2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Népzenétől a világzenén át

2023. június 29. csütörtök, 16:51
Szerző és fotó: Antal Lívia
Neves művészek előadásában idén is sokféle zenei műfajt vonultat fel a Fatemplom Fesztivál, amit július 14-e és 16-a között rendeznek meg az őrségi Magyarföldön. A péntektől vasárnapig tartó esemény beharangozó sajtótájékoztatóját, a helyszínhez illően, most is a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum fatemplomában tartották.

Fatemplom Fesztivál: július 14–16. Magyarföld

Bali Zoltán, Gryllus Dániel és Laposa Julcsi

Ragaszkodva a hagyományokhoz, a sajtótájékoztató citeraszólóval kezdődött. Gryllus Dániel, a fesztivál egyik alapítója, a Kaláka együttes vezetője ezúttal Weöres Sándor: Ha nézem a világot című megzenésített versét adta elő.

A Fatemplom Fesztivált július 14-én, 16 órakor a Kanizsa Big Band jazz zenekar nyitja meg. Aznap fellép a Chalga zenekar, Vecsei H. Miklós és a Qjúb, a Muzsikás együttes és Berecz István, valamint a Nyughatatlan zenekar. Július 15-én délután fél négytől kezdődően Lackfi János megzenésített verseit adja elő, amit Rátóti Zoltán, a Fatemplom Fesztivál megálmodójának és házigazdájának önálló műsora követ. A kétszeres Kossuth-díjjal kitüntetett Kaláka együttes koncertje után kiállítást nyitnak Nágel Kornél Petőfi Sándor művei ihlette grafikáiból. Fellép a Sziámi Andfriends, majd a „Virágom, virágom” – magyar népdalok a II. évezred európai tükrében elnevezésű trió.

Július 16-án fél tizenegykor a Magyar Honvédség Légierő Zenekara ad szabadtéri koncertet. Ezt követően kezdődik a templomban az ökumenikus istentisztelet Sajgó Szabolcs SJ jezsuita szerzetes, Balog Zoltán református püspök, Kondor Péter evangélikus püspök, valamint a fesztivál fellépőinek részvételével. Petőfi 200 emlékév vasárnap is megjelenik: elültetik Petőfi körtefáját a tündérkertben. A folytatásban az Eucharist zenekar foglalja el színpadot, majd Mező Misi egy szál akusztikus gitárral énekel és mesél. Lovasi András énekes-dalszerző pályafutása elmúlt 30 évének dalait adja elő szintén egy szál gitárral, a fesztivál zárásaként. Előtte fellép még a Laposa Julcsi Band, nép- és világzenét megszólaltatva.

A zalai származású népzenész érdeklődésünkre elmondta, a Göcseji Falumúzeum a „best of”, hasonlóan a fesztivál helyszínéhez, amit a természethez való kapcsolódásként él meg, és ami nagyon inspiráló környezet számára. A Fatemplom Fesztivál olyan különleges rétege a fesztiválpiacnak, ami egyedülálló az országban. Teret ad fiatal előadóktól kezdve a már több évtizedes múlttal rendelkező művészeknek. S többféle műfajnak, amely által sokszínű és egyedi, vélekedett Laposa Julcsi, a NÉPI hang-színek dalos kiadványsorozatok és gyermekkoncertek megálmodója.

Bali Zoltán alpolgármester azt mondta, bár a fesztivál nem Zalaegerszegen zajlik, mégis fontosnak tartják, hogy a helyi sajtón keresztül hírt adjanak a Göcsej tájegységgel szomszédos Őrség ezen eseményéről. Ennek pedig legideálisabb helyszíne a Göcseji Falumúzeum, mint az ország első szabadtéri skanzenje.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK