2021.07.30., péntek - Judit, XéniaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csak tevékeny összefogással sikerülhet!

2020. december 19. szombat, 15:55
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A Zalai-dombság területén fekvő települések polgármesterei úgy látják, hogy a legnagyobb eredményt akkor érik el a saját településük fejlesztésében, ha közösen, egyetértésben, irigység nélkül, egymásra támaszkodva kooperálnak. Összeköti őket a közös fenntartású intézményhálózat is. A mini régió összes településvezetője elismeri, hogy a pályázatok kimunkálásában a legnagyobb segítséget gesztor községként Gutorfölde nyújtja. Olyan pályázati konstrukciók elnyerésében érdekeltek, amelyek egyformán szolgálják minden településen élő érdekét.

Gutorfölde, Csertalakos, Szentpéterfölde

Jobbágy Zoltán és Nyakas István a közterület-karbantartó gépekkel

Nyakas István polgármester, aki több, mint negyedszázada áll a közel ezer lelket számláló Gutorfölde élén, kiemelte: a Magyar Falu Program keretében több pályázatot is beadtunk. A fogorvosi és védőnői szolgálatot magában foglaló orvosi rendelő felújítására és orvosi eszközök, beszerzésére összesen 18 milliót költhettünk el. A rendelő modernizálása 15 millió, a különféle, korszerű orvostechnikai eszközök beszerzésére pedig három millió jutott. A modernebb betegellátást, így már négy település: Csertalakos Gutor-földe Szentpéterfölde és Pusztaederics lakói számára tudjuk jó színvonalon biztosítani. Az egycsoportos óvoda udvarának felújítása megkezdődött és még idén be is fejezzük a munkálatokat. Mintegy ötmillió forintos támogatási összeg felhasználásával új, a mai kor szabványainak mindenben megfelelő, három, kültéri, óvodai játék kerül beszerzésre. Az ide járó mintegy húsz kisgyermek önfeledt játékát segíti egy kombinált mászókavár; egy lépegető játék és egy homokozó. Az épülethez hozzáépítünk egy 40 négyzetméteres többfunkciós tárolót, ami nem csupán a játszóeszközök tárolására lesz alkalmas, de a fedett hely a gyerekek kinti játékát is segíti. A tároló alsó burkolata már kész, hamarosan megérkeznek a kültéri játék elemek, és a tetőszerkezet alapanyagai is már a helyszínen vannak.

Korszerűsítették a rendelőt Gutorföldén

Pályáztunk útépítésre, a polgármesteri hivatal felújítására, szolgálati lakás rekonstrukcióra, a rendelő külső felújítására, de ezek egyelőre tartalék listára kerültek. Mivel számunkra ezek a legfontosabb célok, ezért a jövő évben újra próbálkozunk. Gutorfölde, egy Leader pályázat keretében köztéri padokat és szemetes edényeket is szeretne még beszerezni. A faluban négy fő vesz részt a zöldterület rendben tartó, közterület-fenntartó és intézmény takarító közmunkaprogram feladataiban. A tavaly ősszel, négy háziorvosi körzettel közösen, hat helyszínen tartott szűrővizsgálati napunk olyan jól sikerült, hogy minisztériumi felkérésre idén negyedévvel meghosszabbítjuk e népszerű, térítésmentesen kínált egészségügyi programot.

Jobbágy Zoltán pedagógus, Csertalakos polgármestere elárulta: a Magyar Falu programban közterület-fenntartó eszközökre pályázott sikerrel. Ennek keretében mintegy nyolcmillió forint összegben két darab, profi fűnyíró traktor, egy pótkocsi, egy homlokrakodó és egy sószóró került beszerzésre. Egy korábbi pályázathoz kapcsoltan a három település közösen, már beszerzett egy traktort és további munkaeszközöket a közterületek fenntartásához. Most ehhez még három, külön adaptert sikerült elnyerni egy pótkocsit, egy homlokrakodót, és egy sószórót. A Szabadidő parkunk területén szeretnének egy Leader pályázat keretében kemence teret építeni, pihenő padokat elhelyezni, és a fa kilátótorony újjáépítésébe, vendégház renoválásba is belefognánk.

A megújult művelődési ház Szentpéterföldén

Molnár Péter a mintegy 120 lelkes falu polgármestere elmondta: Szentpéterfölde a régi, göcseji tájegység hangulatát visszaadó harangláb felújítását pályázati forrásból szeretné elvégezni. Tavaly, járdaépítésre a Magyar Falu programban nyert mintegy ötmillió forintból szépült meg a Kossuth Lajos utca közel hatszáz méteres szakasza. Idén a Magyar Falu programban elnyert 15 milliós forrás bevonásával megtörtént a kultúrház külső -belső festése, áramvezeték-cseréje, új nyílászárók beépítése, a hőszigetelés, a homlokzat színezése. A szennyvíz-csatornahálózat kiépítését nélkülöző faluba a 101 milliós összköltségű egyedi szennyvízkezelési projektre, mintegy negyven ingatlant érintően, 83 millió forint pályázati forrás érkezett. A kivitelezővel úgy állapodtunk meg, hagy a bekerülési költség ingatlanonként a 150 ezer forintot nem haladhatja meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK