2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fiatalos közösség a Kertvárosban

2018. január 02. kedd, 18:13
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az év végi szokásokhoz híven ismét egy egyházi személyt szólítottunk meg. A kertvárosi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébániára látogattunk, ahol dr. Kürnyek Róbert, „Robi atya” beszélt a helyi egyházi életről.

- Először is elnézést kérve a tudatlanságomért, mióta a doktori cím?

- Tavaly óta. Régóta húzódó feladat volt ez a továbbképzés, mostanra sikerült megoldani. 2010 és 2013 között Kanadában kezdtem a felsőfokú iskolát, aztán itthon fejeztem be. Teológiai phd – val rendelkezem, a Szombathelyi Hittudományi Főiskolán is tanítok, oda is kellett ez a fokozat.

- Kanada után jött a Kertváros. Hogy érzi itt magát, milyennek látja a közösséget?

- Jók itt az emberek, érdeklődők. Lakcím szerint 7000 katolikus él ezen a részen. Ennél kevesebb, akikkel rendszeres kapcsolatban állunk, a többiekkel a szertartások során találkozunk. Illetve minél többféle programot szervezünk az elérésükre. Ilyen például a jelen tanév során zajló „Család (Sz)Építők” sorozat, de koncerteknek is helyet adunk. A várost átfogó Szent Márton Légió is itteni emberek ötlete nyomán jött létre. Lelkesek a helyi emberek és tevékenyek. Az életkori átlag alacsonyabb, mint a szokásos, sok a kisgyerekes család, számukra alakítottunk ki a templomban egy játszósarkot, ahol a kicsik lehetnek mise idején. Fontos, hogy a család együtt tudjon jönni. Sőt vannak úgynevezett ovis miséink is, mely kifejezetten a kisgyerekeknek szól. Büszkék lehetünk a több mint 50 fős ministráns gárdánkra. Velük december közepén utaztunk Szombathelyre, a Brenner évet lezáró eseményre. A hitéletet megörökítő éves fotókból pedig falinaptárt készítünk, mely szintén kedvelt a hívek között.

Dr. Kürnyek Róbert

- Karácsonyi készületek, szokások?

- A mi készületünk, ha segítünk ebben másokat. Adventi gyertyagyújtáskor hívnak iskolákba. Meglepően sokan vesznek részt a hajnali miséken. Más impulzust ad a napnak, ha hajnali imádsággal indul. Szerdán és szombaton pedig mindezt csupán 120 mécses fényével megvilágított templomban tesszük. Ennek az ötletét egy istentisztelet alatti áramszünet adta, amikor is gyertyafényes volt a mise és tetszett ennek a hangulata a hívőknek. Azt is örömmel látjuk, hogy egyre többen hozzák megáldani az adventi koszorút, amelynek elkészítésére szintén szervezünk közösségi programot.

- A karácsonyból mégis mintha valami lényeges elveszett volna.

- Valóban a külsőségeken és az ajándékozáson van a hangsúly. Belehajszoljuk magunkat egy olyan eseménysorba, hogy mire elérkezik az ünnep, már fizikailag is belefáradunk. A munkaidő miatt a vásárlást hétvégére kell tenni, keményen választani kell a lelki program vagy e között.

- Az éjféli misén is tömeg van.

- Igen, ennek is több oldala van. A karácsonyhoz a fentiek ellenére is sokaknak hozzátartozik az éjféli mise, ami éppen a nagy számú résztvevő miatt veszíthet a meghittségéből. Miközben öröm látni, hogy ilyen sokaknak fontos együtt ünnepelni egyházi körben is.

- A katolikus világ jelentős találkozójának a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak Budapest lesz a helyszíne 2020-ban. Úgy hírlik, Ön is az előkészítő bizottság tagja.

- Az egyházmegye képviseletében engem delegáltak. Még nagyon az elején vagyunk a feladatnak. A cél ennek a kongresszusnak a megismertetése, az üzenetének átadása. Ez inkább lelkületi előkészítést jelent. Maga az esemény valóban jelentős, három évente rendezik meg a szent atya által kijelölt helyszínen. Budapesten utoljára 1938-ban. Nálunk volt is már két ezzel kapcsolatos esemény, december 9-én egy egész napos rendezvény, illetve november 25-én egy országos közös imádkozáshoz csatlakozás. Az eseményekről a honlapunkról vagy a közösségi oldalunkról is lehet tájékozódni, konkrétabb dolgokat talán jövő őszre tudok majd mondani a kongresszussal kapcsolatban.

- Egyéb jövő évi tervek?

- Év elején küldünk a híveknek egy értékelő lapot. Ez és a februári tanácsadó testületi ülés határozza meg az irányvonalat. Ami már biztos, hagyományos vacsorára várjuk a híveket január 27-én, melyre a plébánia hivatalban lehet jelentkezni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK