2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

2023-ban gördül le az első

2020. szeptember 10. csütörtök, 18:53
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaegerszegen épül fel a német Rheinmetall AG magyarországi gyártóüzeme 60 milliárdos beruházás keretében. A hadiipari vállalat és a magyar állam között augusztus 17-én kötött megállapodás értelmében alapítandó vegyesvállalat üzemében Lynx gyalogsági harcjárműveket gyártanak majd – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter a ZalaZone Járműipari Tesztpályán tartott szeptember 10-i rendezvényen.

Zalaegerszegen is gyártják majd a világ legmodernebb tankjait

Palkovics László hangsúlyozta, hogy Magyarország az első olyan NATO- és EU-tagállam, amely a düsseldorfi székhelyű cég új fejlesztésű, innovatív termékével korszerűsíti haderejét. A világ egyik legmodernebb hadiüzemeként felépülő zalaegerszegi gyárban 2023-tól indul el a termelés, ahol kutatás-fejlesztéssel is foglalkoznak majd, a beszállítókkal együtt több mint félezer munkahelyet teremtve. A 60 milliárdos beruházás keretében a Lynxek és off road hadi járművek tesztelésére alkalmas tesztkörnyezetet is kialakítanak 20 hektáros területen a tesztpálya szomszédságában. Ezáltal egy újabb, nemzetközi szinten is jelentős ipari-innovációs bázis jön létre Zalaegerszegen, ami tovább bővíti a tesztpálya szolgáltatási kínálatát, erősíti a hazai ipart és a kapcsolódó hazai vállalkozások beszállítási lehetőségeit. Mint fogalmazott, a folyamatban lévő honvédelmi és haderőfejlesztési program legnagyobb értékű beszerzése történelmi lépés. A Rheinmetall európai védelmi ipari óriáscéggel való együttműködés keretében a Magyar Honvédséget látják el a kategóriájában fellelhető legkorszerűbb gyalogsági harcjárművekkel.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter kifejtette, hogy a biztonsági helyzet rendkívül gyorsan és kiszámíthatatlanul változik, amelyre fel kell készülni. Ezt szolgálja a magyar kormány által elindított honvédelmi és haderőfejlesztési program, ami nemcsak technikai eszközök megvásárlásáról szól, hanem a magyar hadiipar megteremtéséről. 2003-2004-ben vonták ki az akkori páncélozott szállító harcjárműveket az önjáró lövegekkel együtt, így a legmodernebb harcjárművek beszerzésével a Magyar Honvédség 17 éves lemaradást pótol be. Egyúttal olyan védelmi képesség birtokába jut, amellyel gondoskodni tud a magyar emberek békéjéről és biztonságáról, szögezte le.

Maróth Gáspár, a Miniszterelnökség védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosa azt mondta, a 2016 óta szorgalmazott, Zalaegerszegen megvalósuló beruházásért több ország, sokkal nagyobb reményekkel állt sorba. Mint mondta, a védelmi ipar legmodernebb gyára épül meg a zalai megyeszékhelyen, amely nemzetközi szinten is a legmagasabb kategóriát képviseli majd. Nem ez lesz az első ilyen magas színvonalú hadiipari üzem hazánkban, hiszen a Kiskunfélegyházán felépített fegyvergyár ugyanezt a pozíciót birtokolja.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG igazgatótanácsának elnöke többek között elmondta, a vállalat 142. gyártóüzeme épül fel Zalaegerszegen. A világ legfejlettebb technológiája kerül ide, ami az európai haditechnika élvonalába emeli Magyarországot, de erősíti elkötelezettségét abban, hogy katonailag hatékonyabb partnere legyen a NATO-nak.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a 265 hektáron épülő járműipari tesztpályáról beszélt elöljáróban. Mint mondta, építése mintegy 70 százalékos készültségen áll. Egyedülálló eleme a teljes városi környezetet imitáló okosváros, amit 18 hektáron alakítanak ki. Ugyanígy zajlik még a 1,5 kilométer hosszú autópálya-szakasz és a hozzá vezető összekötő utak kivitelezése. A tesztpálya 45 milliárd forintos, valamint a harcjármű gyár 60 milliárdos beruházásával több mint 100 milliárdos fejlesztés jön létre Zalaegerszegen, hangsúlyozta.

Balaicz Zoltán polgármester azt emelte ki, hogy Zalaegerszeg nagy katonai múlttal rendelkezik, amelyre még büszkévé teszi ez a hadipari beruházás. Beszélt arról is, hogy a rendszerváltást követően a hagyományos iparágak válságba jutottak a városban, ami miatt új utakat kellett keresni. Az elmúlt évtizedben ennek eredményeként megerősödött a gépipar, az elektronika, az informatika, amelyhez a gazdaság igényeinek megfelelő szak- és felsőoktatási képzést igyekeztek biztosítani. A kutatás-fejlesztés és az innováció legfontosabb elemeként létesült a járműipari tesztpálya, ahol most hadiipari fejlesztés valósul meg.

Szeptember 9-én, a Honvédelmi Minisztériumban írta alá Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Armin Papperger, a Rheinmetall elnök-vezérigazgatója azt a szerződést, melynek értelmében a Magyar Honvédség nehézdandárját 218 darab Lynx KF41-es harcjárművel szerelik fel. Ezekből 172 darabot Magyarországon állítanak elő a Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalatának leendő, zalaegerszegi üzemében. A járműipari tesztpályán tartott másnapi rendezvényen John Abunassar, a Rheinmetall harcjármű üzletágának ügyvezetője és Háry András, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatója írta alá az erről szóló szindikátusi szerződést.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK