2022.12.06., kedd - MiklósZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

„A Keszthelyi Helikon” – könyvbemutató

2017. szeptember 14. csütörtök, 14:49
Szerző és fotó: Nemes Norbert
Kevésen múlott, hogy nem a Balaton színház földszinti színháztermében kellett megtartani Cséby Géza író, költő irodalomtörténész, műfordító, helytörténet- és irodalomkutató, szerkesztő „A Keszthelyi Helikon” címmel írt könyvének szeptember közepén tartott bemutatóját.

A Gróf Festetics György magyar művelődéstörténetben betöltött szerepéről szóló kötet ünnepélyes bemutatóját végül a zsúfolásig megtelt Simándy-teremben tartották, ahol díszvendégként tiszteletét tette hg. dr. Festetics György, aki nagy örömmel vette az élénk érdeklődést a nem mindennapi, komoly könyv iránt.

A kötetet dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának (PÍT) megyeszékhelyen élő elnöke mutatta be szülővárosában. A húsz kötetes szerzőt méltatva rávilágított: több mint 200 lengyel író-költő, 600-nál több művét fordította magyarra, de legfőbb munkája a frissen napvilágot látott kötet, amelynek témájával immár negyed százada foglalkozik. A doktori disszertációját kibővítve, tíz támogató jóvoltából, a PÍT kiadásában, igényes köntösben olvashatjuk az információ gazdag könyvet. Mint kiemelte: nem kétséges, hogy gróf I. Festetics György roppant izgalmas egyéniség, rendkívüli elmével megáldott főúr a felvilágosodás és a reformkor határán, aki – Berzsenyi szavaival élve – „oly dicső épületnek rakta le talpköveit, melyet csak a haza omladéka temethet el”. A kortársak, majd az utókor megítélése a grófról felemás volt. A feudális mecénás, aki könyörtelenül behajtotta a neki járó adókat, de aki –ha fontosnak tartotta- a magyar oktatásért és művelődésért, a gazdaság modernizálásáért pénzt áldozott. Cséby Géza, a Festeticsről szóló kötetével művelődés- és irodalomtörténeti szempontok alapos körüljárásával járult hozzá a Dunántúl egyik leggazdagabb arisztokratájának biográfiájához.

A dedikálással egybekötött bemutatón őszt idéző zeneműveket adott elő Bánhidai Tamás, gordonkán és dr. Pusztainé Puskás Zsuzsanna, zongorán.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK