2022.07.03., vasárnap - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Alapvetően klasszikus énekes vagyok!

2021. szeptember 09. csütörtök, 13:36
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A város zenei életében egyre többször lehet találkozni Berkes Dániellel, aki magánénektanár a zeneiskolában és a Hevesi Sándor Színházban. Emellett több zenekar tagjaként a zongora mellett látható, hallható.

A zenében szeretnék értéket átadni

Részese volt a nyári, nagy sikerrel bemutatott filmzene koncertnek is. Illetve városi szintű projektek zenei felelőseként is felkérést kapott már. Az új tanév kezdés apropóján beszélgettünk. 

- Vas megyéből származom, Szombathelyen jártam zene tagozatos általános iskolába, ahol nyolc évig tanultam csellózni és 4 évig magánéneket. Majd a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán folytatott tanulmányok végeztével szereztem énekművész-tanár diplomát. Klasszikus zongorát a szükséges mértékig tanultam, és az egyetemmel párhuzamosan jártam a Kőbányai Zenei Stúdió jazz-zongora szakára is.

- Hogyan jött a képbe Zalaegerszeg?

- Itt hirdettek állást, amikor végzős voltam az egyetemen. Jelentkeztem, mivel az ilyen munkakört szinte csak kihalásos alapon lehet megkapni. Jelenleg az egész megyében ketten vagyunk magánénektanárok. 

- Milyen tanév elé néz?

- 25 tanítványom van, ami nagyon sok. Remélem az idén nem lesz online oktatásra szükség, mert ugyan voltak bizonyos előnyei is, azt gondolom, hogy a művészetoktatásban a személyes kontaktus megkerülhetetlen. Egy éve Szentgotthárdon is tanítok a zeneiskolában félállásban, nem egyszerű az időbeosztásom.

- Plusz még a színházas elfoglaltságok. Ez hogyan kezdődött?

- Hét-nyolc évvel ezelőtt Molnár Szilárd, az akkori Hévíz Színpad vezetője kért tőlem segítséget egy zenés darab betanításánál. Ez olyan jól sikerült, hogy felkért, tartsak heti egy alkalommal foglalkozásokat a színjátszócsoport tagjainak, így hét évig dolgoztam Hévízen. A tanítványaim sikerei a munkám tükre, ezt látta-hallotta Máriás Zsolt, a Hevesi Sándor Színház és a Kvártélyház zenei vezetője. Ő keresett meg három évvel ezelőtt, hogy a munkámmal segítsem a színészeket, korrepetíciós feladatokat kaptam. A Szomorú vasárnap, A padlás, a Lili Bárónő, a Hasonmások, és az idén bemutatott A Pál utcai fiúk musicalban is részese voltam a háttérmunkának.

- Sőt néhány darabban még a színpadon is láthattunk egy villanásnyi ideig énekelni, zongorázni. Ez nem hozta meg a kedvet több énekes szerepléshez?

- Én alapvetően klasszikus énekes vagyok, nekem az a stílus áll jól, másrészt hiányzik belőlem az az extrém extrovertáltság, ami ehhez kellene. Inkább a zenekar mellől, vagy a zenekari árokból szeretek énekelni. 

- Zenekarok?

- Korábbi tanítványommal, Wohner Dórával volt egy jazz zenekarom, valamint Szántner Lucával és Mihály Lucával egy funky formációm. Ezek már megszűntek. Session-zenészként rengeteg zenekarral játszottam. Jelenleg a Kalimpa és a ReChord zenekaroknak vagyok tagja. Az előbbi gyerek közönséget szólít meg megzenésített versekkel, az utóbbi akusztikus csapat, mely az ismert slágereket zeneileg új köntösbe bújtatva állítja színpadra.

- A gyerek közönség mennyire az ön műfaja?

- Nem a korosztályt nézem. A zenében szeretnék értéket átadni, akár 6, 8 vagy 50 éves a közönség. Több lemezünk is van már a Kalimpával. A dalokat Medgyesi Anna szerzi, az én feladatom a zenei környezet megteremtése. A kicsiknek is már olyan zenét szeretnénk nyújtani, ami tartalmas szövegben és dallamvilágban, mégis befogadható a számukra.

-Tervek az idénre?

- Megoldani az időbeosztást. Ezen kívül egy karácsonyra elkészülő kisfilmhez kell hangszerelést készítenem a szimfonikus zenekar számára, és a Kalimpa zenekar új dalain is dolgozom. A pedagógus előmeneteli rendszerhez szükséges portfóliót is el kell készítenem az idén. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK