2020.09.21., hétfő - Máté, MirellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Örök érvényű katonadalok

2019. augusztus 14. szerda, 17:32
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaapátiban 10. alkalommal csendültek fel katonadalok az augusztus 11-én megrendezett fesztiválon. A jubileumi program szentmisével kezdődött a Szent Adorján és Szent Őrangyalok templomban. Ezt követte az I. és II. világháborúban elesett helyi hősök emlékművének megkoszorúzása. Zalaapáti katonadal fesztiváljának fontos momentuma a tiszteletadás az évszázadok alatt vívott valamennyi háború valamennyi magyar áldozata előtt.

Zalaapáti 10. alkalommal adott helyet a fesztiválnak

Közösen emlékezünk meg azokról, akik életüket adták otthonuk, családjuk és hitük érdekében, fogalmazott beszédében Mészáros Károly őrnagy, a Magyar Honvédség kaposvári érdekvédelmi részlegének vezetője (1. kép) az emlékműnél. Mint mondta, Zalaapáti sokat fejlődött az elmúlt években, de valami változatlan: az itt élők hite abban, hogy egy közösség jövője múltjára és hagyományaira épül. Nem hagyják veszni az egykori katonák emlékét, amit jelez, hogy idén immár tizedik alkalommal rendezik meg a katonadal fesztivált. 2014-ben a megemlékezés szomorú aktualitását az I. világháború kitörésének 100. évfordulója adta. 2018-ban az első világégés befejezésének centenáriumára és a Magyar Honvédség létrejöttének 170. évfordulójára emlékeztek. Idén Buda visszafoglalásának 170. évfordulója adta az apropót.  1849. május 21-én a zalai önkéntes nemzetőrökből álló 47. honvédzászlóalj katonája, Püspöki Grácián tűzte ki elsőként a magyar lobogót a budai vár fokára, annak visszavételékor. 1992 óta ez a nap, a Magyar Honvédelem napja. Az őrnagy megemlékezett az I. és a II. világháború magyar áldozatairól is, köztük Zalaapáti hőseiről, akik mindkét világháborúban a végsőkig harcoltak a hazáért.  

A katonadal fesztivállal rájuk kívánnak emlékezni, hősiességükre, érzéseikre, amit a katonadalokban meg is énekeltek – ezzel a gondolattal nyitotta meg Vincze Tibor polgármester a tizedik, jubileumi fesztivált. Mint mondta, örömükre szolgál, hogy a rendezvény különlegességét felismerve, egyre több érdeklődő látogat el a fesztiválra. Fontosnak érzi az eseményt az a 18 fellépő (népdalkör, kórus, egyéni előadó), amelyek bemutatkozásukkal még ünnepélyesebbé, még változatosabbá teszik ezt a vasárnap délutánt. Beszéde végén köszöntötte Németh Lajost, a Zalaapáti Harmonikazenekar vezetőjét, a rendezvény ötletgazdáját (2. kép jobbra).

A jelenlévők szülei, nagyszülei, dédszülei bizony részt vettek mindkét háborúban. Feltehetően énekelték a katonadalokat, amelyekből nagyon sokféle létezik. Verbunkosok, újoncnóták, katonasiratók, menetdalok, kaszárnyanóták – néhány műfaj, amelyek a besorozott, a tényleges és a leszerelt katonák életéről, érzelmeiről szólnak. Erről a folytatásban Kocsi László alezredes beszélt. A HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának osztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy a zalaapáti fesztiválon Kodály gondolata: a zene legyen mindenkié – kétszer valósul meg. Egyszer a fellépők dalaiban, másodjára a közönség dalok iránti szeretetében.

A X. Zalaapáti Katonadal fesztiválon a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar (1. és 4. kép) szolgáltatta a kísérő zenét a mise énekeihez. Ők adták elő a Himnuszt és a Szózatot a koszorúzásnál, majd első fellépőkként ténylegesen megnyitották a fesztivált, amely az esti órákban közös énekléssel fejeződött be.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK