2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Értékek mentén gyarapodni

2018. augusztus 24. péntek, 09:42
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A májusban lemondott Mazzag Géza polgármester utódaként jelenleg Németh Zsolt tölti be a faluvezetői tisztséget Vasboldogasszonyban, aki immár tizenegy éve tevékenykedik helyi önkormányzati képviselőként, tíz éve pedig alpolgármesterként dolgozik a falu fejlődéséért.

A községben született Németh Zsolt elárulta, hogy két jelölttel egyetemben szeptember másodikán elindul az időközi polgármester választáson, mert azt szeretné, ha a falu az eddigi fejlődési pályáján gyarapodna tovább. A mostani alpolgármester 14 éves kora óta a helyi futballcsapat oszlopos tagjának számít és a vezetőségben is számíthattak rá. Később a sportkör elnökeként a megyei másodosztályba vezényelte a rábízott focistákat. Most szakosztályvezetőként igyekszik tudásának legjavával a csapatot is szolgálni. Tőle elöljáróban a fergeteges falunapról érdeklődtünk.

– Már reggel kispályás focimérkőzést tartottunk a zalaszentiváni utánpótlás gárdájának meghívásával, majd Zalatárnok csapatát láttuk vendégül egy edzőmérkőzésre. A faluban és a környék községeiben élők számára már sokadik éve rendezünk főzőversenyt, ahol szabadon választottan készülnek bográcsos és egyéb főtt-sült ételek. Ezúttal 11 csapat indult a versengésen, amelynek végén mindegyik „gasztroteam” munkáját egy értékes ajándékcsomaggal jutalmaztunk meg. A vándorserleget a gősfai Dormán János baráti társasága szerezte meg.

 Az idén, a nagyon jól sikerült gyermeknapot követően arról döntöttünk, hogy a falunapon az ő kedvüket is keressük. Számukra szerveztünk kézműves foglalkozásokat, volt ugrálóvár, felfújható quad-pálya elektromos kisautókkal. A kísérő programok között szórakoztatta őket drón, veteránautó bemutató valamint motor bemutató is. Az érdekes járgányok tulajdonosai az érdeklődő időseket és a gyerekeket is elvitték egy-egy körre a faluban. A kulturális műsorban fellépett: Koronczi Noémi, a gersekaráti kötélugró csoport, az Albatrosz moderntánc csoport, a csatári citerazenekar, a Rozmaring néptánccsoport, valamint a helyben működő népdalkör, illetve tánccsoport. A falu lakóinak megvendégelése, a lepirított csülök felszolgálása után színpadra szólítottuk: Postás Józsit és Mercy Erzsit. A jó hangulatról pedig a Duett partizenekar és Players buli-zenekar gondoskodott.

– Mik a falufejlesztés irányai?
– Egy többfunkciós, a kulturális, a közösségi és sportéletet is együtt szolgáló, a környékbeli termelőket is szezonális jelleggel segítő, kemencét is tartalmazó helyi termelő piac és rendezvénytér kialakítására beadott pályázatunk szeptemberi sikerében reménykedünk. Illemhelyek, tároló egységek és egyéb kiszolgáló helyiségek is épülnének. A faluház udvarának szépítését is szeretnénk megoldani. A falugondnoki kisbusz parkolására szolgáló épület és tároló helyiségek kialakítását vettük tervbe. A pályázaton nyert kerékpárok, sörpadok, asztalok, sátrak, fűnyírók biztonságos elhelyezése itt biztosított lenne, de a polgárőrök szolgálati autójának is itt adnánk helyet. A régi állami gazdaság 6,5 hektáros hűtőházát és 7700 négyzetméteres építményt is magában foglaló területét egy egervári vállalkozó nemrég megvásárolta. A terület hasznosításában az önkormányzat is érdekelt már csak az iparűzési adó és az új munkahelyek miatt is. Itt egy többfunkciós „mini ipari park” létesülhetne úgy, hogy már több cég is jelezte betelepülési szándékát. A civil szervezeteink támogatására pályázatoktól függetlenül nagy hangsúlyt fektetünk. Büszkék vagyunk a polgárőrségünkre, a sportegyesületünkre, a népdalkörünkre, a nyugdíjas klubunkra, akik mindannyian jelen voltak főzőcsapataikkal is a falunapi rendezvényünkön.

A nyugdíjas klub tagjai már reggeltől fogva sütötték a lángost, melyhez az alapanyagot az önkormányzatunk biztosította. Népdalkörünk Tóth János egyesületi elnök irányításával a novai aratónapon és a zalaapáti katonadal fesztiválon is öregbítette községünk jó hírét. Eredményes partneri kapcsolatot alakítottunk ki a helyben működő vállalkozásokkal. A falu jó hírnevét viszik azon mezőgazdasági vállalkozók, akiknek eper, vagy málna ültetvénye és „szedd magad” akciója megyehatárokon túl híres. Egy ismert megyeszékhelyi kőfaragó itteni hegyi birtokán levendulát is termeszt. A virágzáskor a tulajdonossal közösen bemutatónapot tartottunk a kerékpárral, vagy autóval érkezett érdeklődők számára. A program keretében volt levendula szörpkóstoló és kézműves termék vásár is.
Nemes Norbert

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK