2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Népzene kreatívan a kisgyerekeknek

2018. december 13. csütörtök, 22:19
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Hiánypótló kiadvány bemutatására került sor advent közepén a Deák Ferenc-könyvtárban. Laposa Julcsi Junior Príma Díjas népzenész „Népi hang-színek Tél” című kisgyerekeknek szóló, CD-mellékletes foglalkoztató füzetét ismertette a szerző. A programon számos közreműködő vett részt.

A zalai származású fiatal népzenész zenei mediátorként tevékenykedik. Azaz összekötő hídként van jelen a közönség és a művészet, ez esetben a népzene között. Tehetséggondozással, tanítással is foglalkozik Magyarországon és a határon túl, a több nyelvet beszélő, több hangszeren játszó, egyébként bölcsész végzettségű huszonéves hölgy.

Laposa Julcsival Karáth Anita beszélgetett

A mostani kiadvány remélhetően egy sorozat része, mely évszakonként mutatja be az adott időszak népszokásaihoz kapcsolódó dalokat. A jelen füzet 18 dal kottáját tartalmazza, mellette a témához kapcsolódó színezők és színes matricák is igyekeznek felkelteni az óvodások, kisiskolások figyelmét.

Az esten Karáth Anita író-költő volt Julcsi beszélgető partnere. Kérdéseire válaszolva elmondta:

- Elfogult vagyok, vallom, hogy a zene összekötő kapocs az emberek között, különösen igaz ez a népzenére. Én 16 évesen kerültem kapcsolatba vele és azóta nincs nap, hogy ne népzenével telne. Játékos módszerekkel már óvodáskortól lehet tanítani ezt és később erre alapozva egy egész életen át művelni. Tehetséges gyerekekkel foglalkozom és nagyon nagy örömöt jelent ez.

A rendezvényen a Zala zenekar is közreműködött

A programban közreműködött a Zala zenekar, melynek Julcsi is a tagja. Ahogy mentora, ifj. Horváth Károly népzenész is. Ő elmondta, hálás feladatnak érezte a mentorálást, ugyanakkor szólt az ezzel járó felelősségről is.

Szintén közreműködött az esten a Pacsai Általános Iskola három diákja, akik számára Julcsi hiteles élő példát jelent a népzene szeretete és érző előadásmódja terén.

A dalok András naptól a farsangig tartó időszakot ölelik át, szándékosan nemcsak karácsonyra koncentrálva, a Kárpát-medence különböző tájegységeiről nyújtva népzenei válogatást. A rendezvény alkalmával többször is megénekeltették a telt házas közönséget. Elsőként egy hangulatos Luca napi kotyolás jelentett közös zenei élményt, az est végén pedig szívbéli karácsonyi hangulatot sikerült varázsolni a népdalok segítségével.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK