2024.05.19., vasárnap - Ivó, MilánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Cserszegtomaj cselekszik

2020. június 15. hétfő, 15:06
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A választott tisztségviselők majd mindegyike úgy gondolta, hogy a bajban részt kell vállalni, áldozatokat kell hozni, humánus hozzáállással. Vészhelyzeti alapszámlánkon több mint egymillió forint jött össze. Így rászorultsági és szociális alapon 5-50 ezer forintos összeggel sikerült sokakon segíteni – összegzett Elekes István, Cserszegtomaji polgármester, akit elöljáróban a vészhelyzetre való reagálás lépéseiről kérdeztünk.

Bátran a vészhelyzetben is

– A március óta tartó vészhelyzet egy eddig ismeretlen életformát követel meg tőlünk. Csak bízni tudunk abban, hogy mielőbb újra élhetjük az életünket, ahogy eddig is, vagy talán kicsit másképp. Negyedéve még én sem gondoltam arra, hogy szinte hetente, egy aktuális on-line tájékoztatót fogok majd tartani a járványhelyzettel összefüggésben. A létbizonytalanság, a megélhetési válság szinte minden családban felütötte a fejét, ezért volt öröm számomra, hogy a képviselő-testületünk tagjai – két kivétellel – lemondtak a tiszteletdíjukról.

Az állami elvonások (gépjárműadó, idegenforgalmi adó) bennünket is rosszul érintettek. Az elmaradt bevételek pótlására a megyei önkormányzat bevonásával lehet majd később pályázatot benyújtani, de hogy ez mekkora lesz, azt egyelőre nem tudni. Saját bevételeink között megmaradt az ingatlan -és telekadó. Ennek végső sorsa majd október végén, a helyi adórendeletek módosításakor dől el. Felmértük a környék településeinek határozatát és rendeleteit a telek és ingatlanadó vonatkozásában. A polgárokkal közmeghallgatáson szeretnénk megvitatni ezt a témát. Most, június elején, a fertőzéses időszak lecsengését éljük. Nem szívesen, de készülnünk kell a vírushelyzet őszre-télre vizionált második hullámára is, ami elmélyítheti a gazdasági-társadalmi válságot egész Európában.

– Cserszegtomajon a vészhelyzetben sem állt le az élet.

– A Magyar Falu Programhoz kapcsolódva három, összességében 50 millió forint értékű pályázat beadását is előkészítettük. Az orvosi rendelő tetőzetének felújítása elodázhatatlanná vált. A tető felújítása kimaradt a 2018-as projektből, de úgy látom, hogy a pályázat több eleme is túlárazott volt a beruházási költségek és a négyzetméter árak tekintetében. A sűrűn lakott Millennium utca aszfaltozása is megoldásra vár. A 15 milliós keretösszegű kisgép beszerzés egy nagy teljesítményű, hó tolásra, só szórásra, rézsűkaszálásra is alkalmas, pótkocsival kiegészített, két és fél tonna hasznos teherbírású traktor vásárlását takarja. Kisgépeket, fűnyírókat, műszaki eszközöket, egyéb berendezéseket nem túl régen már beszereztünk több millió forint értékben. A közterületeink fenntartásáért felelős állományi létszám nem emelkedett. A fizikai dolgozók hétfős létszámában benne van az a munkatárs is, aki az elszámolásokat, a dokumentálást, az anyagbeszerzést, üzemanyag-tankolást végzi.  Azt tudni kell, hogy nagyközségünk területe Nagykanizsa város közigazgatási területével összemérhető nagyságú. A később sorra kerülő beruházások mellett a gépbeszerzés azért is van napirenden, mert így, akár negyven százalékkal nagyobb területen tudunk majd munkát végezni.

A beruházások között az Akácfa utca aszfaltozását és a Pajtika utca járdaépítését tudom megemlíteni. Elkészült a csapadékvíz problémákkal sújtott Nyárfa utca burkolatának cseréje. Ugyancsak az esővíz okozta károk enyhítésére, a Csókakői úton, 36 millió forint ráfordításával két támfal építését kezdtük meg. Folyamatban van egy játszótér felújítási projekt is. Az óvodával egyeztetve – amely ügyeletet és felvigyázást tartva néhány gyermekkel a vészhelyzetben is működött - az intézmény udvarára szeretnénk több, új, ütés- és esés csillapító gumilapokkal biztonságossá tett, hajót formázó, mászókát, csúszdát és hintát is magában foglaló játszótéri elemet beszerezni, majd letelepíteni.

A zöld munkák javarészén túl vagyunk. Folyamatban van a hadiút és a focipálya rendbetétele, és az iskola és az óvoda udvarok füvesítése befejeződött. Az egyik játszótéri elem alá ütéscsillapító gumilapot helyeztünk. Egy sikeresen lezajlott vállalkozói fórumhoz kapcsolódva most készül egy mobiltelefon méretű vállalkozói kisokos kiadvány, ami minden fontos információt tartalmaz a helyben élők számára és minden háztartásba postázásra kerül. A helyi vállalkozók tevékenységi körét és elérhetőségét is tartalmazó könyvecskébe a polgármesteri hivatal ügyfélfogadási rendjétől, a civil szervezetek elérhetőségén át az orvosi rendelő telefonszámáig igyekszünk minden hasznosnak ítélt információt beletenni. A cserszegtomaji vállalkozók megrendelés állományát gyarapítani szeretnénk önös érdekből is. Számunkra sem mindegy, mekkora iparűzési adó folyik be és az élhetőbb környezet megtartása sem elhanyagolható.

– Milyen rendezvények megtartására nyílt lehetőség?

– A normális és megszokott életünk beindulását egy olyan rendezvénnyel szerettük volna megkezdeni, ami legelébb a gyerekekhez kötődik. Május legvégén egy mosolygós, kincskeresős családi programot szerveztünk, tíz helyszín kijelölésével. A lufikkal dekorált tíz állomáson kisebb-nagyobb meglepetések mellett találós kérdéseket is elrejtettünk. Arányosított csokoládé jutalom járt mindazoknak, akik felkeresték a Panoráma kemping, az Orbán tér, az Iskola utca Major út felé vezető szakasza, az óvoda környéke, a Vénusz étterem környéke, a Coop üzlet környezete, a kultúrház, a Kucori út és a dr. Vajkai Aurél tér kijelölt állomáshelyeit. A kincsvadászat annak ellenére sikerrel zajlott, hogy az időjárás nem kedvezett a Kupár-Kovács Fruzsina és az Elekes Éva által életre hívott vidám programnak.

A koszorúzással egybekötött Hősök Napi megemlékezés részeként kegyeletadó szentmisék voltak a Cserszegi Rózsafüzér Királynéja templomban és a Tomaji Szent Anna templomban. A trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából, a nemzeti összetartozás jegyében a tündérkertben kegyeleti megemlékezést tartottunk. Tűzgyújtással és közös népdalénekléssel látogattunk el lélekben az elszakított országrészekre.

Az ünnepségünket az összetartozásunk megerősítéseként az erdélyi Dálnok és a vajdasági Adorján testvértelepüléseink lakóival élőben is megosztottuk. A rendezvény a Cserszegtomajért Hagyományőrző Egyesület szervezésében, a nyugdíjas klub, a népdalkör és a polgárőr egyesület közreműködésével, önkormányzatunk támogatásával valósult meg. A sportélet is beindult. A shotokan karate klub tagjai és a zenés női tornát kedvelők is új erőre kaptak. A nyári fesztiválok feltétlen megtartását nem erőltetjük, inkább majd a szüreti programunkat szeretnénk az eddigieknél is színvonalasabbá tenni. A futballpálya környezetét valódi rendezvénytérré kívánjuk átalakítani. A szennyvíz -és ivóvíz bekötések, az áramvételezés megerősítése itt elengedhetetlen lesz.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK