2021.11.28., vasárnap - StefániaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ergo sum projekt

2019. április 29. hétfő, 17:30
Szerző: Bánfi Kati
„Tehát vagyok”. Röviden ez a zenekar neve, és mottója. A projekt pedig a folyamatos alakulásra utal. A Hevesi Sándor Színház dolgozóiból alakult együttes vezetőjével, Baj László színművésszel beszélgettünk.

Saját szerzemények, csendesebb és hangosabb változatban is

- Mióta vagytok tehát?

- Három éve alakult a zenekar. A tagságban van némi cserélődés, szabadidő hiány és egyebek miatt. A projekt név erre is utal, hogy még nem alakult ki a végleges formáció– mondja Baj László.

- Honnan jött a zenekar alapítás ötlete?

- Veszprémben 2001-től játszottam az Abszolút Kezdők együttesben. Alapítója voltam és több évig zenéltem benne. Aztán elkerültem onnét és egy idő után hiányzott a zenekarosdi.

- Milyen műfajt képviseltek?

- Alternatív zene, réteg pop. Pontosan nem tudom. A szövegek először versekből indultak, aztán lettek a saját dalszövegek. Zenélni szeretünk, ezért játszunk, nem akarunk betörni a pop piacra.

- Azért megmutatni magatokat biztosan. Hogyan kezdődik az ilyesmi?

- Amikor összeállt egy repertoárra való anyag, nyílt próbát hirdettünk a színházban, ahová a kollégák, barátok jöttek el főként. Azóta is havonta egyszer van ilyen nyilvános próba, amikor az új dalokat játszuk el, illetve mindig van évadzáró koncertünk. Aztán hívtak a könyvtárba, költészet napi koncertre, a ZEN napokra, Kapolcsra, Zalaszentgrótra. Most már talán ki kéne törni a falakon kívülre.

- Csak saját szerzemények szólnak akkor nálatok?

- Igen. A ’80-as évek alternatív zenekarain nőttem fel, ezeket hallgattam, nem is tagadom, hogy ez tetszik, a Balaton vagy a Trabant. Ez a stílus az enyém. Sok dalt átdolgoztam az Abszolút Kezdőktől, illetve születtek újak, melyet a mostani zenekarhoz igazítok, az alapján, hogy mi áll jól most nekünk ebben az összetételben?

- Pontosan kik ők?

- Pál Ferenc basszusgitár, Kovács Virág ének, Kósi Gábor ütősök, Helvaci Ersan David fúvós, és Szilasi Attila hangmérnök és mindenesünk. Pál Fecó az egyetlen külsős tag, és profi zenész, aki önként jelentkezett hozzánk egy koncert végén. Nagyon sokat számítanak az ő tanácsai, technikai megoldásai. Zenei világa közel áll hozzám. És vannak tiszteletbeli korábbi tagok, akikkel jó a kapcsolat.

- Te milyen hangszereken játszol?

- Igazából semmilyenen sem – jegyzi meg tréfásan, utalva arra, hogy autodidakta módon tanult meg gitározni.

- Hogy születnek a dalok?

- Napi rutin az alkotás.

- Két művészeti ágnak élni, nem oltja ki a kreativitást?

- Nem. A színház az első. És van, hogy egész napos próbák, és esti fellépés után, alig várjuk, hogy akár este 10-től is próbáljuk. Engem ez feltölt. Igaz, hogy ez is szellemi tevékenység, de másfajta, mint a színjátszás. Azért csináljuk, mert szeretünk zenélni.

- Tervek?

- Két repertoár kezd kialakulni. Egy csendesebb és egy hangosabb, gyorsabb. Lassan lesz két műsornyi anyag.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK