2024.07.25., csütörtök - Kristóf, JakabZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Piacképes ötletből vállalkozás

2021. október 05. kedd, 16:03
Szerző és fotó: Antal Lívia
Fiatalok, regisztrált álláskeresők kaptak pénzügyi támogatást saját vállalkozás létrehozására abban a négy nyugat-dunántúli megyét érintő konzorciumi projektben, amelyben a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) is részt vett. Tanúsítványok átadásával zárult a 2019-ben kezdődő projekt, amely Zala megyében 350 egyéni vagy mikrovállalkozás elindítását segítette elő, közülük egy nemzetközi hanglemez-kereskedelemmel foglalkozik.

A fiatalok pénzügyi támogatást is kaptak az induláshoz

Horváth Gábor Martin, Bánhegyi Béla, Varga Miklós és Dóczi Anita

Varga Miklós, a ZMVA ügyvezető igazgatóhelyettese elmondta, hogy az Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon” elnevezésű, a GINOP-program által támogatott projektben 18–25 és a 25–30 év közötti álláskeresőket vontak be. Az ügyfelek toborzása 2019. év végén kezdődött meg. A jelöltek 2019. szeptember és 2020. július között tíz alkalommal információs napokon vettek részt, majd 2020. június és 2020. december között 35 csoportban képzéseken és 84 alkalommal tanácsadásokon, Keszthelyen, Zalaegerszegen, Nagykanizsán. A program 996 fő számára nyújtott segítséget, hogy piacképes ötletéből képzéssel és szakértő tanácsadással olyan üzleti tervet dolgozzanak ki, ami alkalmas a sikeres megvalósításra. Végül 958 vállalkozást sikerült útjára indítani 2020 augusztusa és 2021 januárja között, amelyek jogosulttá váltak a Magyar Államkincstár által közvetített egyenkénti 4,57 millió forintos pénzügyi támogatásra. Ebből 350 a zalai, változatos tevékenységi körrel, ami többek között az építőipart, a vendéglátást és a szépségipart érinti. Az ügyvezető-igazgató kiemelte, az alapítvány nem hagyja magára résztvevőket, akik egy évig mentori támogatást, pénzügyi és pályázati tanácsadást kapnak, és segítik külpiacra jutásukat is. A vállalkozásokat két évig működtetniük kell, de ezzel nem lesz gond, mert mindegyik elindult vállalkozás életképes, vélekedett.

Bánhegyi Béla, a projekt egyik résztvevője 2020 októberében alapította nemzetközi hanglemez-kereskedelmi egyéni vállalkozását. Emellett alkotói tevékenységet is végez: zenét szerez, illetve zenei szolgáltatást nyújt. Tapasztalatairól elmondta, hogy a képzéseken tanultakat teljes mértékben tudta hasznosítani a gyakorlatban. A 180 perces egyéni és a 4 órás csoportos mentori szolgáltatással is rendkívül elégedett, ami ugyancsak nagy segítséget nyújtott számára abban, hogy amit eltervezett, azt meg is valósította. A kidolgozott üzleti és pénzügyi terv alapján használta fel a támogatást a projekt időtartama alatt, amelyből a marketing-kiadásokat, a telephely bérleti díját, béreket és járulékokat fedezte.

A Zalaegerszegen tartott záró rendezvényen hasonlóan vélekedett a projektről a győri Horváth Gábor Martin, aki kép- és videószerkesztő vállalkozást indított. Ugyanígy a vonyarcvashegyi Dóczi Anita, akinek tevékenységi körébe hang- és fénytechnika-szolgáltatás valamint szálláshely-kiadás tartozik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK