2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az összefogás sikerre vezet

2018. december 21. péntek, 16:49
Szerző: ZMJV Fotó: Antal Lívia
A négy évvel ezelőtt útnak indított gazdaságfejlesztési program sikeresnek bizonyult, amit az újonnan alapított, illetve folyamatosan bővülő cégek, és a 4000 új munkahely létesülése is jól mutat. A fejlődés ugyanakkor további lépésekre sarkallja Zalaegerszeg város vezetőit, akik számos további terv mielőbbi megvalósításán dolgoznak, derült ki a Balaicz Zoltán polgármesterrel készült interjúból.

A látványos ipari beruházások, városfejlesztési programok elismeréseket is hoztak Zalaegerszegnek, a zalai megyeszékhely Az év ipari parkja és Az év fogyasztóbarát települése címmel gazdagodott idén, említette Balaicz Zoltán hagyományos, az évet összegző beszélgetésünk során.

Négy esztendő alatt 4000 új munkahely létesült Zalaegerszegen

Az új hulladékfeldolgozó üzem

– A városvezetés törekvései továbbra is a jól működő helyi gazdaság megteremtését, illetve fenntartását célozzák. Mi minden történt idén ennek jegyében?
– Számos munkahelyteremtő beruházás körül bábáskodhattunk 2018-ban is. A Flex, mely 16 éve épített utoljára üzemcsarnokot, újabb egységgel gazdagodott, hamarosan lezárul a Zalaco Sütőipari Zrt. beruházása, már előkészítette fejlesztését az ADA bútoripari vállalat és az Edelmann nyomdaipari konszern is. E négy nagyberuházás teljes volumene 12,7 milliárd forint, az összesen 400 új munkahelyet jelentő négy befektetéshez 2,9 milliárd forint kormányzati támogatást sikerült szerezni -– sorolta a város első embere.  Hozzátette, emellett a Dahua Technology, az ODBE Kft., a Bíbor-Fa Bt., a Fundament Plusz Kft., gyártócsarnokát is felavathatták. Búslakpusztán, 1,4 milliárd forintos beruházással új hulladékhasznosítási üzem létesült, s elindult a KEHOP Zalaegerszeg keleti vízbázisról ellátott településeket érintő, 4,7 milliárd forintos ivóvízminőséget javító program is. A kereskedelmi szolgáltatások palettája is egyre színesebb.

Balaicz Zoltán polgármester (jobbra) a Fundament Kft. új gyártócsarnokában

– E történéseket és az ezekben megmutatkozó tendenciát figyelmembe véve, nem meglepő, hogy tovább csökkent a regisztrált álláskeresők aránya. A munkaerőhiány elkerülését megcélzó, még 2015-ben hozott intézkedéseink egyik elemeként, 2018 nyarán elkezdődött a zalaegerszegi munkásszálló program, melynek keretében a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, 600 millió forintos ráfordítással modern, a 21. századi elvárásoknak megfelelő, 180 férőhelyes munkásszállóvá alakítjuk át az önkormányzat tulajdonába került egykori ZÁÉV munkásszállót, volt egyetemi kollégiumot. Szintén a szakember utánpótlást segíti majd, hogy 600 millió forintos beruházással elkezdődött a duális képzőközpont kialakítása a landorhegyi városrészben, a szakképzési intézmények és az egyetem mellett, a volt laktanya területén, a parancsnoki épület helyén.

– A hétköznapokban ugyan okozhattak fennakadást a munkálatok, de a végeredmény elégedetté teheti a lakosságot: út- és intézmény-felújításokban ugyancsak bővelkedett az év.
– Folyamatosan szépülnek a város középületei, zajlik a Vizslapark teljes megújítása, a Gébárti-tónál épül a Boldogasszony-kápolna Makovecz Imre tervei alapján, de számtalan új társas- és családi ház is formálja a település képét. A Településfejlesztési Operatív Program keretében valamennyi háziorvosi és gyermekorvosi rendelő, védőnői szolgálatnak otthont adó épület, szociális intézmény megújult, s a város nevelési-oktatási intézményei is folyamatosan korszerűsödnek. Megkezdődött a zalai megyeszékhely egészét érintő, átfogó infrastruktúra-fejlesztés is az elnyert 1,5 milliárd forintból, ez 29 helyszínt, utcát, járdát, illetve teret érint. Nagyobb hányaduk elkészült, e program jövő tavasszal zárul. S, ha már utakról ejtünk szót: az ünnepélyes alapkőletétel után elindult Zala megye történetének legnagyobb beruházása, a Zalaegerszeget a sármelléki nemzetközi repülőtér érintésével, az M7-es autópályával összekötő M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építése. A 170 milliárd forintos beruházás sok évtized után végre a zalai megyeszékhelyet is bekapcsolja az országos közlekedési vérkeringésbe.

A felújított Cseperedő Bölcsőde átadásán

– Ez a Modern Városok Program egyik fontos "darabja", de hasonlóképpen érdekli a zalaegerszegieket az uszodafejlesztés is. Hol tart ez, illetve holt tart a program többi eleme?
– Ami az uszodafejlesztést érinti: az előkészítés több évet vett igénybe, ennyi idő alatt, érthető módon, változtak az elképzelések. A 2015-ben megítélt összeg nem fedezi a fejlesztéseket a jelenlegi árakon, mindenki előtt ismert, hogy sokat drágult az építőipari kivitelezés is. Minden esetre a közbeszerzés lezárult, az új, ötven méteres, tízpályás, lelátós uszoda, tanmedence és külső strandmedence építése 2019-ben megkezdődhet 9,5 milliárd forintos beruházással, a kormány támogatásának köszönhetően. Az Alsóerdőn kialakítandó sport és rekreációs központ programja megkezdődött az alsóerdei vendégház felújításával, jövőre pedig folytatódhat a többi elem építésével, felújításával. Megújult már a Mária Magdolna plébánia épülete, és lezajlott a régészeti feltárás a Batthyány utca és a Várkör utca között. Ehhez a körhöz, vagyis a történelmi belváros rekonstrukciójához tartozik a Göcseji Múzeum és a Mária Magdolna templom felújítása, illetve új orgona beszerzése, a Mindszenty József múzeum és zarándokközpont felépítése, új parkolók kialakítása, a Kvártélyház és a levéltár épületének, a volt KISZÖV székház megújítása, a Vásárcsarnok mellett egy kézműves termékek helyi piacának (Göcseji Látogatóközpont) kialakítása, valamint a botfai Erdődy-Hüvös kastély átalakítása.

Épül az M76-os Zalaegerszeg felől is

– A legjelentősebb, nemzetközi szempontból is meghatározó beruházás, a járműipari tesztpálya. Mikor vehetik birtokba a szakemberek?
– Az első ütem átadása 2019 tavaszán várható. Már elkészült a fogadóépület, amely szakmai konferenciáknak adhat otthont, a műszaki épület, amely a tesztpálya használók bázisa lesz, illetve a dinamikai felület és a kezelhetőségi pálya a vezethetőségi próbákhoz. Megépült a smart city zóna első része is, amelyen parkolót és logisztikai udvart alakítottak ki a vezetéstámogató asszisztensek teszteléséhez, valamint egy olyan felületet is, amely a fékek ellenőrzésére alkalmas. Az első felhasználók, az első tesztelő cégek már meg is érkeztek a városba.

A tesztpálya impozáns fogadóépülete

– A kultúra és a sport területén is megannyi fejlesztésről tudósíthattunk, felsorolni is nehéz lenne az eseményeket. Elégedett, ha visszatekint az elmúlt hónapokra?
– Összességében elmondhatjuk, hogy folytatódott a négy éve megkezdett munka, és 2019-ben is tovább épül, bővül Zalaegerszeg. Az eredményekre büszkék lehetünk, de jól tudjuk, összefogás híján egy-egy elképzelés önmagában keveset ér, csakis a közös munka vezet sikerre. Köszönet jár mindenkinek, aki segíti a várost, aki tesz azért, hogy Zalaegerszegen mindenki megtalálhassa számítását, jövőjét. Ehhez a továbbiakban is számítok mindenki támogatására, hiszen álmainkat csak együtt, összefogással válthatjuk valóra!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK