2021.09.27., hétfő - AdalbertZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalakaros modernizálása

2018. december 19. szerda, 18:08
Szerző: Nemes Norbert
A Magyar Marketing Szövetség idei Országos Városmarketing Díj pályázatán két kategóriában is gyémánt díjjal ismerték el Zalakaros integrált városmarketing programját. Novák Ferenc polgármestert elöljáróban arról kérdeztük, miként fogadták az elismerést.

– A pályázatban bemutatásra kerültek a már megvalósult Hat érzék kommunikációs kampányok és azok elért eredményei. Az "Élménnyel teli ízek Zalakaroson", valamint a "Gyógyító érintések Zalakaroson" kampányok online és offline csatornákon összehangoltan futottak, kiemelt turisztikai céljuk az elő- és utószezoni vendégéjszakák növelése volt. A Hat érzék program egy innovatív marketingkeret, ami élményláncként értelmezi a térségi kínálatot és az egyedi adottságokon túl, egyedi érzelmi ajánlatokat is alkalmaz a marketingkommunikációban. Az egyes állomások az érzékszervek szerint kerültek kidolgozásra, a partner szállodák és szolgáltatók tematikus tartalmakkal és csomagokkal csatlakozhatnak az összehangolt kampányokhoz.

Mindig többet és szebbet

– Milyen jelentősebb fejlesztések, változások történtek idén a Gránit Gyógyfürdő Zrt. életében és milyen tervek megvalósítása van napirenden?
– Októberben elkezdődött és várhatóan jövő nyáron befejeződik a gyógy-centrum és gyógykert felújítása. A gyógy-centrumban két gyógyvizes és egy sós medence, a gyógykertben egy gyógyvizes medence és környezete szépül meg. Elkészültek az új szaunavilág engedélyezési tervei, melynek megvalósításához százmillió forint vissza nem térítendő támogatást kaptunk. Az új szaunavilágban két beltéri finn szauna, gőzkabin, hideg és meleg vizes merülő medence, jakuzzi, rönkszauna kap majd helyet. A kivitelezés várhatóan jövő februárban kezdődik és a következő év végén már birtokba is vehetik a vendégek. Idén elkészült a Zalakarosi Fürdő 2019–2025 közötti hétéves stratégiai terve. Ebben az esztendőben kiépült egy új hideg vizes kút, a nyáron beszereltünk egy új liftet az élményfürdőbe. Ugyanitt sor kerítettünk a napozóágyak cseréjére, míg a strandi vízivilágban és az úszómedencében modernebbre cseréltük a burkolatokat.

– Hogyan alakultak az esztendő turizmusstatisztikai adatai?
– Az év első nyolc hónapjában: 148.640 vendég, töltött el 443.312 vendégéjszakát a település kereskedelmi szálláshelyein. Ez több mint 37 százalékos növekedést jelent a vendégszám, és közel 22 százalékos emelkedést jelent vendégéjszakák vonatkozásában. A külföldi vendégéjszakák jelentősen, több mint 23 százalékkal nőttek az első nyolc hónapban a bázishoz viszonyítva. További jelentős eredmény a top három külföldi küldő piacon, hogy a német nyelvterületről érkező vendégek számának évről évre folytatódó csökkenését végre sikerült megállítani és növekedésbe fordítani. A 2017-ben megduplázott cseh vendégéjszakák számát pedig több mint 60%-kal növelni 2018. első nyolc hónapjában. Összességében elmondhatjuk, hogy több vendég érkezett hozzánk, jelentősen növekedtek a vendégéjszakák, de a hozzánk érkező turisták, csakúgy, mint regionális szinten, egyre kevesebb ideig maradnak a desztinációban.

– A vendégéjszakák számának emelkedésével az idegenforgalmi adó is növekszik. Mire fordították az idén befolyt IFA-t és várható-e változás az adó felhasználását illetően?
– Az október végéig befolyt idegenforgalmi adó: 231.138.315 forint volt. Ebből a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft-nek és a Zalakarosi Turisztikai Egyesületnek 51.000.000 Ft került támogatásként átadásra. A Gránit Gyógyfürdő Zrt-nek szárazcsúszda valamint termáltó és ökopart üzemeltetésre: 8 milliót, a Karos Park Kft-nek parkfenntartási feladatokra: 97.520.000 forintot adtunk át, míg a fennmaradó összeg tartalékba van helyezve a gyógyhelyfejlesztési pályázat önrészéhez.

– A város régóta élen jár az egészséges életmód népszerűsítésében. Milyen nagy sportrendezvények vitték jó hírét a gyógyüdülőhelynek ebben az esztendőben?
– Két kiemelkedő sportrendezvényünk van, a május végi nemzetközi sakkfesztivál és a júniusi Tour de Zalakaros kerékpáros verseny. Utóbbira többen neveztek, mint a település állandó lakóinak a száma. Mindkét verseny meghatározó jelentőségű hazánkban, a sakktorna pedig ezen is túlnyúló hírű. Kevesen tudják, de rendszeresek a női kosárlabda-tornák, az augusztus végén megrendezett nemzetközi leány kupán közel félezren vettek részt, de megemlíthetném a Kis-Balaton futóversenyt, amelyen ugyancsak több százan futottak. Zalakaros a „fejlesztési hajrában” a bringásokról és a kerékpárút fejlesztésről sem felejtkezett meg. Összesen 2,94 km önálló, elválasztott, kétirányú kerékpárút kerül kiépítésre Zalakaro-son a garabonci közigazgatási határtól a Gyógyfürdő téri zebráig. Az árkok lefedése pedig jelentősen megváltoztatta az arculatot.

– Jövőre milyen pályázatokkal szeretnék még szebbé tenni a várost?
– Több projektünk jövőre zárul, amelyek közül kiemelném Zalakaros komplex turisztikai fejlesztését. A gyógyhely központjában létrejön egy hathektáros öszszefüggő városközpont, egységes gyógyhelyi arculattal, sétányokkal, számos új, és továbbfejlesztett funkcióval, szolgáltatással, egy négyévszakos szolgáltatásokat kínáló fogadóépülettel. Az új fedett színpad előtti tér a többezer fős nagyrendezvények kiváló helyszíne lesz, ami hiánypótló beruházás, tekintettel arra, hogy jelenleg a parkosított Dísz téren, valamint egy kisebb, parkolónak kialakított területen zajlanak a rendezvények. Az Arborétum és a Dísz tér is új sétányokkal és számos új élményelemmel bővül. Tervezzük a Petőfi utca járdájának rekonstrukcióját, a város fő közlekedési útvonala mentén 540 m hosszan újítjuk meg a járdaburkolatot. Az önkormányzati tulajdonban lévő FÜRDŐ HOTEL teljes külső- belső megújítása is napirenden van. Az iparterület fejlesztése is javítja a környezet állapotát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK