2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pilóta nélküli légi és földi járművek

2022. október 01. szombat, 17:34
Szerző és fotó: Antal Lívia
A dróntechnológiai kutatás-fejlesztés legújabb vívmányait mutatták be a IV. ZalaZONE Innovációs Napon, amelynek kiemelt programja volt a Magyar Drón Koalíció szakmai napja. A ZalaZONE Járműipari Tesztpálya Kutatási és Innovációs Divíziója rendezte eseményen nemcsak a pilóta nélküli légi járművek, hanem a pilóta nélküli földi járművek is szerepet kaptak.

Kutatás-fejlesztési eredmények a ZalaZONE Innovációs Napon

Vigh László, dr. Koncz Zsófia, Balaicz Zoltán és dr. Szalay Zsolt az automata indítóállomás makettjével

A magyar gazdaság szempontjából a járműiparnak kiemelt jelentősége van, hangsúlyozta köszöntőjében a dr. Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese. Mint mondta, a bruttó nemzeti össztermék 13-15 százaléka köszönhető a 740 magyarországi autóipari gyártónak és beszállítónak. A globális innovációs index szerint Magyarország az első tízbe tartozik a világon a high-tech gyártásban. A 70 százalékos magyar high-tech részarány európai összevetésben Németországgal és Dániával vetekszik, amelyhez nagymértékben hozzájárul a járműipar. A miniszterhelyettes kiemelte, a tárca célja, hogy Magyarország az autonóm járművek fejlesztése terén egyedül, míg az akkumulátorgyártás területén Németország mellett töltsön be vezető szerepet. A kutatás-fejlesztési és innovációs ráfordítások összege újabb rekordot ért el Magyarországon: 2021-ben 900 milliárd forintot költöttek erre a célra, ami két év alatt 200 milliárd forintos emelkedést jelent. Mint fogalmazott, a kormány szándéka a folyamatosan bővülő kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységek erősítése, amelyhez a zalaegerszegi járműipari tesztpályán megrendezett innovációs nap is hozzájárul az elért eredmények bemutatásával.

A földi autonóm járművek és a légi autonóm járművek fejlesztésének fontosságáról beszélt dr. Szalay Zsolt, a ZalaZONE kutatási és innovációs vezetője, hozzátéve azt, hogy ehhez DroneMotive névre hallgató tesztkörnyezetet hoznak létre. A magyar mobilitási innováció ünnepének nevezte azt, hogy a rendezvényen beltéri és kültéri demonstrációkkal mutathatják be a stratégiai egyetemi és ipari partnerekkel közösen végzett kutatások eredményeit. Ezek egyike a teleoperáció (távvezérlés), amelynek lényege, hogy a járművet vezető személy nem a járműben ül. A Los Angelesben rendezett intelligens közlekedés világkonferencián ezt úgy demonstrálták, hogy a fizikailag a tesztpályán lévő járművet kormánykerékkel és pedálokkal lehetett irányítani, amit videókapcsolaton lehetett követni. A kutatási és innovációs vezető az eredmények között kiemelte, hogy a ZalaZONE kiérdemelte a NATO Diana tesztközpont minősítést. Ez azt jelenti, hogy a védelmi célú innovációs tevékenységek tesztközpontjaként az autonóm rendszerek, a mesterséges intelligencia és a kibervédelem minősített helyszínévé váltak.

A MouldTech Systems Kft. standjánál

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos azt emelte ki, hogy a járműipar, a közlekedés Szilícium-völgyeként megépült tesztpálya számos beruházást vonzott már ide. Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere azt mondta, minden új technikai eszközt, amit felfedeztek, és amelyekkel az emberek könnyebbé tették életüket az őskortól kezdve, innovációnak kell tekinteni. 2022-ben az önvezető járművek és a drónok kutatásával egy teljesen új korszakba léptünk. Mindezek hasznosítása az élet valamennyi területére ki fog terjedni.

A rendezvény egyik kiállítója a MouldTech Systems Kft. volt. A zalaegerszegi vállalkozás élen jár a mezőgazdasági, a meteorológiai és az általános drónok fejlesztésében és gyártásában. Merevszárnyú drónjukhoz egy automata indítóállomást is kifejlesztettek, amit makettel mutattak be. Az esemény délutáni programján földi és légi járművek bemutatójára került sor a járműipari tesztpálya pályamoduljain, többek között egy autonóm drónraj és egy önvezetően driftelő jármű közös koreográfiáját lehetett megtekinteni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK