2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bővülhet a vonyarci vitorláskikötő előtti partszakasz

2017. október 10. kedd, 20:24
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
A Balaton-parti településekhez hasonlóan, a kedvező nyári időjárásnak is köszönhetően Vonyarcvashegyen is csúcsra járt a vendégforgalom – állapította meg legutóbbi ülésén a képviselő-testület. Jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma, nőtt az idegenforgalmi adó, az ingatlan adó, az iparűzési adó és a gépjármű adó bevétel.

Az adófizetési morál is szerencsésen alakult. Mind a szállásadók, mind a vendéglátóiparban dolgozó vállalkozók elégedettek. „Jó nyarat zártunk, de Vonyarcvashegy egyre inkább törekszik a négy évszakos szezon imázsának elterjesztésére.” - foglalta össze a szezon eredményeit Péter Károly polgármester, akivel, a pályázatokkal összefüggő településfejlesztésről beszélgettünk.

Fejlesztések Vonyarcvashegyen

- Idén is jelentős összegű pályázati forrásokat sikerült bevonzani. Közös erővel és teherviseléssel, a munkatársak, a civil szervezetek és az önkormányzat képviselő-testületének jó partneri együttműködésével tudtunk csak célt érni. Jutnak források a termelői piac kialakítására, a rendezvénytér elő –és utószezoni használatba vételére, járdaépítésre, a települési csapadékvíz-elvezető rendszerek modernizálására, a polgármesteri hivatal épületének jövő szeptemberre ütemezett rekonstrukciójára is. Ugyancsak jövőre startolhat a Bakonyerdő Zrt.-vel közös élménypark és a Balatoni Mondák Háza fantázianevű projektötlet kivitelezése. Az I. és II. világháborúban elesett helyi hősök tiszteletére új emlékművet hoznánk létre pályázati segítséggel.  A Nemzeti Fejleszti Ügynökségtől már korábban elnyert pályázati forrást felhasználva nemrég startolt egy strandberuházás. Már a főidény kezdetén végrehajtottuk a strandi beléptető-rendszer cseréjét, a túra kenuk és kajakok és egyéb eszközök beszerzését.  A pancsoló medence, a parti sétány, a zárható kerékpártároló, a napelemes világítás megépítése pedig október elejétől folyamatosan, gőzerővel zajlik, mert október végére, készre kell jelenteni a projekteket.

- A kerékpárosok számára is vannak jó hírek…

- Igen. A bicajjal érkezők vehetnek egy 2-3 órás „megmártózó jegyet” és értékeiket a kerékpárral együtt elzárhatják majd egy fedett tárolóban. Ezenkívül ősszel lesz még strandi fatelepítés és néhány járdasáv is újjá alakul majd. Az adósságkonszolidációs pályázati forrásokat ősszel és jövő tavasszal költjük majd el. Tervekkel és hatósági engedélyekkel már rendelkezünk az Arany János utca egy szakaszának rekonstrukciójára.

- Milyen településfejlesztési tervek készültek?

- Elindult a Balaton Törvény felülvizsgálata, ami reményeink szerint úgy módosul, hogy az összhangban lesz azokkal a tervezett, csoportérdekeket szolgáló fejlesztési elképzeléseinkkel, amelyeket régóta dédelgetünk. Az önkormányzat arculati kézikönyvét, a helyi építési szabályzatát, a rendezési tervét felülvizsgáljuk, aktualizáljuk. A vitorláskikötő és a horgászkikötő közötti partszakasz szolgáltatási-kényelmi funkcióit szeretnénk a sportolni és kikapcsolódni vágyók kedvére bővíteni. Nem szeretnénk a partot beépíteni, csak egy ligetes, sportolásra, szabadtéri mozgásra alkalmas közösségi teret látnánk itt szívesen. Olyan terület kialakítása a cél, ami a helybélieket és az idelátogató vendégeket egyaránt szolgálja. A focipálya áthelyezése és a strand bővítése sem került le a napirendről. A Balaton körüli kerékpárút hálózat felújítása jövőre érinti a település bringaútjait. Kelendő volt a kerékpár-kölcsönzés és nagy népszerűségnek örvendett a Turisztikai Egyesület új attrakciója, az airwheel elnevezésű önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos jármű, amivel Vonyarcvashegy látnivalóit lehet megtekinteni, két túraútvonalon.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK