 ezer négyzetméteres gyár átadásán Dierk Schröder, az Edelmann konszern ügyvezetője is köszöntőt mondott.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK