2024.06.21., péntek - Alajos, LeilaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Reménnyel tekintve 2021 felé

2020. december 23. szerda, 14:34
Szerző: AL
A világ többi országához hasonlóan hazánk és térségünk gazdasága is megszenvedi a rendkívüli járványügyi helyzetet. Nagykanizsának is károkat okoz a világméretű törés, a védekezés jelentős erőforrásokat emészt fel itt is. Az egészség védelme mellett mégis kiemelt feladat a gazdaság újraindítása, a munkahelyek védelme, a válság súlyos következményeinek az enyhítése – a minden korábbi tervet felrúgó válsághelyzet ellenére Balogh László, Nagykanizsa polgármestere bízik a jövőben, és mint beszélgetésünkben elmondta, e hitét a nehézségek mellett elvégzett áldozatos munka és az új fejlesztések sora erősíti meg.

Balogh Lászlót, Nagykanizsa polgármesterét kérdeztük

Adventi fényárban úszó Erzsébet tér Nagykanizsán

– Nagyon nehéz év áll mögöttünk, és csak azért nem mondom, hogy jó lenne már a következő évbe átugrani, mert az ünnep a bensőségességével és a szeretetével sokat tud most adni mindannyiunknak az elmúlt hónapok megpróbáltatásai után - kezdi Balogh László polgármester. Utána viszont valóban nagyszerű lenne már a fényt látni az alagút végén, mert ezt a járványhelyzetet nem csak a települések, vállalkozások vezetői, de minden magyar, sőt a világon minden ember elszenvedi. Aggódunk barátainkért, embertársainkért, és azokért, akik a hivatásukban, vállalkozásuk vitelében súlyosan ki vannak téve e rendkívüli helyzet következményeinek. De elvesztettük a legfontosabb emberi, közösségi kapaszkodóinkat is, nem látjuk egymás arcát, mosolyát, hiányoznak a nagyszülők ölelései, így egy kicsit mindannyian magányosakká váltunk, bezárkózva a jelen világába. Hiszem, hogy az Advent reményt adó időszaka és az újév beköszönte változást hoz, kinyitja a jövőt mindannyiunk előtt. Ezért mindenki sokat meg is tesz és küzd.

– Mit tudnak tenni városvezetőként egy ilyen példátlan egészségügyi és gazdasági helyzetben?  
– Városvezetőként most kettős problémakört kell egyszerre kezelni. Egyfelől a jelen, a mindennapok azonnali kihívásaira kell gyors válaszokat találnunk, mert az egészség védelme és a gazdaság fenntartása nem tűr halasztást. Másfelől eközben a jövővel is foglalkozni kell. Folytatni a beruházásokat, fejlesztéseket, hogy megvédhessük a munkahelyeket és a város, a térség jövőjét. Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő azon tevékenykedik, hogy Kanizsa térségében lévő települések fejlődése is folytatódjék, én pedig vele együttműködve a városban teszem a feladatom, vagyis az egészségünk megvédése érdekében napi döntéseket hozok, ugyanakkor a beruházások, a projektek megvalósulását segítem.

– Hogy áll a város gazdálkodása, költségvetése?
– Mindez a küzdelem természetesen a költségvetésünkben is visszatükröződik, hiszen ez a világméretű törés a védekezésre hatalmas erőforrásokat emészt fel. Több tízmillió forintot költünk a járvány megfékezésére, de az önkormányzati tulajdonú üzleti helyiségek bérleti díjának vállalkozások számára nyújtott csökkentése vagy a helyi iparűzési adóbevételek visszaesése is komoly súly a városnak. Tehát amellett, hogy rengeteg erőforrást, pénzt fordítunk a védekezésre, egyben lehetőségeinkhez mérten segítjük a nehéz helyzetbe kerülteket. S közben az látszik Kanizsán, ami országosan is jellemző, hogy a jobboldali városvezetők a vállalkozások terheinek csökkentése érdekében dolgoznak. Emlékezzünk, a 2008-as válság idején megszorítottak, adót emeltek a baloldal vezetői, ami majdnem csődöt jelentett az országnak és a térség településeinek. Mi azonban a megszorítás helyett, ahol lehet, támogatást nyújtunk és a fejlesztést próbáljuk fenntartani, mert hisszük, hogy a válság elmúltával is van, lesz élet. Ezzel együtt módosítani, egyensúlyba kellett hozni a város költségvetését, mivel a válsághelyzet kihívásain felül a közgyűlésben többséggel bíró baloldali ÉVE-tömörülés saját pozícióit és apanázsát biztosító felelőtlen döntései azt komoly mértékben megbillentették. 100 millió forintos terhet jelentett csak idén, hogy például a saját és az általuk választott vezetők pozícióit, fizetését megemelték, új bizottságokat és tanácsnoki rendszert hoztak létre.

– Ön, önök mégis a fejlesztésekben, beruházásokban hisznek!
– Igen. A nehézségek ellenére sem fékezzük a jövő építését Nagykanizsán. Noha az elmúlt időszakot elsősorban a járvány elleni védekezés határozta meg, a fejlesztések a veszélyhelyzet idején is folytatódnak. Ma létkérdéssé vált minden közösség életében, hogy féken tartsuk a járványt, de eközben a gazdaság szereplőit és a munkavállalókat se hagyjuk magukra. Mindez komoly egyensúlyteremtést igényel, odafigyelést és gazdálkodási fegyelmet. Szerencsénk, hogy a korábbi jobboldali városvezetés és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő komoly beruházásokat és fejlesztéseket indítottak el az elmúlt években, amelyeket most menedzselni tudunk tovább, hogy segítsük a gazdaság szereplőit és a munkahelyek megóvását. Ugyanis, ha a fejlesztések, beruházások folytatódni tudnak, akkor sokak munkahelye is megőrződik ezzel egyidejűleg, vállalkozásoké, beszállítóké és minden munkavállalóé, ami ebben a rendkívüli helyzetben különösen nagy érték.

A nagykanizsai aréna bokrétaünnepén

– Számos beruházás, felújítás fejeződött be Nagykanizsán. Vannak új terveik, fejlesztéseik a jövőre nézve?
– Nagykanizsa belvárosa évtizedes megújításának újabb lépéseként nemrégiben fejeztük be az Eötvös tér és a Deák tér felújítását, az egyetem és az alsóvárosi templom előtti parkolók rekonstrukcióját. Ezzel egységes és esztétikus arculata lett Kanizsa belvárosának. A Modern Városok Programja keretén belül megépült a térségnek is rendkívül fontos M70-es autóút és jól halad a város új sport- és rendezvénycsarnoka, amely várhatóan a keleti városrész új központjává válik jövőre, számos sport és kulturális rendezvénnyel. De rengeteg projekt zárult vagy fut még ezeken túl, például a Csengery, Nagyrác és Szent Imre utcai egészségügyi alapellátó intézményeink megújítása, az Ipari Park 3 milliárd forint értékű feltárása és fejlesztése, hogy két részben mintegy 100 hektár terület kialakításával újabb befektetőket tudjunk majd kiszolgálni.

A Csónakázó-tónál is folytatódik a fejlesztések sora egy új sportparkkal, és intézményeink energetikai korszerűsítése is elkezdődik. A Corvin utcában pedig új bölcsőde nyílik, hogy a város népességmegtartó ereje, valamint a kisgyermekes szülők munkába állási esélyei javuljanak. Mindezek öszszességében több tíz milliárd forint jövőbe való befektetését jelentik. Középtávra tekintve a nemrégiben megalapult egyetemi és vállalati együttműködésben létrehozott kompetenciaközpontunk kiemelkedő jelentőségű, mivel amellett, hogy a jövő világproblémáira keresi a válaszokat, remélhetőleg nemsokára egy tudományos ipari park is születik mellette a körforgásos gazdaság alapjainak megteremtésére. Bízom benne, hogy e park vonzza majd a befektetőket, mert ez a jövő, és a fiataljaink itt maradásának is fontos eleme.
Most azonban mindennél fontosabb, hogy mindent megtegyünk a járvány terjedésének lassítása, az itt élők egészségének megóvása érdekében. Meggyőződésem, hogy az ünnepek után az új év kezdete elhozza mindenki számára az enyhülést, és egy szebb, mosolyokkal és sikerekkel teli év elé nézünk. Ennek megvalósulásához kívánok sok türelmet, kitartást és hitet, áldott karácsonyt és egészségben bővelkedő, boldog új évet mindenkinek!

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK