2024.06.14., péntek - VazulZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Harminc év blues

2018. május 30. szerda, 14:57
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Két évfordulót is ünnepel az Egerszeg Fesztiválon Kránitz Tóni, a Shabby Blues Band frontembere. Idén tavasszal éppen harminc éve zenél, hamarosan pedig 55 esztendős lesz.

A dupla jubileum alkalmából „30 év blues” címmel egy nagyszabású koncertre kerül sor június 10-én, a Harmadik Színpadon (zsinagóga melletti parkoló). A bulin az összes fontos zenész fellép, akivel Tóni az elmúlt évtizedekben együtt dolgozott.

Dupla ünnep jubileumi koncerttel

- 1988. április 29-én álltam először szájharmonikásként színpadra a Blues Experiment formációval az SZMK-ban. Azóta sok minden történt és változott; de a blues és a szájharmonika megmaradt – mesélte lapunknak.
Hozzátette: 1991 szeptemberében alakult meg a Shabby Blues Band együttes, mely immár huszonhét éve töretlenül működik. Hét lemezt adtak ki az azóta eltelt időben, melyek saját számokat és feldolgozásokat egyaránt tartalmaznak.

- A harminc év alatt körülbelül ezerszer koncerteztem, és negyven zenésszel dolgoztam együtt. A mostani jubileumi bulin azok lépnek fel, akikkel a lemezeinket is felvettük. Több korszak is megelevenedik majd a színpadon. Tulajdonképpen a pályafutásom keresztmetszete lesz látható és hallható. A Blues Experiment, a Blues Mission és a Shabby Blues Band zenekarok repertoárjából egyaránt játszunk dalokat.

A kétórás koncerten huszonhat szám kerül terítékre, és összesen tizenöt zenész játszik majd. Persze egymást váltva. Tóni úgy érzi az a feladata, hogy életben tartsa a blues-t, mint műfajt.

- Ahogy Hobo is mondja: „Nyomjuk a blues-t, és majd lesz valahogy.” Hát, én erre tette fel az életemet! Annál is inkább, mert manapság kihalóban van ez a stílus, amolyan rétegzene lett megint. Az 1980-as évek végén, 90-es évek idején volt egy felfutása a műfajnak, divat lett bluest hallgatni és blues-zenekarokat alapítani. Köszönhetően talán a Kopaszkutya című filmnek. Aztán a divat lecsengett, s ma már nagyon kevés olyan zenekar van, melynek tagjai ezt az irányzatot képviselik. Női blues-énekes például nincs is a környéken, pedig régen voltak nagy tehetségek. Annak ellenére, hogy egyáltalán nem könnyű elénekelni.

A zenész tisztában van azzal, hogy csodát ő sem tud tenni, és nem is országos viszonylatban gondolkodik (szerencsére Hobo és Deák Bill Gyula még aktívak. Bár ez utóbbi zenész életkora és betegsége miatt már kevesebbszer lép fel). Inkább itt a régióban szeretné ápolni a blues-os hagyományokat. Mint meséli: a koncertszervezés tulajdonképpen egy menedzseri szakma, ennek is ki kellett tanulni a fortélyait. Pláne, mert sokszor nehéz összehozni egy-egy bulira a zenészeket, hiszen amatőrökről van szó, és mindenkinek megvan a saját privát élete, foglalkozása.

- A júniusi jubileumi koncert egy igazi blues-ünnep lesz. Nagyon boldog vagyok, hogy mindenki vállalta a fellépést, és az azt megelőző próbafolyamatot. Örülök, hogy ilyen sok jó zenésszel állhatok ismét színpadra, és remélem a közönség is jól érzi majd magát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK