2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zenei Lélekmadár

2018. október 03. szerda, 18:46
Szerző: Bánfi Kati
A zenei világnap (október 1.) kapcsán egy frissen alakult, vagy inkább újjászületett régi zenekart, a Lélekmadár együttest szeretnénk bemutatni. A három hölgy alkotta csapat a vokális zene és a zenében a női minőség megjelenítésének elkötelezettje. Repertoárjuk kiemelkedő szelete a hazánkban még mindig ritka, de egyre inkább kedvelt gospel.

- Néha kell a változás, mi is abban vagyunk – mondta Kanta Judit, a korábbi Black and Proud zenekarból létrejött új csapat vezetője. – Augusztusban alakultunk Pataki Tímeával és Pintérné Kálmán Mariannával. Marianna korábban tanítványom volt és a hangja éppen megfelelt a hiányzó posztra. Most nagy szorgalommal tanulja a dalokat, ahol altot énekel. Ezt a gospelben sokan monoton szólamnak tartják, pedig ez adja meg az egész zene lüktetését.

- Marad akkor a fő irány, a gospel?

- A régi névhez sok megszokás is társult. Ezért is jó ez a váltás, mert nyitottá tesz új lehetőségekre. A gospel mellett, ami egyre keresettebb műfaj a közönség részéről, próbálunk más stílust is énekelni. Ami közös, a női minőség megjelenítése és hangsúlyozása, a vokális zene éltetése.

- Ezért nincs férfi tag? Maga a gospel is nőies?

- Általában van benne férfi szólam is. Gondolkodtunk mi is ezen, ki is próbáltuk, de valahogy elvitte az egész lényegét. Ezért maradtunk mi hárman lányok.

- Az új formációval volt már fellépés?

- Még nem, majd októberben debütálunk és tervek szerint a keszthelyi gospel találkozón is fellépünk majd december elején.

- Honnan jött nálad ez az érdeklődés?

- Korábban tagja voltam egy másik zenekarnak, amely énekelte ezt a stílus is. A zenekar feloszlása után bennem űr maradt és igény a folytatásra. Aztán elkezdtem behatóbban tanulmányozni a műfajt, az afro-amerikai autentikus gospelt és a spirituálékat. És egyre elém hozta az élet a zenei csatornákon, mert akkoriban még nem volt elterjedt nálunk az internet. S talán az országban elsők között voltunk, akik a gospelt tűzte a zászlajára. Ennek a ritkaságnak a hátránya volt, hogy kevésbé is keresték. Volt, amikor pihenő pályára kellett tenni a dolgot. De vallom, hogy amivel dolgunk van az életben, az úgyis elénk toppan. Így végül néhány évtized után most már helyünk és keresettségünk van ezzel a műfajjal. Számomra egyébként az önkifejezést, a szabadságot, az érzések megélését jelenti a gospel.

- Miért pont ilyen lírai zenekarnevet választottatok?

- Götli Kinga kortárs zalaegerszegi költő verséből,  jött az ötlet, amely éppen a szívből jövő zenélésről szól és úgy éreztük ez passzol hozzánk.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK