2024.07.13., szombat - JenőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Erősödnek az ízületi panaszok ősszel

2020. november 04. szerda, 17:10
Szerző és fotó: Antal Lívia
A hűvös, nyirkos időjárás kedvezőtlenül hat a mozgásszervi betegségekben szenvedők zömére. A kellemetlen őszi időnek különösen a sokízületi gyulladással élők vannak kitéve. Orvosi nevén a reumatoid artritisz elsősorban a kéz és láb kisízületeit támadja meg, mozgáskorlátozottságot és jelentős fájdalmat okozva. Mit tehetnek a betegek ebben az időszakban? – Németh-Horváth Katát, a Mosollyal a betegség ellen” artritisz betegklub vezetőjét kérdeztük.

A reumatoid artritiszról a betegklub vezetőjével

– Ilyenkor jó, ha már előkerül a kesztyű, hiszen nagyon fontos, hogy az ízületek ne fázzanak. Érdemes előrelátó lenni, mert a betegség következtében deformálódnak az ízületek, érzéketlenné válhat a kéz, és nem is vesszük észre, hogy kihűlt. A hűvös, nyirkos őszi időjárás beköszönte valóban nagyon megviseli az ízületeket, nekem például a kezem szokott nagyon fájni. Szerencsére vannak speciális kéztornák, amit egész évben javaslok. Naponta többször érdemes 10-15 percet fordítani rá. Ezzel kapcsolatban tervezzük, hogy gyógytornász irányításával és egyik betegtársunk közreműködésével videót készítünk az ajánlott kéz- illetve lábgyakorlatokról, mert a lábra is figyelni kell. Ezt a kisfilmet a klubtagokon kívül mások számára is elérhetővé tesszük.

A zalaegerszegi „Mosollyal a betegség ellen” artritisz betegklub folyamatosan szervez mozgásterápiás foglalkozásokat. Tagjai fájdalomkezelést illetve fájdalomcsökkentést szolgáló terápiákon, valamint kéz- és lábtornákon vehettek részt szakemberek és gyógytornászhallgatók segítségével. Legutóbb víz alatti kéztornát tartottak számukra.

– Ilyenkor ősszel, az egyre hűvösödő időszakban, még fontosabb megtalálni az egyensúlyt a munkavégzés és a pihenés között. Ennek arányát mindenkinek egyénileg kell kitapasztalni. Lényeges, hogy ne vigyük túlzásba a terhelést. Szükséges pihentetni az ízületeket, melyben nagy segítségünkre lehetnek a szakorvos által receptre felírt kézortézisek. Ezek sínezettel ellátott gyógyászati segédeszközök, amely tehermentesítik a gyulladt, vagy sérült ízületet. Érdemes tüskés masszírozó labdát is beszerezni, amivel a kézfej idegeit tudjuk stimulálni és javítani vérkeringését. A jógát nem javasolják a szakemberek, mert ez a mozgásforma nem kíméli az ízületeket. Az úszás és a nordic walking ellenben jó választás. A szobakerékpározás is szóba jöhet, vagy a kinti, pláne elektromos biciklivel, melynek hajtása nem kíván nagy erőkifejtést. A reumatoid artritisz gyorsan előrehaladó betegség, melynek lassításában nagy szerepe van az egyénnek.   Fontos betartani az orvosi utasításokat, és évente kezelésekre befeküdni gyógyfürdőbe (a hévízi Szent András Kórházba), amelyre adhat beutalót a reumatológus.

A kép illusztráció

Október 12-e az artritisz világnapja. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet az ízületi gyulladásos betegségekre, illetve az azokban szenvedőkre. E tekintetben a betegek ösztönzése, segítése is fontos, mely céllal hozta létre Németh-Horváth Kata a „Mosollyal a betegség ellen!” artritisz klubot. A világnaphoz kapcsolódóan is tartanak összejövetelt a tagok, tavaly például belvárosi történelmi sétán vettek részt. Ez idén más programjaik mellett a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de ahogy lehet, bepótolják.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK