2022.09.30., péntek - JeromosZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

MoJazzter: kísérletező duó, jazzes alapon

2020. május 11. hétfő, 17:46
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: MoJazzter
Csak néhány hónapja alakultak, máris megjelent három daluk, közülük egyhez videoklip is készült. A munka azóta is gőzerővel zajlik, formálódnak az új szerzemények, amikből lassan egy koncertre való anyag is összejön.

A friss zalai formáció neve MoJazzter; amit tulajdonképpen a duó két tagjának nevéből, és a jazz szóból gyúrtak össze az alapítók. Azaz Takáts Eszter dalszerző-énekes és Monostori János billentyűs-zeneszerző. Nem nehéz kitalálni, hogy a projekt dalai kettejük közös szerzeményei. Bár – mint azt elmesélték – sok segítőjük akad, és annak ellenére, hogy továbbra is duóban gondolkodnak, szeretnék majd egy zenekari formációval is megmutatni magukat. A dalszerzőkkel az alakulásról, a közös munkáról és a MoJazzter-ben rejlő zenei sokféleségről beszélgettünk az online térben.

 Nyitott a világunk, mindegyik dalunk más

Takáts Eszter: Egy évvel ezelőtt a VMK-ban találkoztam először személyesen Jancsival, ők is játszottak velünk aznap a Columbo Jam Unit-tal. De mivel nagy Óz-rajongó vagyok, és tavaly nyáron bejártam a színházi próbákra, ott is sokszor összefutottunk. Közben lelkesen próbáltam segíteni a zenekarának, a Flight Mode-nak is. Nagyon drukkolok nekik! Ősszel aztán a férjemmel Zala megyébe költöztünk, így ismét közel kerültem Zalaegerszeghez. Mondtam a Jancsinak, hogy dalmegjelenésekben gondolkodom, és jó lenne egy közös szám is a csokromba. Ebből az lett, hogy az első dalunk annyira jól sikerült, hogy létrehoztunk egy közös formációt.

Takáts Eszter és Monostori János, vagyis a MoJazzter duó

Monostori János: Az első találkozás pont úgy volt, ahogy azt Eszti mondja! Aztán az Óz bemutatóját követően beszélgettünk hosszabban is. Majd az élet úgy hozta, hogy Polgár Péter JazzSzerdás estjén együtt muzsikáltunk a Városi Hangverseny-és Kiállítóteremben. Nagy élmény volt nekem belecsöppenni a profik világába!

- Azért némileg eltérő zenei stílusból érkeztetek. A duó nevéről pedig az ember egyből a jazz-re asszociál. De ha jól értem (és hallom), akkor ez egy tágan értelmezett műfaj lesz a számotokra.

T.E.: Sok stílust körbejártam már 12 éves koromtól fogva. A kórista-szólista, népdalos, folkos, rockos, popos, trubadúros, beates, elektronikus vonalon keresztül sok mindent megélek, átélek. Jancsival nyitott a világunk, mindegyik dalunk más és más.

M.J.: A jazzes vonalat én szeretném „erőltetni”, ha összeérik a csapat. Nem vagyok ugyan jazz-zenész, de annál nagyobb jazz rajongó. A műfajból is inkább az acidjazz, nujazz és az elektronikával fűszerezett megoldások birizgálják a fantáziámat, amit igyekszem a MoJazzter dalokba és a Flight Mode-os ötletekbe is belecsempészni. Próbálom folyamatosan képezni magam, autodidakta módon. A MoJazzter amolyan kísérletezős „cucc”. Valóban minden dal más; erősen eklektikus. Nagyon várom a teljes zenekaros változatot, mivel a jelenlegi dalaink jobbára egyszerű „szintivel” készültek. Radics Igor (dob) és Koller László (basszusgitár) új ízt és más karaktert ad majd az egész hangulatnak.

- Eddig hány dal készült el? És ki az ötletgazda, vagy ki adja az "alaphangot"?

T.E.: Megjelenésre eddig három dal készült el (Nem az a lényeg, Tárt karokkal, Ott vagyok veled), de már majdnem készen van a következő, a Lassú tűz is (ebben Lőrincz Nikolett színművész is énekel). Továbbá, már demó szinten van egy latin hangulatú dalunk és egy progresszívebb stílusú, göcseji mantra dal. Ezt Koller László basszusgitáros ötletére csinálunk meg, abszolút közös munkával. Ha jól számolom, lassan összeáll a repertoár egy teljes koncertekhez is. (Mire véget ér a járvány…)

- Az Ott vagyok veled című dalhoz klip is készült, ami mindjárt a Lángoló Gitárok blogon debütált.

T.E.: Így van. Nagy öröm ez számunkra, főleg mert olyan kiváló művészek közreműködtek benne, mint Góbi Rita táncművész-koreográfus, Lőrincz Nikolett és Barsi Márton színművészek, akiket a zalaegerszegi színházból is ismerhet a közönség. A zenei részekben Koller László, Salamon Attila (szólógitár) volt a segítségünkre, a „masterben” pedig Gyulai Ádám.

MJ: A klipben azokat a részeket, melyekben én is látható vagyok, a kislányom, Panna forgatta. Ő a legcukibb operatőr! Ennél az Ott vagyok veled című dalnál próbáltam meggyőzni Esztit, hogy nekem talán nem kellene énekelnem, tekintve, hogy kölni hangom van (egy csepp bőven elég), de sajnos a nőket nem lehet meggyőzni, hiába van igazad... :)

- … a „kölni-hatást” szerencsére az egyszeri zenekedvelő nem érzékeli. Viszont ezt a dalt már a járvány ihlette, a klip is erről szól. Mennyire befolyásol bennetek a kialakult helyzet?

T.E.: Az alkotásban semennyire, sőt, nagyon aktívak vagyunk, és lelkesek. A próbákat viszont már nagyon szeretnénk elindítani, addig is karantén koncertre pályázunk.

M.J.: Járvány ide vagy oda, örülök ennek a kooperációnak. Megtisztelő, hogy olyan előadóval dolgozhatok együtt, mint Eszti. Nagyon pörgős vele a munka. Egy-egy ötlet, gyakorlatilag pár hét alatt stúdiókész állapotba kerül. Emberileg is nagyon nagy az összhang. Teljesen olyan érzésem van, mintha ezer éve ismernénk egymást. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a kialakult állapotok ellenére sok segítőnk akad, például Köves Marci, aki producerként és hangmérnökként is támogat minket. Az első két dalnál még volt közös próbánk, azokat sikerült is stúdióban rögzíteni. Aztán jött a járvány, így a többi nóta már online készült. Úgy érzem, hogy a koncert-változat, élő zenekarral még kiforrottabb lesz majd. Nagyon várom már a közös próbákat, mert azért az mégiscsak más, mint az online dalszerzés.

 

https://www.youtube.com/watch?v=gD__ANXyt9M&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2anLUKyg3SG0LBxNv0reK9ghORH5nkq-VBdyV4xwT1_960E7D5tY3yu7Y

 

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK