2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ötvenöt éves kincs(es)

2022. október 06. csütörtök, 19:18
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Régen volt már az természetes, hogy a mesterség apáról fiúra száll. A digitális kor, az okostelefonok világa bár a képiségre épít, mégis éppen a fényképészek megélhetését nehezíti. Ezért duplán is ritka egy olyan stabil családi vállalkozás, mely már a harmadik generációt vonzza és fotózás a profilja. Az 55 éves Kincses-műhelybe látogattunk.

 Ahol még apáról fiúra száll
   

Bár évfordulós ünnepséget nem terveznek, azért büszkék erre az 55 évre, melyet még a fotóriporter nagypapa, Kincses István és a nagymama, Igazi Terézia Piroska indított útnak. Aztán a következő generációban Kincses Éva mellett szintén házaspárt találunk az üzlet élén, ifj. Kincses Istvánt és Bakonyi Gizellát. 

- A párválasztást befolyásolta, hogy üzlettársnak is jó lesz-e a másik?

- Nem. Én is csak a gyerekek születése után kezdtem az üzletben dolgozni – mondja Bakonyi Gizella, aki ma a fiával, Kincses Attilával felel a vállalkozásért. – Szépen beletanultam a szakmába, jó volt együtt dolgozni a férjemmel. Amikor elvesztettük őt, nemcsak a hiánya volt nehéz, hanem akkoriban lendült fel a digitális világ, ami nagy feladat elé állított minket. 

- Én szintén úgy tanultam bele a szakmába a szüleim mellett. – mondja Attila. – De ez sosem volt kényszer. Ha kértem gépet adtak, ahogy tanácsot is. Észre sem vettem, mennyi mindent megtanultam az együtt töltött idő során. De a szakmát nagyon átszabta a digitalizáció. Fel is hígult a fotós társadalom, miközben hiányzik a szakmai összefogás, az érdekképviselet. Most ez ügyben is próbálunk lépéseket tenni, ahogy annak idején apám indította a fotósok ipartestületét, ami már nem létezik – teszi hozzá Attila.

- A férjem mindenben igyekezett első lenni. Egy új gép, egy új technika. Nem sajnálta erre a befektetést. Volt, amikor a géppark bővülés miatt kellett más helyre költöznünk. Mi hívtunk elő először színes képet. Nagyon nehéz volt beszerezni hozzá az eszközöket, alapanyagokat. 

- Ma pedig már csak mi hívunk elő negatívot a városban.

- De a papírképek újra kezdenek divatba jönni. Az emberek rájöttek, hogy az tartósabb, jobban lehet nézegetni, polcra vagy falra tenni. Mert, ha elromlik az okostelefon, gyakran elvesznek a rajta lévő adatok is.

- A fotós témák változtak az elmúlt évek alatt?

- Az esküvői fotózás maradt. Bár amíg filmes géppel dolgoztunk, 18 felvételből 18-nak jónak kellett lenni. Akkoriban, ha már 36 felvételes filmet használtunk, soknak számított. Ma meg, akár 1000 kockát is kattintanak egy esküvőn és abból válogatják a legjobbakat – mondja Gizi.

- Ami viszonylag újdonság a kismama fotózás, meg a jegyes fotózás – mondja Attila.

- Ezekhez mennyire kell romantikus alkatnak lenni?

- Egy kicsi lehet, hogy van bennem, de fontosabb ráérezni arra, amit az ügyfél akar. Ezt egy órás beszélgetés alatt ki lehet deríteni. 

- Attila nemcsak ügyes fotós, kreatív, hanem nagyon jól ért az emberekhez is. Megtalálja mindenkivel a hangot. Ez nagy előny.

- Lesz negyedik generáció?

- Két lányom van, az egyikük már mondogatja, hogy őt érdekli a fotózás. 

- Tervek?

- Megmaradni, fennmaradni ebben a világban is. Megújulni, követni, amit a jövő hoz. Az a szerencsénk, hogy mindig is több lábon álltunk a fotózás terén, nem specializálódtunk. Ez elég egyedülálló még országos szinten is.

- Jó döntés volt tovább vinni a felmenők szakmáját?

- Először mással foglalkoztam, nem akartam itt dolgozni, bár fényképezni szeretettem. Aztán mégis ez a hobbim lett a munkám. Nagyon szeretem, leginkább azt, hogy változatos szakma. Van, amikor emberekkel kell szót érteni, együttműködni, beleérezni a gondolatvilágukba, vagy marketinggel foglalkozni, máskor a kreativitáson van a hangsúly, vagy éppen el lehet vonulni a világ zajától az előhívóba. 

- Családi összejöveteleken Nálatok a fotózás a téma? Szabadidőben is fényképeztek?

- Nem. Anyuval egész nap együtt dolgozunk, aztán a munkát már nem visszük haza. Kiéljük ezt az érdeklődést az üzletben. Kikapcsolódás például, ha egy jó halászlét szeretnék enni, akkor először elmegyek és fogok hozzá halat. Anyu pedig kertészkedni szeret. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK