2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Napi 16 kilométer futás, hobbiból

2021. augusztus 24. kedd, 20:30
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Egészségügyi megfontolásból kezdte 500 méterrel, aztán nőttek a távok, sokszorozódtak a körök. Ma már 40 kilométer alatti versenyen ritkán indul. Mindezt mozgáskorlátozottsággal. Nem az érem a célja, hanem a mozgás maga. Kovács Imola legutóbb a Zalaegerszegen rendezett triatlon váltóban volt eredményes.

Nem a versenyzés és az éremszerzés érdekli, számára a futás az én-idő

Évi három-négy verseny, évszakokként megszokott futó menetrend, napi átlagosan 16 kilométer, a kutyája kíséretében, vasárnaponként társasfutás a barátokkal.

- Hogyan kezdted?

- Amikor a lányomat megszültem, 100 kiló feletti volt a súlyom. Amikor leadtam 30 kilót, kezdtem futni. Eleinte csak 500 métereket. Ez 10 évvel ezelőtt volt. Majd néhány hónap után le mertem menni a pályára. Majd 20 kör után neveztem az első versenyre, ami Bagodba vitt 10 kilóméteren, harmadik lettem. Kedvet kaptam. Öt-hat éve futom le a maratonokat, ennél kisebb távon manapság már nem nagyon indulok, illetve a jótékonysági futásokat is nagyon szeretem. Nem azért futok, hogy versenyezni tudjak, hobbi futónak tartom magam. Csak azért tudom lefutni ezeket a versenyeket, mert sokat futok. Ha a kutya is jön velem, akkor inkább kocogás van a napi 18 kilométeren, egyébként tempósabban megyek. A bakancslistámon van egy Ultrabalaton futás, 221 kilométerrel, ehhez néhány száz kilóméteres táv kellene. Szeretem a társasági futást, tagja vagyok a Zalaegerszegi Aszfaltszaggatóknak is. De gondolkodom, hogy váltsak kerékpárra, mert a futás kicsit monoton. Ehhez nemcsak kerékpárra lenne szükségem, hanem átalakított kerékpárra, mivel a bal kezemet nem tudom használni – utal a születéskori sérülésére. 

- Egész évben futsz?

- Igen. Ónos esőben is, télen is. Nekem ez az Én-időm. A munkahelyemen 8 órát ülök egy székben, utána otthon nem akarok átülni egy másik székbe. Napi másfél óra futás jót tesz, sőt még függőséget is okoz, jó értelemben. Azt már nem is kérdezik a gyerekeim, hogy megyek-e futni, mert tudják, hogy igen, csak azt kérdezik mikor. Másfél éve volt egy botlásból származó sérülésem, az egy kicsit visszafog. 

- A lábad egyébként bírja ezt az igénybevételt?

- Futóbetegség a térdfájás. Nekem szerencsére nincs, de minimalista cipőben futok. A futástechnikámat magam alakítottam ki úgy, hogy mezítláb futottam a pályán. 

- Meg vagy elégedve a triatlonos eredménnyel?

- Igen. Szinte az utolsó pillanatban hívtak a versenyre. Váltóban Németh Anna Lucával és Domokos Péterrel trióban negyedikek lettünk. 

- Egyéb éves kihívások?

- Nagyon szeretem például a koraszülöttekért, autistákért rendezett futásokat. Ezeken mindig ott vagyok. Tavasszal a Göcsej-Galoppon, ősszel az aszfaltszaggatók versenyén. Közben egy-két maraton, egyéb versenyek – sorolja, megpaskolja a kutyáját és futnak tovább a Gálafej-Bazita szokásos napi körön. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK